Muntele Athos, ținutul rugăciunii suspendat deasupra Mării Egee. Ce secrete ascunde

Ultimul update: Vineri 06 Aprilie 2018 20:21
Data publicarii: Vineri 06 Aprilie 2018 19:07
Categorie: Romania, te iubesc!

În Vinerea Mare, ziua în care Mântuitorul a pătimit pentru o credinţă eternă într-un loc rămas parcă din primii ani ai creştinismului, se înalță 365 de zile pe an rugăciuni fierbinţi.

Muntele Athos, suspendat deasupra Mării Egee, este o lume care ascunde adevărate comori, în primul rând, spirituale. În Duminica Învierii, emisiunea „România, te iubesc!" prezintă o ediţie de suflet.

Muntele Athos, ţinutul rugăciunii, o fâşie de pământ lungă de 60 de kilometri înfiptă în Marea Egee. În antichitate, acest tărâm era considerat cel mai înalt de pe pământ, aşezat deasupra norilor, locul în care zeii se întâlnesc să discute. În creştinism, muntele a devenit grădina Maicii Domnului, o enclavă monastică. În Athos trăiesc acum aproape două mii de călugări veniţi de pe tot pământul care se roagă neîncetat, stau departe de murmurul lumii separaţi de ape, se caută pe ei şi pe Dumnezeu.

Imperiul Bizantin s-a sfârşit acum aproape 600 de ani. Pe Muntele Athos, e încă viu. Mănăstirea Vadopedul arată ca o cetate, cu turnuri de apărare şi ziduri groase transformate în chilii, clădiri acoperite cu lespezi de piatră şi soldaţi arabi care anunţă că timpul trece. În mănăstire trăiesc aproape 150 de călugări. Printre ei, cu barba încărunţită de ani, părintele Daniil se roagă. Este fiul celebrilor actori Octavian Cotescu şi Valeria Seciu.

Părintele Daniil: „Cred că până la urmă cel mai greu lucru este să ajungi să îţi desparţi mintea de lume. Asta este cel mai greu. Şi să ţi-o întorci către lăuntrul tău.”

Ce l-a făcut să se călugărească şi ce a găsit aflaţi în ediția „România, te iubesc”, de duminică.

În Vatoped, trezirea se dă la ora 3 şi jumătate dimineaţa. La lumina lumânărilor, călugării înalță cântări şi rugăciuni până când soarele e sus pe cer. Aici e o lume în care minunile sunt mai posibile decât oriunde în altă parte şi fiecare lespede din acest loc a fost martoră la miile de rugăciuni ridicate de cei care au vieţuit în acest loc.

Duminică, echipa pătrunde şi în locul în care se păstrează o comoară cu valoare uriaşă, ascunsă în spatele unor uşi bine zăvorâte. În spatele unui dulap se află tezaurul mănăstirii.

„Aici un manuscris foarte preţios. Cea mai veche copie după geografia lui Ptolemeu, cu hărţi din sec al XIV-lea.”

Echipa va urca şi în cel mai vechi turn din Muntele Athos, unde călugării au aşezat clopote vechi de sute de ani în aşa fel încât să poată cânta la ele.

Părintele Chiril: „Banii, plăcerile, cariera, diferite funcţii, să calatoareasca să vadă lumea - toate aceastea sunt nişte idealuri pe care omul le are, dar care nu pot să plinească golul pe care omul îl are în sufletul său. Adică omul rămâne cu un gol lăuntric care, dacă nu reuşeşte să îl umple, omul trăieşte mereu cu o stare de nefericire. De fapt, fericirea este înlăuntrul nostru.”

Cum se roagă, cum trăiesc şi din ce trăiesc aceşti oameni departe de lume sunt întrebări la care echipa „România, te iubesc!” va răspunde duminică.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Athos, un munte de credinţă! O ediţie de suflet în Duminica Învierii, la
Athos, un munte de credinţă! O ediţie de suflet în Duminica Învierii, la "România, te iubesc"
romance Italia
România, te iubesc. Sindromul Italia. Emisiunea integrală, 23 septembrie 2018
De la profesoare, la îngrijitoare de bătrâni: "În spatele zâmbetului e o mare de lacrimi"
Româncele devenite badante, bănuite de soți că și-au refăcut viața peste hotare, deși în continuare trimit bani
Poveștile cutremurătoare ale româncelor plecate să aibă grijă de bătrânii Italiei
România, te iubesc. Un munte de prostie. Emisiunea integrală, 16 septembrie 2018
Un munte de prostie, partea III. Cum arată apa pe care o beau turiștii în Rânca şi cine sunt cei care au pus mâna pe teren
Ranca, munte, investitii, dezastru, autoritati, pagube, turisti, statiune - 6
Un munte de prostie, partea II. Cum îşi bat joc autorităţile de unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume