Culisele ratarii privatizarii CFR Marfa, partea I. Dedesubturile unei proceduri din care a pierdut statul si a unui proces de la inceput viciat

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai importanta companie romaneasca scoasa recent la vanzare a ramas tot a statului. I s-au sters insa datoriile. Si Guvernul a platit foarte bine consultanta de urgenta. Peste toate, CFR Marfa continua sa provoace zilnic pierderi bugetului.

Compania care a castigat licitatia nu a cumparat pana la urma nimic. Totusi, a avut acces la informatii inestimabile. Presiuni, miscari indelung pregatite, infruntari intre varfurile politicii romanesti si dedesubturile procedurii, intr-o ancheta de Cosmin Savu.

 

PIERDERI PE TOATE LINIILE

 

Citește și
Nava Flaminia
Afaceri "otravite" in port, partea a II-a. Vasul Flaminia, secretomania din jurul miilor de tone de deseuri langa care romanii isi duc viata
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Imaginile din octombrie 2012 au smuls un zambet amar romanilor care asistau la circul privatizarii OLTCHIM.

Cateva luni mai tarziu incepe o noua privatizare demarata cu tam-tam: privatizarea CFR Marfa. Compania fanion a transportului feroviar din Romania era intr-o situatie fara iesire. Sufocata de pierderi si datorii, CFR Marfa era si ea in pragul falimentului. Pentru a-i putea fi sterse datoriile facute in ani de capuseala, Comisia Europeana si institutiile financiare internationale au cerut privatizarea.

Guvernul Ponta isi asuma un parcurs imposibil: vanzarea a 51 la suta din actiunile celei care a fost cea mai mare companie de transport feroviar din Estul Europei.

Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor: "Pare imposibil, nu? Si daca reusesc, sunt mare, nu?".

Ministrul Fenechiu se angajeaza sa indeplineasca acest proces ca pe o provocare personala, in incercarea de a trece in planul doi problemele sale cu justitia si a-si imbunatati imaginea publica.
Intr-un interviu din februarie 2013 ne-a vorbit despre evidenta din compania de marfa.

Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor: "Cele mai nocive probleme au fost hotia si incompetenta, nu stiu care mai mult. Inchipuiti-va ca aveti o casa la care ati muncit foarte mult toata viata, ati facut-o asa cum ati dorit-o si la un moment dat aveti niste datorii foarte mari si sunteti in situatia in care trebuie sa vindeti ceva si singurul lucru pe care il aveti e casa. Cam asta este situatia lui CFR Marfa cand am venit aici".

Relu Fenechiu a evitat sa arate cu degetul spre cei care au jucat un rol in dezastrul de la CFR Marfa, unii dintre ei fiindu-i chiar colegi de partid sau de coalitie.

"Indicatorii economici pe care ii are astazi CFR Marfa nu mi-au permis sa am niciun argument in fata celor de la FMI. Eu i-am intrebat pe cei de la FMI in mod direct: 'La dvs. in tara aveti o companie privata. De ce ma puneti s-o vand, pentru ca nu sunteti in stare s-o gestionati'", spunea Fenechiu.



Relu Fenechiu
, fost ministru al Transporturilor: "Ce nu ne permite sa taiem datoriile sau sa le transformam in actiuni decat in conditiile in care privatizam o companie. Pentru ca de prea multe ori i-am pacalit pe cei de la Comisie, le-am spus ca daca taiem datoriile vom relansa societati si nu s-a intamplat niciodata. Si nu ne mai crede nimeni".

In 5 Aprilie 2013, se publica anuntul de privatizare al CFR Marfa. Nu se mai voia o licitatie cu strigare ca la Oltchim, ci crearea unei aparente de seriozitate.

"Am stabilit o taxa de participare de 10 milionae de euro, tocmai ca toata lumea sa vada ca luam in serios aceasta privatizare" -
Lucian Isar, fost ministru pentru mediul de afaceri in guvernul Ponta 1 si membru in Consiliile de administratie de la Tarom si CFR Infrastructura.

Lucian Isar, fost ministru pentru Mediul de Afaceri: "Privatizarea CFR Marfa putea fi facuta conform unor reguli normale. Doar ca s-a profitat de o joaca media, prezentarea faptului ca FMI-ul nu ne lasa, nu semneaza acordul daca nu facem privatizarea CFR Marfa si atunci ne-am facut ca facem toate etapele unei privatizari in fuga calului".

Pentru ca s-a anuntat din scurt aceasta privatizare si pentru ca procedura nu se arata foarte transparenta, investitorii "strategici" nu s-au inghesuit sa apara. Angajatii urmareau si ei ceea ce se intampla cu societatea. Iulica Mantescu este presedintele Sindicatului Mecanicilor de Locomotiva.

Iulica Mantescu, Sindicatul Mecanicilor de Locomotiva: "La un moment dat, s-a avansat o cifra de 80 de companii care sunt interesate. Dupa aceea s-a spus ca au fost 14 societati care au cumparat caietul de sarcini, ceea ce a fost o minciuna".

Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor: "Discutii s-au purtat cu 48 sau 58 de companii. Discutiile au fost purtate de consultant, ca de aia am avut consultant".

In regim de urgenta, s-a apelat la una dintre cele mai mari companii de profil din lume - Deloitte. Interesant este ca aceasta companie a mai avut inainte trei contracte cu Ministerul Transporturilor, tot pentru privatizarea CFR Marfa.

Lucian Isar, fost ministru pentru Mediul de Afaceri: "Pana la urma intregul proces a fost validat si ghidat de o serie de consultanti care au fost platiti de mai multe ori, au fost selectati in mai multe randuri, au fost platiti si in regim de urgenta".

Iulica Mantescu: "S-a semnat un contract fara a se mai respecta procedurile de achizitie in conformitate cu legea. A fost cu dedicatie, pentru ca ei mai facusera si in 2012 si atunci la un pret dublu fata de anul trecut, s-a semnat contractul cu respectiva firma".

Alexandru Nazare a fost pentru o scurta perioada de timp ministrul Transporturilor in Guvernul Ungureanu.

Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor: "Consultantul ales de Silaghi in Guvernul Ponta 1, care a fost platit de Ponta 1 ca sa faca strategia de privatizare, a fost platit din nou de Ponta 2, de catre ministrul Fenechiu, sa faca aceeasi privatizare cu mai multi bani, pentru acelasi lucru. Si i s-a dat si contractul fara publicare cu incredintare directa. Unde era urgenta?".

Daca in 2012 contractul de consultanta pentru privatizare a fost de 375.000 de euro, in mandatul lui Relu Fenechiu s-a semnat un nou contract pentru 570.000 de euro.

"Nu mai avea relevanta documentatia pe care o intocmise Deloitte cu un an inainte. De ce nu avea relevanta? Va dau un singur argument: pentru ca in anul 2012 compania a avut pierderi de apropae 450 de milione de lei", a spus Relu Fenechiu.

Ce nu spune dl. Fenechiu este ca CFR Marfa a fost condusa pana in februarie 2013 de Constantin Zaharia, numit acum pentru performantele sale notabile consilierul ministrului Ramona Manescu.

Deloitte spune "no comment" si pastreaza confidentialitatea.

Dar, sa ne intoarcem la procesul de privatizare: in cursa s-au inscris doar 3 competitori. Si pentru ca nu indeplineau conditiile de precalificare, in 30 aprilie, acestea sunt schimbate: se scade cifra de afaceri a participantilor de la 100 de milione de euro pe an, la 30 de milioane, se renunta la obligativitatea unei licente de transport feroviar.

Alexandru Nazare: "Nu poti sa schimbi criteriile de privatizare dupa ce ai pornit privatizarea cu anumite reguli. Daca ai pus un prag de 100 de milioane, il schimbi la 20 de milioane. O firma de maxi-taxi mai maricica putea sa participe. Nici macar nu era obligatoriu sa ai licenta de transport feroviar".

Dar cea mai importanta schimbare - se modifica cerinta unei scrisori de confort, intr-una de bonitate.

Unul dintre cei trei competitori era Grup Feroviar Roman. Gruia Stoica a acceptat sa vorbeasca despre modul in care s-a derulat procedura de privatizare.

"Era o bariera pentru orice societate din lume. Imi asum ce spun. Era chiar suspect sa ceri o garantie de 180 de milioane de la inceput", spune Gruia Stoica.

Ce inseamna acest lucru? Scrisoarea de confort ar fi trebuit sa arate disponibilitatea bancii de a cofinata, de a certifica posibilitatea unui contract de credit, in timp ce scrisoarea de bonitate putea fi data de o camera de comert sau de o banca care sa prezinte date de identificare, activitatea si rata profitului, dar nu reprezenta o garantie ca o banca va finanta tranzactia.

"Prima oara era o scrisoare de confort combinata cu o scrisoare de garantie. Trebuia sa ai intr-un cont undeva, in luna aprilie, cel putin 180 de milioane de euro si sa stai stai cu banii blocati intr-un cont. Erau niste conturi imense. Nu numai ca nu a avut nimeni, dar nu se practica nicaieri acest lucru", spune Gruia Stoica.

In 9 mai se deschid documentele de precalificare. Omnitrax, o companie americana, se retrage invocand timpul prea scurt pentru a intelege ce cumpara.

Anthony Raftopol, purtator de cuvant Omnitrax: "N-au mers parolele".

Raman in cursa Grup Feroviar Roman si Transferoviar, in asociere cu Donau Finanz.

In toata aceasta perioada, statul roman sterge datorii de aproape 1,800 miliarde de lei.

"De la bun inceput am numit acest proces viciat", spune Lucian Isar, fost ministru pentru Mediul de Afaceri.

"Cum poti sa treci acolo ca vom sterge datoriile daca este cazul- pai este cazul sau nu este cazul? Niciun investitor serios nu vine daca nu stie clar ca se sterg sau nu se sterg. Trebuia asumat clar in strategia de privatizare. Sa stie toata lumea cum sa-si faca calculele", spune Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Afacerea prin care Romania a devenit prima tara din Europa ce si-a cedat PAVILIONUL. Riscurile si milioanele din spatele unui simbol
Afacerea prin care Romania a devenit prima tara din Europa ce si-a cedat PAVILIONUL. Riscurile si milioanele din spatele unui simbol

Drepturile suverane ale unui stat se exprima prin acte si insemne oficiale, iar steagul este cel mai puternic simbol al unei natiuni.

Afaceri
Afaceri "otravite" in port, partea a II-a. Vasul Flaminia, secretomania din jurul miilor de tone de deseuri langa care romanii isi duc viata

Autoritatile nu actioneaza transparent. Si lasa impresia ca habar nu au ce anume se afla pe nava Flaminia. Secretomania din port amplifica toate suspiciunile, cata vreme in jurul vasului apare la tot pasul cuvantul interzis.

Afaceri
Afaceri "otravite" in port, partea I. Vasul Flaminia, nava cu un imens potential toxic si secrete nefiresc de bine pazite

Romania i-a urat "Bun venit!" unei nave port-containter pe care sapte state au refuzat sa o primeasca in porturile lor. Vasul urias este considerat o bomba ecologica peste tot in lumea civilizata.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.