Visul nuclear al lui Ceausescu s-a topit in calorifere. Cum a ajuns la faliment singura uzina de apa grea din Europa


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 14:15
Data publicarii: Vineri 02 Mai 2014 13:57
Categorie: Sezonul 1

REGIA AUTONOMA A "AFACERILOR GRELE", partea I. Singurul producator de apa grea din Europa se afla in pragul falimentului. Si pentru ca se intampla in Romania, vulturii dau deja tarcoale, desi inca nu a murit.

Regia autonoma de Activitati Nucleare, singurul producator de apa grea din Europa, este in pragul falimentului. Sute de milioane de lei au fost aruncate pe achizitii si investitii paguboase. Un dezmat cu banii publici in care sunt implicati directori sustinuti politic de toate partidele care s-au perindat la putere si oameni de afaceri controversati, totul pe fondul unei lipse de viziune si de strategie.

Visele nucleare ale lui Ceausescu
Inainte de 1989, programul nuclear romanesc era foarte ambitios. Nicolae Ceausescu isi dorea sa construiasca 10 sau chiar 16 reactoare nucleare. Dintre acestea 5 erau la Cernavoda. Pentru producerea de energie nucleara, sistemul proiectat a fost de tip CANDU. Un sistem inventat si dezvoltat de canadieni care are un randament mai scazut, dar mult mai sigur. CANDU este un reactor nuclear care utilizeaza uraniu natural drept combustibil si apa grea, adica apa cu deuterium imbogatit, ca moderator de neutroni si agent de racire. Asa ca la Drobeta Turnu Severin a fost construita singura uzina de apa grea din Europa, supradimensionata fata de necesarul din piata romaneasca.

Proiectul nuclear romanesc a fost intrerupt dupa 1989 si se taraste pana in ziua de astazi. In 1998 s-a creat o regie noua, RAAN, Regia Autonoma de Activitati Nucleare care ingloba Combinatul de apa grea, Termocentrala de la Halanga, tot la Turnu Severin, Institutul de Proiectari Nucleare Mioveni, langa Pitesti si Centrul de inginerie si obiective nucleare Magurele, langa Bucuresti.

Contra-performanta in stil romanesc
Rodin Traicu a fost primul director general al acestei regii pe care a condus-o mai bine de 6 ani de zile. Acum este deputat PSD. In acea perioada a asistat la pornirea primului reactor romanesc. Spune ca a fost o performante de Cartea Recordurilor: „Este grupul nuclear cu cel mai lung termen de montaj si executie din istoria mondiala a planetei Pamant. A inceput in 1978 si a fost pus in functiune in 1997”.

La Severin, fabrica de apa grea a inceput si ea sa produca. Pentru un reactor nuclear este nevoie de 550 de tone de apa grea la incarcare si cate 15 tone in fiecare an pentru revizii. Capacitatea uzinei a fost crescuta treptat si in fiecare an stocurile de apa grea au crescut. De aici si unul dintre cele mai mari blocaje economice pentru RAAN: statul achizitioneaza apa grea pe stoc.

Combinatul de apa grea a fost construit si gandit alaturi de o termocentrala care ii furnizeaza aburul tehnologic necesar, energia si caldura. Un alt mastodont intins pe mai bine de 130 de hectare.

Termoficarea a topit  apa grea
In 2003, directorul Rodin Traicu a semnat cu primaria orasului un contract de concesiune, de preluare a retelei de termoficare.Un contract pornit cu bune intentii, dar care si-a batut joc de bugetul RAAN-ului. Iar reteaua de termoficare s-ar fi putut face si mai bine cu bani europeni.

Contractul initial prevedea o investitie de 88 de milioane timp de 10 ani, dar in realitate in 3 ani s-au cheltuit aproape 300 de milioane de lei. Responsabili pentru investitia in termoficare sunt sucesorii lui Rodin Traicu - liberalii Ilie Sarbulescu si Constantin Saceanu. Acesta din urma se lauda insa cu investitia:„Severinul este orasul cu cea mai buna termoficare, cu o retea care duce la fiecare bloc in parte si nu la bloc, ci la fiecare scara de bloc in parte asa ca fiecare om stie ce plateste si ce consuma.

Regia autonoma pentru activitati Nucleare nu avea insa bani de investitii, asa ca a apelat la credite. Un credit de 110 milioane de lei si unul de 19 milioane de euro au indatorat regia mult peste posibilitatile sale.

Contractele de termoficare au fost doar inceputul. Termocentrala inghite anual cantitati enorme de carbune. In 2005-2007, Regia a inceput sa achizitioneze carbune de pe piata libera. Unul dintre cele mai controversate contracte a fost cel de achizitie de carbune din Serbia, Si asta cu toate ca, la doar cativa kilometri de termocentrala se afla exploatarea miniera Husnicioara.

Floarea chimiei romanesti a devenit o bomba ecologica. La Tarnaveni, a venit deja apocalipsa
Floarea chimiei romanesti a devenit o bomba ecologica. La Tarnaveni, a venit deja apocalipsa
"Romania, te iubesc". Goana dupa profituri uriase transforma paradisul local in peisaje apocaliptice
Romania, te iubesc! Energia eoliana, afacere de miliarde de euro
Romania, te iubesc! Energia eoliana, afacere de miliarde de euro
VIDEO PROTVPLUS.RO
satul Viscri
Viscri, satul unde termopanele sunt interzise, iar biserica tine loc de supermarket. Vizita in casa taraneasca a printului Charles
"Romania e o parte speciala a lumii". De ce printul Charles a devenit cel mai bun turist din tara noastra
Printul Charles despre Romania: "E o tragedie sa ridici cladiri din sticla, otel si beton". Interviu exclusiv cu mostenitorul coroanei britanice
De ce fructele din piata nu mai au acelasi gust ca pe vremea bunicii? Invazia soiurilor straine a ajuns in livezile Romaniei
Nu avem bani pentru medici, dar cumparam sisteme de amprentare digitala. Cum castiga unele firme contracte pe banda rulanta
Spitalul unde pacientii ard de vii in timp ce directorul cumpara materiale inutile. Risipa se ridica la sute de mii EUR pe an
Anca Nastasi
Duminica, la "Romania, te iubesc": Care este adevarata valoare a fructelor si legumelor romanesti
In cea mai veche statiune din Romania se investeste in gropi in asfalt. Baile Herculane, ucise de dezinteresul autoritatilor
"Eu votez pe doamna, ca e sexul meu". Schita tragicomica a europarlamentarelor in Romania lui Caragiale
Spa-ul imparatilor austrieci a ajuns loc de vacante ieftine pentru yoghini. Herculane, statiunea vanduta la pret de hotel
"Aici esti tot timpul singur". Romanii care vor sa se intoarca in tara, desi peste hotare sunt mai respectati
Satul din Bucovina care s-a mutat la Londra. Romanii alungati de saracie din propria lor tara