Maternitatea electorala din Buzau care nu a functionat nicio secunda. Copiii se nasc intr-o cladire cu scop de inchisoare
SISTEMUL DE SANATATE, GRAV BOLNAV, partea a II-a. In cazul Colectiv multi tineri au murit cu zile prin spitalele noastre. Revoltator este faptul ca la spitalul Floreasca este construita, gata, o clinica speciala pentru arsi grav.
Dar nu a putut fi folosita pentru ca nu avem medici care sa stie cum sa manevreze echipamentele de milioane de euro. O situatie revoltatoare este si la Buzau. Acolo exista o maternitate inaugurata in 2012, cu o saptamana inaintea alegerilor. Dupa alegeri, maternitatea a fost inchisa, iar de atunci aproape 10 mii de copii s-au nascut in vechea maternitate, care sta sa cada.
In spitalul Floreasca un compartiment special pentru arsi grav sta nefolosit de aproape un an. 6 paturi cu dotari ultra moderne, o investitie de 6 milioane de euro. In aprilie, anul trecut acest loc a fost inaugurat cu mare fast. In timpul nenorocirii din Colectiv, acest loc insa nu a fost folosi. Doctorul Ioan Lascar spune ca s-a zbatut 15 ani ca acest loc sa existe in Romania. Dar cand a fost nevoie nu a putut fi folosit pentru ca nu au existat medici care sa stie sa foloseasca dotarile din compartimentul de arsi grav. Ioan Lascar sustine ca s-a tot chinuit sa angajeze si sa scoleasca medici. Nu vor insa sa lucreze in acest compartiment pentru ca salariile sunt prea mici.
“Au plecat, si-au dat demisia. Am organizat a doua sesiune prin luna iunie cand am deshis oficial si unitatea pentru ca nu puteam angaja oameni daca nu era deschisa unitatea. Nu puteam angaja oameni intr-un loc care nu exista juridic. Deci in luna iunie am organziat o sesiune, in lun august am mai organizat o sesiune si septembrie si noiembrie alta
De mai bine de un an, exista finantare de la Banca Mondiala si deschidere in centrele din strainatate pentru a scoli doctori romani. Dar, din nou birocratia romaneasca isi spune cuvantul. Abia acum, 2 medici si 4 asistente au reusit sa plece la studii in strainatate. Poate daca acest compartiment ar fi fost folosit s-ar putut salva mai multe vieti din colectiv. N-a fost insa posibil.
In 2012 cu surle si trambite cu doar o saptamana inainte de alegeri a fost inaugurata maternitatea din Buzau. La vremea respectiva era prezentat acest spital ca fiind primul mare spital construit dupa Revolutia din 1989.
Maestru de ceremonii era presedintele Consiliului Judetean de la acea vreme, Victor Mocanu. In imaginile de la inaugurare se vad aparate, paturi si echipamente medicale. Multe erau inchiriate pentru a da bine la camere. La o saptamana dupa inaugurare, Mocanu a pierdut alegerile. Maternitatea a ramas inchisa si pe fir a intrat DNA. Maternitatea este inchisa si acum iar echipamentele de la inaugurare nu mai sunt.
Am intrat in maternitate cu managerul spitalului judetean, Claudiu Damian. Inaintea noastra o armata de femei de serviciu dadeau cu mopul. Consiliu judetean a angajat acum o firma care sa faca curatenie in cladire. Cei 4 ani in care acesta cladire n-a folosita se vad pe pereti. Maternitatea are patru etaje si aici, ar putea sa intre 150 de paciente. Deocamdata cladirea e pustie.
Conform unui raport al Curtii de Conturi, fostul presedinte al Consiliului Judetean Victor Mocanu a aprobat achitizia unor echipamente pentru aceasta materniatte cu preturi mult umflate. Unele si de 50 de ori. Ba mai mult unele din aceste echipamente nici macar nu au ajuns aici. Acum Mocanu este senator in senatul Romaniei.
Victor Mocanu ne-a primit intr-o carciuma in Buzau. Spune ca s-a inteles gresit. Ca in 2012 nu a facut o inaugurare, “ci de o prezentare a publicului larg”. Imaginile din 2012 spun insa altceva.
“Astazi am inaugurat maternitatea din Buzau investitie in totalitate a CJ in cateva zile aceasta unitate va fi predata unitatii medicale pentru obtinerea avizeleor necesare”, afirma el atunci.
“Au fost monitorizat peste 8 mii de cetateni din municipiul Buzau care au vizitat acest obiectiv timp de 3 zile”. Si cu toate ca maternitatea a devinit o mecca locala, oameni nu l-au mai votat. I-a luat locul Cristinel Bigiu, arestat mai tarziu pentru luare de mita. El spune ca “maternitatea de fapt nu a fost gata. A fost deschisa doar cu o parte din aparatura si cladirea nu era finalizata.”
Dar consiliul judetean nu a avut bani si pentru echipamente. 3 milioane de euro. Lui Bigiu i-a urmat la sefia consiliului, Emanoil Petre Neagu. ”Suntem deci daca vreti in perioada premergatoare ca sa facem lucrarile ca sa ii dam drumul sa sa functioneze”, spune el/
Acum 2 ani, Consiliul a cumparat o parte din mobilier. Au costat 274.106 mii lei. Pentru echipamente si dotar, Consiliul s-a imprumutat la banca pe 15 ani. Neagu spune ca lucrarile au mers prost cu noua maternitate pentru ca in Buzau nu exista specialisti care sa se priceapa la construit si dotat maternitati.
Cu managerul spitalului am ajuns si in actuala maternitate. Dateaza din 1960 si initial trebuia sa fie i nchisoarea orasului. In ultimele 4 decenii s-au schimbat doar termopanele. Peste 2500 de copii se nasc in fiecare aici. Asta inseamna in 4 ani, de cand s-a inaugarat noua maternitate aproape 10 mii de copii s-au nascut aici, in sali cu pereti care stau sa cada, fara becuri si in conditii de igiena indoielnice.
Dorin Neacus, medic: “Aceasta cladire a fost expertizata din punct de vedere al rezistentei si s-a stabilit ca are nenumarate crapaturi de la unele cutremure si atunci cand s-a stabilit reabilitarea ei s-a stabilit ca nu mai corespunde si ca nu are niciun rost sa fie reabilitata.”
Prin urmare vechea maternitate va fi daramata. Noua maternitate ramane deocamdata inchisa si sta dovada incompetentei si hotiei celor care au condus de-a lungul timpului Buzaul. De 3 ani senatorul Victor Mocanu asteapta un verdict al justitiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, buzau, fonduri europene, primarie, bolnavi, maternitate, birocratie, aparate,
Dată publicare:
18-03-2016 11:32