Birocratia si coruptia ne-au lasat fara banii europeni. "Pretul prostiei" functionarilor romani: 1 MILIARD de euro
ALBA-NEAGRA PE BANI MULTI, partea I. Fata Romaniei putea sa fie alta daca in ultimii ani reuseam sa atragem fondurile europene si daca birocratia si coruptia n-ar fi fost mai mari decat interesul national.
Am pierdut insa timp, luni si ani de zile fondurile au fost blocate, iar angajatii statului roman au pus tot felul de piedici celor care au vrut sa acceseze bani europeni. Cei care s-au incapatanat sa acceseze fonduri au facut insa minuni cu banii luati.
Sat cu pista de bicilete si centrala eoliana
26 de kilometri de drum asfaltat taie dealurile molcome ale Ciugudului in toate directiile. Localnicii ii spun "Transalpina de Ciugud". Un drum facut in timp record cu banii europenilor: 2 milioane si jumate de euro. Pe cand alte comune, ba chiar orase se plang ca au drumuri pline de noroaie, la Ciugud nu mai gasesti o palma de drum fara asfalt. Prin sat santurile au fost inlocuite cu piste pentru biciclete, iar pe marginea drumului au fost plantati copaci ornamentali si trandafiri.
Primarul Gheorghe Damian recunoaste ca totul se intampla dupa ce a devenit dependent de fondurile europene. „Cei care au ajuns sa ia fonduri europene dupa aia nu se mai satura. Nu se mai opresc”. In comuna nu exista casa fara apa si canalizare. Pana si pe camp, in zonele in care intr-o buna zi se va intinde satul s-au tras utilitati. Iar comuna a crescut de la 2670 la 3200 de locuitori.
Povestea primarului Gheorghe Damian incepe in anul 2000, cand a mers intr-un schimb de experinta in strainatate. A vazut cum fac altii si i-au venit idei. In varful dealului, cu fonduri primite de la guvernul Norvegiei, a ridicat o moara de vant si panouri electrice. Intr-o buna zi vrea sa umple dealul cu astfel de minunatii si toata comuna sa nu mai plateasca electricitate.
Pe fostul islaz s-au instalat acum 20 de firme, multe dintre ele ridicate tot cu fonduri europene. Prin taxele si chiriile platite sporesc bugetul comunei. Oriune intorci privirea in sat dai peste panouri care vorbesc despre fondurile europene. Pe peretele primariei troneaza mare invitatia la bani. Iar sub primarie sta secretul succesului. O echipa de tineri, platiti tot din fonduri europene, sunt vanatori de finantar si au adus milioane de euro. Ce se intampla la Ciugud, ar trebui sa se intample in toata tara pentru ca finantari europene sunt multe. Din pacate, majoritatea comunelor s-au impotmolit in proiecte iar banii n-au mai ajuns la ele.
Jumatate din banii de la UE s-au oprit pe drum
19,2 miliarde de euro. Atat a avut la dispozitie Romania in perioada 2007-2013 de la Uniunea Europeana, din fonduri structurale si de coeziune. Cati bani am luat? Oficialii spun ca abia am ajuns anul acesta la 52 la suta. Si suntem in mare intarziere. Trebuia sa-i cheltuim pana la sfasitul anului 2013. iar din 2014 ar fi trebuit sa incepem sa atragem bani din urmatoarea transa care se ridica la 23 de miliarde de euro, bani alocati pentru perioada 2014-2015. Din aceasta noua transa n-am luat nimic pana acum. Practic, am pierdut 2 ani din cauza incompetentei functionarilor care s-au perindat prin guverne si administratie.
Cereri au fost pentru banii europeni. 39.265 de proiecte au fost depuse, proiecte care cereau din banii Uniunii 45 de miliarde de euro. Mai mult decat dublu fata de suma alocata. Au fost aprobate doar 12 mii de proiecte, care ar fi putat sa atraga din fondurile europene 19 miliarde de euro. Asta ar fi insemnat o absorbtie de suta la suta. Dar nu a fost asa. Din cauza coruptiei si a birocratiei, Romania a stat pe loc ani de zile, iar finantarea a fost blocata de mai multe ori. Politicienii s-au batut intre ei, au incheiat si rupt aliante, au schimbat guverne, iar toate acestea au adus dezastru. Am platit si inca platim penalitati si corectii financiare. In loc sa luam bani platim corectii de peste un miliard de euro din cauza greselilor.
Cearta pe incompetenta
„Un milliard de euro ne costa pe noi pretul prostiei pentru ca ne-am permis sa punem in functie oameni incapabili, ministri care nu si-au asumat raspunderea”, spune Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene
Cristina Traila a fost director al ANRMAP, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. „Eram vai de mama noastra”, recunoaste. In 2011 a descoperit un adevarat dezastru in acceasarea fondurilor europene: 80% din dosare au fost respinse dupa prima luna de verificari. Atunci a luat decizia ca toate cererile de finantare sa treaca prin biroul ei. Iar asta, sustine ministrul Teodorovici, a dus la blocaje: „A dat OK-ul pe foarte multe documentatii care dupa aceea s-a dovedit ca au fost gresite”
Traila sustine insa ca legislatia dupa care a lucrat era gandita chiar de actualul ministru al fondurilor, care era secretar de stat la momentul respectiv in ministerul Finantelor. „El este creatorul acestui sistem de achizitii publice”, spune fostul director.
In documentele oficiale se arata ca existenta mai multor institutii care controleaza si administreaza fondurile europene a dus la blocaje. In plus, contestatiile, birocratia, nerespectarea temenelor, contractele cu dedicatie sunt alte cauze care au tinut banii europeni departe de noi.
Sursa: Pro TV
Etichete: ue, fonduri europene, ciugud, functionari, absorbție,
Dată publicare:
29-03-2015 18:14