MESAJ DIN VIITOR: CANCERUL, ÎNVINS! Partea I. Secretul în bătălia cu tumorile se ascunde chiar în genomul uman

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Marti 26 Februarie 2019 18:32
Data publicarii: Duminica 01 Aprilie 2018 18:04
Categorie: 2018

În Duminica Floriilor vorbim despre speranţa dublată de rezultate foarte încurajatoare pentru omenire. Există în lume tratamente care pot opri cancerul.

Sunt imunoterapiile oncologice, cele prin care propriul organism e antrenat să lupte cu această maladie. Se pare că secretul în bătălia cu tumorile se ascunde chiar în genomul uman.

Medicii se feresc să folosească termenul vindecare, dar prezintă cazuri în care noile tratamente prelungesc mult viaţa pacienţilor şi transformă cancerul într-o boală cronică, precum diabetul sau hipertensiunea.

Reportajul "Romania, te iubesc" a fost filmat pe 3 continente. Rareş Năstase a ajuns în marile centre de cercetare ale lumii, inclusiv în laboratoarele lui Fidel Castro din Cuba.

Vă arătăm proceduri, medicamente şi chiar vaccinuri inovatoare pentru anihilarea tumorilor.

MESAJ DIN VIITOR: CANCERUL, ÎNVINS

Ora 8 dimineaţa, un spital privat din Capitală. Un pacient cu cancer pulmonar, în stadiul 4, intra agale în cabinetul oncologului sau şi apoi începe un tratament revoluţionar în toată lumea.

În timp ce omul e perfuzat, într-un institut de stat din Timişoara, o imprimantă 3D printează tumori umane. Pare o joacă, dar sunt investigaţii din elita medicinei mondiale. Tumorile sunt injectate apoi în şoareci, pentru ca malformaţiile să fie bombardate cu celule modificate genetic, care să atace şi să anihileze ţesuturile maligne.

"Aici vedem o celulă tumorală, care a fost înconjurată şi recunoascuta de celulele natural killers, care încep să o omoare!"

Cuba, o ţară total subestimată, dezvăluie că are de mai mulţi ani, şi ATENŢIE, gratuit pentru poporul cubanez, o serie de vaccinuri care bulversează, prin rezultate, cercetarea medicală mondială.

Cămilo Rrodriguez, cercetător: "Lucrăm pentru a tranforma cancerul dintr-o boală mortală, într-o boală cronică".

Se înmulţesc, la nivel mondial, terapiile cu rezultate uluitoare, în lupta cu cancerul. E drept că puţini romani au deocamdată acces la ele.

O echipă "Romania, te iubesc" a ajuns în cele mai performante incubatoare ale ştiinţei medicale de top din lume, iar acest reportaj este rezultatul unui demers jurnalistic fără precedent în România.

A presupus filmări pe 3 continente, în locuri cu acces dificil, iar dovezile şi declaraţiile specialiştilor pot da speranţe uriaşe omenirii: vorbesc despre un viitor cu terapii la îndemâna oricui, în care cancerul să fie controlat şi chiar vindecat, în unele cazuri. Trăim deja aceste timpuri, iar viitorul cancerului curabil ar putea fi mai aproape decât v-aţi putea închipuiţi!

Deşi trăim într-o ţară în care autorităţile ne-au obişnuit cu o permanentă criză de citostatice şi de imunoglobulina, în care ne lipsesc vaccinuri esenţiale, se întrevede şi la noi o şansă la terapii de succes, folosite de mai mulţi ani peste hotare.

Pacient Romania: "Lipsa poftei de mâncare şi insomniile, am dormit o oră, am simţit că că m-am odhniti toată noaptea".

Doctorul oncolog surâde, ştie de rezultatele acestei terapii cu Nivolumab, o substanţă care a fost acceptată abia în noiembrie 2017 pe piaţa românească, cu decontare directă de la stat. În Statele Unite, unde a şi fost inventat, se foloseşte de acum 4 ani.

Sunt deja peste 200 de persoane la nivel naţional, în condiţiile în care numărul lor creşte de la o săptămână la alta. Un tratament total de imunoterapie constă în mai multe sesiuni de perfuzii, urmate de mai multe investigaţii, după câteva luni.

Există o singură problemă: costul, care ajunge la 300.000 de euro. Oncologii spun că terapia e abia intrată în România, iar importatorii acoperă o jumătate din acest preţ, restul fiind decontat de stat.

Delia Mateescu, medic primar oncolog: "Până acum în testele clinice nu am avut pacienţi care să nu răspundă pozitiv la tratament. Dacă până acum vorbeam de luni, acum vorbim de o prelungire a vieţii în ani."

În Statale Unite, acelaşi produs a fost introdus pentru mai multe tipuri de cancer, iar alţi medici europeni îl dau pacienţilor din prima linie de tratament, adică îl pot folosi înainte de sesiunile de chimioterapie, radioterapie şi operaţii, pe principiul că pacientul are un sistem imunitar bun şi pot fi evitate procedurile greu de suportat.

Acest pacient, cu cancer de plămân, primeşte tratamentul chiar şi după 2 cure de chimioterapie şi o intervenţie la metastazele cerebrale. E mulţumit şi aşa, doar e în joc viaţa lui.

Pacient: "Nu ştiam detalii pentru România, noi ne zbatem cu imunoglobulina. E o noutate fantastică!"

Mulţi pacienţi au luat drumul străinătăţii, în speranţa că se pot salva. Austria e una dintre destinaţii. Clinicile de stat şi private de la Viena au deja în tratament mai mulţi bolnavi romani, care au reuşit să strângă bani pentru aceste terapii costisitoare.

În faţa acestei clinici private din Viena tocmai e parcată o maşină de peste o jumătate de milion de euro. Şoferul aşteaptă, proprietarul maşinii e undeva în spital pentru investigaţii amănunţite.

Clienţii clinicii sunt în general oameni cu mulţi bani, pentru că vorbim de un spital cu dotări impresionante, în care simplă cazare costa până la 900 de euro pe noapte.

Complexul de sănătate, întins pe mai multe clădiri, cuprinde multe cabinete în care oferă consultaţii cei mai buni medici specialişti din Austria. E creme de la creme în materie de profesionişti în medicină şi tot aici găseşti şi romani.

Liliana Filip, asistent medical la Viena: "În ultimele luni s-au prezentat tot mai mulţi romani pentru imunoterapie…"

Soţie pacient: "La un moment dat din 5 pacienţi aici, 3 erau romani".

Cea care face afirmaţia este soţia unui pacient care tocmai a zburat de la Paris pentru a doua cură de imunoterapie. Bărbatul a mai făcut una la sfârşitul anului trecut, pentru că are cancer pulmonar, cu metastaze la creier. Terapia la care e supus se bazează pe Keytruda, un produs nou şi pentru austrieci, un medicament care în România nici măcar nu a fost încă aprobat. Americanii îl au de doi ani pe piaţa lor.

Soţie pacient: "Noi am stat 4 săptămâni la Viena, acum 2 saptămâni am plecat şi ne-am simţit foarte bine, ne-au tratat bine".

Cel pomenit este Liviu Ionce, fost asistent medical, cu o experienţă de 25 de ani la UPU, în Austria, şi având o pregătire medicală similară medicilor. E căutat de romani din toate zonele ţării pentru sprijin la clinicile din Austria şi Germania şi spune că o treime din cei pe care i-a ajutat până acum să vină să îşi facă tratamente, sunt medici şi şefi de spitale din România.

Liviu Ionce, intermediar: ”Sunt prezent cu pacienţii pe durata tuturor investigaţiilor şi la interpretare, mă ocup de toată partea de programare."

Pacientul său intră apoi la radiologie, pentru alte investigaţii minuţioase, ca apoi să fie văzut de un oncolog, profesorul universitar. Veştile sunt cu totul uluitoare, la interpretarea datelor.

"În acest RMN se văd că şi înainte, ştiam dinainte de aceste metastaze cerebrale…dar sunt mult, mult mai mici decât au fost la computerul tomograf iniţial!"

Extrem de multă speranţă aduce şi discuţia cu specialistul în imagistica.

Prof.dr. Philipp Peloschek, radiolog: "Imunoterapia a schimbat totul, aşa că acum avem moduri diferite de răspuns la tratament, nu întotdeauna tumora se micşorează, sunt cazuri când tumora moare, e vizibilă, şi o poţi vedea la radiografii complexe."

Prof.dr. Cristoph Zielinski, oncolog: "Aceste produse imunoterapeutice sunt eficiente în toate tumorile maligne: luând de la cap la picioare, se folosesc pentru cancerul de esofag, plămân, gastric, ficat, la colon, vezica, renal şi în limfomul malign."

Philipp Peloschek, radiolog: "Vedem multe cancere aproape vindecare, pacientul poate trăi mult mai mulţi ani decât în anii trecuţi"

Sunt speranţe mari, e prelungire a vieţii, care vin la pachet cu facturi pe măsură.

Aceasta pacientă, tot la Viena, a făcut până acum 5 cure de imunoterapie pentru care a plătit deja peste 50 de mii de euro. Nu doreşte să-şi dezvăluie identitatea pentru că are rude, prieteni şi colegi de serviciu care nu ştiu cât e de bolnavă. Are cancer uterin, cu metastaze în ficat, vezică şi colon. Însă medicii i-au arătat că până acum toate tumorile au scăzut mult, prin imunoterapie.

Mai are de făcut 4 cure, adică alte peste 40 de mii de euro, însă spune că a vândut o casă, pentru a putea acoperi costurile.

Tratamentul îl suportă uşor, iar la Viena a făcut direct imunoterapie, simţindu-se foarte bine după fiecare cură.

Problema acestor imunoterapii este că sunt inventate de doar câţiva ani. Adică nu este suficient timp pentru că lumea medicală şi omenirea să observe, cu adevărat, cât sunt de eficiente. Există studii clinice, dar pe eşantioane de pacienţi, aşa că deşi astfel de tratamente sunt autorizate la scară largă, de cele mai multe ori e nevoie de investigaţii foarte amănunţite, în privinţa specificului tumorii.

Oncologii austrieci cer, de exemplu, ŞI UN SET DE ANALIZE complexe, făcute peste ocean, în Statele Unite, înainte să înceapă unele tratamente. Procedura costă 6 mii de euro.

Liviu Ionce: "Terapia personalizată, şi nu vorbim neapărat de imunoterapie, cât şi de chimioterapie. Trimitem datele la Foundation One şi se face un profil ale celulelor tumorale ale pacientului".

Iar unora dintre pacienţi li se recomandă imunoterapie şi preventiv, după operaţia de extirpare a tumorii. Dacă dispun de bani, medicii susţin că şansele sunt mari ca tumorile să nu mai reapară.

Cristoph Zielinski, oncolog: "Cea mai mare problemă în tratamentul cancerului este apariţia rezistenţei la terapie. Poate fi adaptare la chimioterapie, tratament ţintit, dar poate fi şi la imunoterapie. Aşa că acum ne confruntăm cu pasul doi, pentru dezvoltarea unor produse noi, pe care să le combinăm cu cele actuale."

Profesor Koestler: "Imunoterapia e de multe ori personalizata. Ştim că în cancerul pulmonar, anumite tipuri de tumori, care sunt cam o treime, le putem trata doar prin imunoterapie!"

Rareş Năstase, Romania, te iubesc: Țara care a învins boli infecţioase, iar acum se pregătește să învingă cancerul
Rareş Năstase, Romania, te iubesc: Țara care a învins boli infecţioase, iar acum se pregătește să învingă cancerul
VIDEO PROTVPLUS.RO
rti drumuri
România, te iubesc: EUROPA, AŞTEAPTĂ-NE: VENIM PE JOS! Emisiunea integrală din 15 noiembrie 2018
EUROPA, AŞTEAPTĂ-NE: VENIM PE JOS! Un sfert din podurile de pe autostrăzi şi drumuri naţionale, în stare critică
EUROPA, AŞTEAPTĂ-NE: VENIM PE JOS! 6 ani pentru 9 km de autostradă, radiografia drumurilor noastre în an centenar
EUROPA, AŞTEAPTĂ-NE: VENIM PE JOS! Călătoria cu trenul durează mai mult decât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Localitatea în care oamenii speră că nu se vor îmbolnăvi în ziua de luni
Legea care îi oprește pe medicii de familie să îi trateze pe bolnavii de la țară
Pacienta - RTI Medici
Medicii români explică de ce au plecat din țară pentru a se muta în satele din Franța
Cum trec miile de camioane încărcate cu lemn tăiat ilegal prin sate și oraşe fără ca autorităţile să ia măsuri
Politicienii, principalii responsabili pentru tăierile masive din păduri: Furturile de lemne sunt girate de autorități
Aplicaţia "Inspectorul pădurii", care a reprezentat pentru pădurile noastre o adevărată gură de oxigen, blocată de guvernanţi
Vom consuma tot mai puţine produse din carne de porc românesc. Autorităţile, fără soluţii
Românii cumpără seminţe de roşii de milioane de euro din import pentru "Programul Tomata"