Romania, te iubesc!: Fericirea a renascut la sat

Ultima actualizare: 15-12-2017 16:23

Se misca tara! Alungati de criza, tot mai multi oraseni s-au mutat la sat. Unii au ramas someri, altii au vandut tot ce aveau de bunavoie si au inceput o alta viata.

 

Intr-o comuna de langa Pitesti, noi am descoperit nu mai putin de 47 de familii care si-au gasit bunastarea langa ugerul vacii. Obisnuiti cu asfaltul, toaleta in casa si apa calda la discretie, orasenii au avut de invatat cateva lectii dure. Si, mai presus de toate, au inteles ca numai munca ii va scoate la liman.

Chipuri apatice, trafic agresiv, cutii de beton pe post de "casa, dulce casa", gaze de esapament, mitocanie, mancare de la supermarket scumpa si fara gust, grija zilei de maine, nesiguranta, nervi si claxoane.

De partea cealalta, mai aproape decat ai crede, aer curat, liniste, gradini si livezi cat vezi cu ochii, mancare sanatoasa, pomi care stau sa se rupa de bogatia rodului, iepuri, curcani, gaini, copii desculti si fericiti ca au unde sa alerge. O viata simpla, tihnita si curata.

Viata la coada vacii bate criza! Asta e solutia pe care, de voie de nevoie, au gasit-o mii de oameni care au emigrat in ultimul an de la oras la tara. S-au dus la oras cu gandul ca vor trai mai bine si s-au intors la Pamantul Mama alungati de criza: infranti, dar nu terminati.

Aproximativ 2% dintre persoanele din mediul urban s-au mutat in ultimul timp la tara, procent similar cu cel al orasenilor care au de gand sa se stabileasca intr-o zona rurala in urmatorul an, se arata intr-un studiu al companiei GFK Romania, specializata in cercetare de piata. Cei nascuti la tara, dar traiti la oras au fost nevoiti sa se intoarca la munca de jos, iar cei nascuti intre betoane invata alfabetul supravietuirii la sat.

Statisticile oficiale arata o anomalie a cursului de migratie: orasenii se muta la tara si nu invers, in conditiile in care Romania are un grad redus de urbanizare, in comparatie cu statele europene. O treime dintre cei ramasi in minunatele noastre orase rezista pentru ca primesc in mod obisnuit "pachetele" de la tara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO