"România, te iubesc!". Cum au ajuns agricultorii români să stea la mila cerului, în 2021
Agricultura este o comoară și ar putea fi salvarea acestei țări. Păcat că nu profităm de ea și cultivatorii stau la mila cerului.
Duminică, de la ora 18:00, la emisiunea "România, te iubesc!" aflăm cât s-a investit și cât s-a furat și se fură încă din sistemul de irigații. Vă arătăm și cum încearcă agricultorii să supraviețuiască și cum se vede efortul lor din birourile funcționarilor și guvernanților.
În inima Dobrogei, câţiva muncitori sfredelesc o gaură în pământ, cu speranţa că vor da de apă. Sunt deja la 230 de metri adâncime şi… nimic. Terenul aparţine francezului Jean Marc Lacrouts, care face agricultură aici pe 1.000 de hectare. Are nevoie de apă pentru culturi. Chiar pe lângă gardul fermei trece un canal de irigaţii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Jean Marc Lacrouts, fermier: Este un canal de irigaţii pe care l-am curăţat.
Reporter: Şi de ce nu luaţi apă din canal?
Jean Marc Lacrouts, fermier: Fiindcă nu e apă în canal. Asta e problema şi nu ştiu când va fi apa în canal.
Canalul aparţine statului. Francezul l-a curăţat cu speranţa că într-o bună zi va curge apă pe el.
Jean Marc Lacrouts, fermier: “Ei ne-au promis apă în primăvară. Deja suntem în primăvară…”
Cândva în România, aveam irigaţii pe 3,2 milioane de hectare. Duminică aflaţi cât irigăm acum.
Aceste locuri sunt o emblemă a hoţiei, a incompetentei, a prostiei până la urmă, pentru că trebuie să fii total lipsit de minte să distrugi astfel de construcţii.
La "România, te iubesc!" vedem ce am înţeles noi romanii şi autorităţile noastre după seceta care a distrus culturile anul trecut pe milioane de hectare. Susţinut de PSD, Florin Barbu a condus Agenţia care se ocupă de irigaţii timp de șase ani. Acum e deputat PSD.
Florin Barbu, fost director ANIF: “Cel mai important ar fi subiectul irigaţii, este foarte important şi acum în România. Irigaţiile, ştiţi foarte bine, are un rol fundamental în economia României, pe de o parte pentru creşterea productivităţii."
Avem o lege care prevede că România trebuie să investească 1 miliard de euro în sistemul de irigaţii. A fost dată în 2016, trebuia să se întâmple până în 2020. Dar pentru că n-au fost bani, n-am făcut mare lucru, iar acolo unde s-a întâmplat, s-a făcut cu preţuri mult umflate şi echipamente de proastă calitate. O pompă, de exemplu, a costat 1 milion de euro şi e adusă din Grecia.
Valeriu Pandelescu, director ANIF Călărași: “Pe surse, cum vă place dumneavoastră să spuneţi, ar fi fabricată în alt continent. Adică în China. Da, unde se fabrică mult şi ieftin şi adusă în România şi vopsită. Dacă vorbim de vopsit, vă rugăm să priviţi vopseaua, până şi aceasta este de o calitate îndoielnică.”
Duminica vedeţi eforturile agricultorilor din Constanța, care vor să repornească două staţii de pompare pentru a duce apă pe zeci de mii de hectare. Din biroul şefului ANIF Constanța, lucrurile nu se văd prea clar.
Reporter: De câţi bani aţi avea nevoie să o reabilitaţi?
Lia Nedea, director ANIF Constanța: Să reabilităm staţia aceea? Pe PNNR (Planul Național de Redresare și Reziliență) sau pe întreținere și reparaţii?
Reporter: Pe ce vreţi dumneavoastră. De câţi bani aveţi nevoie să funcționeze?
Lia Nedea, director ANIF Constanța: E o valoare… undeva la 25… Sunt două staţii…
Reporter: 25 de milioane de lei sau de euro?
Lia Nedea, director ANIF Constanța: 25 de... cred că de lei... Cred că 200 de milioane de lei...
La "România, te iubesc!" aflăm care sunt soluţiile pentru salvarea agriculturii, întâlnim fermieri care au construit sisteme de irigaţii cu fonduri europene, mergem în staţiunile de cercetare şi ne întâlnim cu cei care conduc acum agricultura românească. Totul, duminică, ora 18:00.