Radiografia județului Olt: incompetență și corupție. Politicienii care sfidează alegătorii
"Județe la Stăpân" în Olt, PARTEA III-a. Fiecare județ are trimișii săi în Parlamentul României.
Senatori și deputați, pe care noi toți i-am împuternicit să ne reprezinte și care au și obligația să vină săptămânal pe teren, înapoi în județul care i-a votat, în cabinete parlamentare unde mecanismul e clar. Deputatul sau senatorul stă de vorba cu oamenii, află problemele locului, merge cu ele în Parlament, unde caută și obține susținere legislativă ca să sprijine zona care l-a trimis acolo. Activitatea în teritoriu e plătită separat, cu sume mari. Pe ce merg banii, vedeți imediat cu un exemplu de la Olt.
Tot acolo unde găsim mai multe proiecte cu iz penal, pentru care controalele s-au făcut prea târziu. Suntem în buricul orașului Caracal, la a două clădire de lângă primărie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Rareș Năstase: "Deputat Florin Iordache…din păcate ușa închisă. Cu siguranță trece cineva, petnru că văd aici geamul deschis. Păcat că nu are și un program aici, să ne dăm seama care este ziua din săptămâna în care îl putem găsi aici. Activitate în teritoriu. Dacă vii cu o problemă, o solicitare, pe site nu ai număr, iar aici nu există program. În mod normal toți cetățenii ar trebui să vină și să vădă acest program și în funcție de programul respectivului ales, să se prezinte să îi reclame o problema, să îi solicite cate ceva, este deputatul lor, este pentru această zona. "
Localnic: "Nu vine, ... eu sunt aici de doi ani de zile, l-am văzut de 3,4 ori.”
Florin Iordache e fost inginer, ales deputat, și a ajuns pentru scurt timp și ministru la Justiție, fiind și președinte al Camerei Deputaților. S-a aflat în spatele celebrei Ordonanțe 13, cel care a scos sute de mii de oameni în stradă și a condus comisia care a conceput modificarea legilor justiției.
Este poreclit și ”politicianul anti-justiție”, dar și ”politicianul anti-bun simț”, după ce a arătat gesturi obsene în Parlament. I s-a mai spus și ministrul..."Altă Întrebare".
Iată-l pe Florin Iordache, în 2004, cu cât aplomb își pregătea un discurs, înainte de alegerile parlamentare care l-au făcut deputat: „Mă uit în ochii dvs nu-i ascultați pe cei ce vă vând gogoși....vă prezint fapte și vorbe concrete."
Am mers și la celălalt cabinet parlamentar, care, conform site-ului Camerei Deputaților, figurează la Balș. Nici aici nu a fost văzut.
Florin Iordache, deputat de Olt: "Merg săptămânal acolo, eu de acolo sunt, din Caracal, cu familia, dar nu anunț cu clopoței când vin acolo.”
Rareș Năstase: Dar oamenii nu v-au văzut.
Florin Iordache: ”Nu știu cu cine ați vorbit, merg acolo."
Din datele oficiale furnizate de către Camera Deputaților rezultă că deputatul Florin Iordache a primit în 2018, pentru activitatea din teritoriu, peste 300.000 de lei, iar pentru 2017 și 2019 alte încă 320.000 de lei, în condițiile în care în unele luni a decontat între 22.000 și 27.000 de lei pentru costuri cu personalul, chirie și alte cheltuieli.
Localnic: ”Sunt bani mulți și nu fac nimic cei care vin de au birouri din astea de parlamentari.”
Rarș Năstase: ”Dacă eu sunt cetățean din Caracal și vreau să va întâlnesc acolo să fac o petiție ceva, nu există program.”
Florin Iordache, deputat de Olt: ”Încă o dată, văd că aveți o idee fixă, sunt consilierii mei acolo. Când este nevoie mă găsesc acolo."
Suntem la intrarea în orașul Slatina, pe artera care străbate orașul, adică drumul european ce leagă sud-vestul României de capitală. O arteră în pantă, pe sub care a fost introdusă canalizare prin 2013, arată că după bombardament.
Investiția a început și s-a desfășurat pe când Darius Valcov pleca de la primărie și lasă locul fostului sau city-manager. Lucrarea s-a făcut prin Compania de Apă a Județului, adică operatorul de apă pe județ, la care primăria Slatina e acționar majoritar.
Localnic: "Hoție pe față!
Localnic: "Noi îi votăm, dar nu gândim că ei, ei gândesc altceva.”
Rareș Năstase: Aveți alte așteptări când îi votați?
Localnic: ”Da, banii care se dau.”
Rqareș Năstase: Vă simțiți păcăliți?
Localnic: ”Da, păcăliți pe față! Cum să nu te simți păcălit când mergi pe un asemenea drum."
Actualul primar ar trebui să îi ceară socoteală și fostului primar Darius Vâlcov, dar și primarului care l-a succedat, Minel Prina, un fost city-manager al orașului în mandatul lui Valcov și considerat mâna lui dreaptă. Prina a fost condamnat pentru fapte de corupție în același dosar cu Vâlcov, și în care mai apare și un om de afaceri, patron al unei firme de construcții abonată la lucrările publice de anvergură din oraș.
În dosar, procurorii au stabilit că respectivul om de afaceri ar fi intermediat șpăgile pe care le dădea la primărie patronul firmei care a introdus canalizarea pe stradă Oituz, firma Tehnologica Radion figurând în actele de urmarie penală.
Aveau însă toate pârghiile să recupereze mulți bani publici, cheltuiți aiurea, după cum declara, filmat pe ascuns, șeful Camerei de Conturi a județului: "Acolo este un act al nostru făcut la compania de apă, în care sunt tot așa, pe penal! Deci și acolo! Am găsit sume mari, da!.Lucrări neexecutate în sume destul de consistente!”.
Tot cu cântec este un alt proiect al primăriei Slatina.
La capătul celălalt al orașului tronează un uriaș teren viran. Aici găsim oamenii primăriei, încearcă să mai adune din gunoaiele pe care mulți localnici le aruncă în zonă. Din perioada interbelică și până la revoluție, aici a fost parc.
Parcul "Aleea Oltului" a aparținut municipalitățîi, în vremea când primar era Darius Valcov. Cei 55.000 de mp au fost vânduți în 2007 prin hotărâre de Consiliu Local, unei firme din Cipru, pentru dezvoltare imobiliară, deși terenul s-a aflat încă de atunci într-o zonă protejată. Primăria s-a obligat prin contract să realizeze imediat un plan urbanistic zonal, pentru construcțîi, dar nu a mai făcut asta.
Cumpărătorul cipriot a dat în judecată municipalitatea, obținând rezilierea contractului în 2012, dar și daune de peste 4,2 milioane de lei, mare parte din suma fiind și penalități.
Abia în vara acestui an, actualul primar i-a dat în judecată, atât pe fostul edil Valcov, cât și pe cei 20 de foști consilieri locali, precum și pe secretarul primăriei, pentru recuperarea prejudiciului datorat cumpărătorului parcului. Și asta în condițiile în care în primăria Slatina se vorbește că și în prezent Darius Vâlcov are o mare influență, în instituție. Secretarul primăriei, care apare răspunzător în raport, este vărul sau, la fel cum var îi este și actualul city-manager al orașului.
City-managerul orașului are biroul ușă în ușă cu primarul, e mâna dreaptă a acestuia și împreună concep strategia de dezvoltare a Slatinei. Declara că toate contractele primăriei s-au făcut și se fac legal, și nu au existat firme "de casă' abonate la contracte, deși în dosarul de condamnare al lui Vâlcov tocmai despre asta se vorbește.
Cristian Cismaru, city-manager la Slatina: "Vă dați seama că accesul nu este îngrădit niciunui operator economic, sunt licitații publice, sunt sume foarte foarte mari, nu poate absolut să fie vorba de nicio interpretare, sunt publicate oficial sunt proceduri specifice compartimentului de achiziții care sunt publice și care sunt verificate.”
Darius Vâlcov nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.
Având o condamnare nedefinitivă, pentru care încă se judecă la Înalta Curte, a cerut și obținut la începutul verii scoaterea de sub control judiciar, pentru a putea părăsi țara. A motivat că vrea să își ducă fiica în tabăra în Elveția, acolo unde, coincidență, locuiește sora lui Vâlcov, cea pe numele căreia se află mai multe proprietăți scumpe din această țară.
Ciudat este că și Curtea de Conturi a văzut târziu în afacerea cu parcul primăriei. Adică aproape 9 ani mai târziu au constatat și cei de la Curtea de Conturi că acolo e o problema. Filmat pe ascuns, șeful Camerei de Conturi Olt vine cu explicații despre controlul tardiv: ”La noi controalele se fac pe baza de eșantionare, pentru că volumul plăților e foarte mare, iar numărul orelor misiunilor de audit și control e foarte mic. Iar numărul de personal e și mai mic.”
L-am întrebat pe șeful pe județ al Curții de Conturi dacă există vreo legătură între raportul de prejudiciu făcut târziu și faptul că fiica sa a fost în respectivul interval, consilerul personal al lui Darius Vâlcov, la București.
Camera ascunsă, șeful Camerei de Conturi Olt: ”A fost angajată la cabinetul lui, asta e adevărat! Dar nu are nicio legătură cu cealaltă, adică eu nu am făcut și nu fac niciodată către colegii mei niciun fel de presiune”.
Control făcut târziu este și la investiția de canalizare de pe stradă Oituz. În acest caz au fost depistate decontări pentru lucrări făcute doar pe hârtie: "Acolo este un act al nostru făcut la compania de apă, în care sunt tot așa, pe penal! Deci și acolo!”
Ca o coincidență, la Compania de Apă a județului a lucrat cealaltă fiica a șefului Camerei de Conturi.
"A lucrat dar nu are nicio legătură. Orașul e mic, și de la un bulgare foarte mic, se face ceva imens. Dar a contat și faptul că fetele dvs. erau acolo. Acum eu ce să le fac? "
"Lucrurile astea se descoperă după ani de zile, cei care merg în Control, Curtea de Conturi, Camera de conturi a județului Olt, 7-8 ani de zile e totul ok, în momentul în care apare scandalul cu Darius Valcov, nu mai sunt lucrurile în regulă, încep să apară rapoartele așa cum ar trebui să fie și vedeți, lucrurile astea nu sunt în regulă, că vorbim de instituții. Care normal, sau prin lege, trebuie să fie neutre.”
Șeful Camerei de Conturi trage o concluzie: "Nu e ușor ce facem nici noi. Deci nu ai cum să ai mulți prieteni, pentru că oriunde te-ai duce, și știți foarte bine, te izbești de zona politică!"
Un întreg județ pare, de 30 de ani, captivul unei baroniade locale cu ramificații peste tot. Concluzia vine tot de la Vișina, de la vărul Villy Stănescu: ”Cum să îți spun, într-o societate în care nu ne schimbăm moral. Și cum ne schimbăm moral? Cum? Prin două lucruri: alegând oamenii cei mai buni, prin concursuri serioase, nu pe sub mâna, și făcând investițiile care trebuie. Avem oameni care au făcut Oxford, facultăți bune și nu au fost angajați. Și de ce credeți că se întâmplă asta? Pentru că suntem proști.”
Oltul are și potențial și oameni deștepți. Dar are și un obicei împământenit: interesele de clan și de familie primează, în timp ce grijă pentru calitatea vieții și dezvoltarea comunității sunt puse pe ultimul plan. Eșecul instituțiilor în cazul crimelor din Caracal scoate în evidență și eșecul județului.
Radiografia Oltului este radiografia unui loc al influenței ce s-a întins până la vârful țării și al incompetenței locale alimentate de corupție, de autorități care de ani de zile își sfidează alegătorii, dar și-au creat pârghiile să le câștige votul.
Sursa: Pro TV
Etichete: olt, Rares Nastase, Romania te iubesc, florin iordache, judete la stapan,
Dată publicare:
22-09-2019 18:57