Mama unei vedete de la Hollywood a schimbat legea in Romania. Tichetele care ii tin pe copii la scoala

×
Codul embed a fost copiat

DIN SUFLET, PENTRU ROMANIA! Fiecare copil in gradinita este acum lege, votata in Parlament si promulgata de Presedinte. Ani de-a randul, a fost o idee apoi un proiect sustinut de Leslie Hawke,

Este mama celebrului actor de la Hollywood, Ethan Hawke, dar a dat glamourul new-yorkez pe Romania. Azi, in comuna Podari, colinda tigania satului fara teama. N-o sperie nici maidanezii, in schimb o ingrozeste faptul ca romanii nu fac mai nimic sa elimine saracia.

“Cauza adevarata a saraciei e lipsa educatiei”, spune Leslie Hawke. A trimis la scoala generatii intregi. Dar pentru multi copii era prea tarziu: nu tineau pasul, abandonau scoala.

In peste 40 de sate, voluntarii de la OvidiuRo platesc azi familiilor sarace un tichet social de 50 de lei, pentru fiecare copil care nu lipseste nicio zi de la gradi. Sunt mai bine de 5 ani de cand fac asta, din donatii, iar viata catorva mii de copii s-a schimbat in bine.

Saracii invata azi cot la cot cu ceilalti. Unii au venit desculti. S-au incaltat pentru prima oara la gradinita, cu pantofi donati de educatoare. Pentru cateva ore pot uita de frigul si foamea de acasa.

Citește și
cover manuale elevi
Manualele care sperie copiii si ii saracesc pe parinti. Exercitii de decapitare la ora de religie si "Elena ia un lup"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Ca sa primeasca tichetul de 50 de lei, parintii trebuie sa vina si ei la gradinita. Sunt de serviciu cate o zi pe luna, ajuta educatoarea si invata din mers sa buchiseasca alaturi de cei mici.

Romania are insa peste 100.000 de copii, care traiesc in mizerie. “Incercam sa modelam ceea ce credem ca guvernul ar trebui sa faca peste tot”, spune Leslie Hawke. Au depus o initiativa legislativa in parlament, care a trecut de ambele camere, si mai trebuie doar promulgata ca sa devina realitate.

Leslie Hawke face baluri de caritate, fiindca are nevoie de bani multi pentru proiectele ei. Aduce personalitati de la Hollywood - chiar si fiul ei, actorul Ethan Hawke, pune osul la treaba cand e de strans bani pentru cei saraci.

“La inceput au zis, ia uite inca un binefacator, care a venit, dar acum sunt aici de atata vreme, nu ma mai pot ignoram spune ea. Ba dimpotriva, i-a molipsit pe multi. Consilul local din Podari a cumparat din propriul buget haine si cizme pentru cei saraci.

“Un lucru mi se pare ciudat: oamenii cred ca acest program e al meu”, spune Leslie Hawke. Dar eu l-am pornit cu o romanca , am lucrat impreuna la acest proiect din 2001. Dar se pare ca romanii vor sa acorde strainilor mai multa incredere decat isi dau lor insisi As dori ca asta sa se schimbe.”

Copiii care au trecut prin gradinita cu ajutorul asociatiei OvidiuRo nu mai abandoneaza studiile, tin pasul cu ceilalti colegi la scoala si ii invata pana si pe parintii lor, care nu le dadeau nicio sansa in viata, ca educatia e singura lor sansa de a iesi din saracie.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
In Vaslui, inspectoratul scolar i-a pus pe elevi in
In Vaslui, inspectoratul scolar i-a pus pe elevi in "silenzio stampa". Scoala de 30 de miliarde care nu e gata din 2007

FASTACEALA ROMANEASCA. Fastaci, un sat din Vaslui, e o oglinda a felului in care nu merg lucrurile. Acum cativa ani, acolo era o scoala in care invatau peste 100 de copii. Intr-o buna zi s-a hotarat reconsolidarea scolii. Atunci a inceput cosmarul.

Manualele care sperie copiii si ii saracesc pe parinti. Exercitii de decapitare la ora de religie si
Manualele care sperie copiii si ii saracesc pe parinti. Exercitii de decapitare la ora de religie si "Elena ia un lup"

N-AI CARTE, N-AI PARTE! La scoala copiii invata sa calculeze, sa memoreze, sa puna capul in pamant, sa asculte si sa indure plictisul. Nu invata sa intrebe, sa gandeasca critic sau sa-si foloseasca imaginatia.

"Uneori imi doresc sa nu fi fost asa". Copiii supradotati ai Romaniei sunt neglijati de societate

4% dintre copiii Romaniei se nasc supradotati. Ultimele studii arata ca jumatate dintre ei vor esua in viata. Motivul: societatea si scoala n-au stiut sa le potenteze marele dar de a se fi nascut inteligenti.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.