In Jilava, oamenii dorm cu pistolul sub perna de teama autoritatilor. Sinuciderea suspecta a unui viceprimar
CARACATITA CORUPTIEI, PARTEA III. In timp ce primarul din Jilava era in arest, un viceprimar i-a preluat atributiile. Era avocat si a inceput sa verifice contractele primariei. Intr-o noapte s-a sinucis fara nicio explicatie.
Un om de afaceri din Jilava, proprietar de suprafete mari si unul din cei mariu investitori in comuna, povesteste, filmat cu o camera ascunsa, despre cum a facut primarul Mladin ca sa-i constranga pe samsarii imobiliari sa cotizeze sume mari. Totul se intampla pentru ca in Ilfov sunt inca multe comune, printre care si Jilava, unde nu exista planuri parcelare definitivate. Neclaritatea lasa loc abuzurilor si ii aduce pe imobiliari la mana primarilor.
Omul de afaceri filmat pe ascuns sustine ca primarul Adrian Mladin a obtinut de la Oficiul de Cadastru Ilfov blocarea planurilor parcelare la Jilava, tocmai pentru a-i controla pe marii proprietari. Finul sau, Ovidiu Szasz, ar fi fost omul de legatura, avand relatii prin firma sa, singura din Jilava care ofera servicii cadastrale. Si care are de ani de zile contracte pe bani frumosi cu primaria.
Primarul s-a autodenuntat abia dupa ce a fost arestat intr-un alt dosar greu de coruptie - in care apare si primarul din Snagov, Apostol Musat, finul Ovidiu Szazs, dar si vicepresedintele Consiliului Judetean Ilfov de la acea vreme, Gheorghe Roman. Plus 2 notarite si 3 oameni de afaceri. Sefa de la Cadastru a scapat de urmarirea penala ca prin urechile acului. Cum au fost prinsi? Un bucurestean a denuntat ca i s-au cerut peste un million si jumatate de euro spaga, pentru comasarea a 23 de hectare pe care le avea in Jilava.
Azi ai teren, maine n-ai
Nu-i de mirare ca in Jilava localnicii s-au obisnuit sa afle ca azi au titlu de proprietate si vecini de teren intr-un loc si maine au pamant in alta zona, cu alti vecini. Un barbat s-a trezit peste noapte fara un teren pe care l-ar fi detinut vis a vis de primarie, la sosea. Acum se judeca pentru recastigarea lui. "Am ajuns de dorm cu pistolul la cap sa nu intre peste mine…", spune el.
De cand primarul Mladin e suspendat, lucrurile s-au complicat. In primarie se duc lupte grele intre grupuri obscure vor sa controleze din umbra sefia comunei. In Jilava se stie ca firmele abonate la contractele cu primaria ar avea in spate politicieni influenti de la Bucuresti. Acum sunt 2 tabere - de o parte ar fi oamenii edilului Mladin, de cealalta, cei ai finului Szasz Ovidiu. Asa ca localitatea sta acum pe un butoi cu pulbere.
In acest context, la Primaria Jilava, s-ar fi adunat peste 100 de contracte cu incredintare directa. Numai pentru paza institutiei se platesc cate 500 de mii de euro pe an, scrie presa, iar incredintarile directe pentru diverse servicii, ar ajunge la 1 milion de euro. Sunt parteneriate semnate si de primarul Mladin, dar si de viceprimarii care i-au urmat.
O sinucidere suspecta
Dintre ei, unul, Gheorghe Brotea s-a sinucis. Vicele care i-a urmat povesteste, atunci cand e filmat pe ascuns, ca Brotea se plangea i-a fost amenintata familia. Iar fratele fostului viceprimar spune ca raspunsul privind misterul sinuciderii se ascunde in evidentele primariei.
Cazul Gheorghe Brotea ramane un mister. Nimeni nu poate preciza din ce sfere de influenta au venit presiunile care au dus la moartea lui Brotea. Cert este ca la momentul sinuciderii, primarul Adrian Mladin se afla in arest.
De unde, in 2012 a castigat alegerile, pentru al doilea mandat consecutiv. A avut o campanie intensa in comuna, desi candida independent. Oficial, niciun partid nu a mai vrut sa aiba legatura cu el, cat timp era arestat si pus sub acuzare pentru fapte de coruptie. Bujor Neculai, omul de afaceri retinut la ordinul primarului, spune ca Mladin are un sprijin puternic de sus si in plus ar fi protejat si de sefi din DNA. Primarul ar fi mason cu rang inalt, si asta i-ar oferi un mare avantaj. Iar inainte sa fie primar, ar fi lucrat in Corpul de Control al fostului premier Tariceanu.
Primar de comuna cu prieteni sus-pusi
O prima dovada ca Mladin are protectie de sus ar fi aceea ca a fost incadrat ca ca simplu martor denuntator in cazul prim procurorului Neagu, desi putea fi inculpat. O alta dovada ar fi ca dosarul s-a mutat de la DNA Bucuresti la DNA Slobozia, pe motiv ca procurorii din Capitala aveau prea multe cazuri pe cap. Bujor Neculai spune insa ca procurorul care se ocupa de dosar la Slobozia a fost dat la o parte. Sefii sai l-ar fi compromis, dupa ce a fost prins primind mita un camion de pietris de la o persoana certata cu legea. Sunt imprejurari halucinante care ridica suspiciuni si intrebari.
La Jilava povestea are inca multe capitole nescrise. Localnicii sunt rezervati si nu exclud ca in viitor, sa-i vada din nou impreuna pe primar si finul sau, cat timp la mijloc sunt multi bani. Cazul Jilava nu poate fi generalizat la intreaga Romania, insa pune o amprenta urata pe oglinda sistemului judiciar. Un capitol la care inca suntem corigenti in Europa.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, ancheta, sinucideri, coruptie, terenuri, jilava, denunt, prima, Adrian Mladin,
Dată publicare:
27-03-2014 14:06