Cum ii poti spune unui om ca cel drag s-a dus? In fiecare an, sute de nume de pe listele de transplanturi ajung in actele de deces

×
Codul embed a fost copiat

In fiecare an, sute de nume trec din registrul celor care asteapta un organ pe lista celor care au murit asteptand transplantul.

Emisiunea "Romania, te iubesc" poate fi urmarita INTEGRAL, pe VOYO.RO.

Criza organelor provenite de la donatori morti cerebral impinge momentul interventiei pana la limita. Fiecare zi care trece creste riscurile si scade speranta de viata de dupa transplant. Exista oameni care s-au salvat in ceasul al 12-lea, dar si oamenii pentru care asteptarea si neputinta sistemului medical au fost fatale.

Ceea ce a tinut in stop transplantul de cord a fost faptul ca n-am fost in stare sa prelevam corect de la donatori morti. Aceasta fiind, evident, singura sursa pentru organe viabile. In schimb, ceea ce a tinut, la nivel de avarie, transplantul hepatic si pe cel renal a fost varianta obtinerii organului de la un donator viu. Un sot, un fiu, un parinte doneaza un rinichi sau un lob din ficat, daca e compatibil.

O solutie de compromis, deoarece un sistem medical sanatos evita sa puna in pericol oameni perfect sanatosi ca sa-i salveze pe altii. Sacrificiul familiei are oricum limite medicale stricte. Acum cativa ani, o femeie a primit de la barbatul iubit cea mai frumoasa dovada a dragostei.

Citește și
transplant
Exista viata dupa moarte, duminica, la "Romania, te iubesc". Romanii pot si vor sa isi ajute semenii. Povestile celor care n-au alta salvare decat transplantul
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Mirela Popa, pacienta pe lista de asteptare: "Am un transplant renal. Acum 9 ani am primit un rinichi de la sotul meu. Acum ficatul a inceput sa-mi faca probleme. De asta sunt aici, pentru investigatii si un posibil transplant."

"Ficatul a inceput sa-mi creasca. Eu sunt mititica asa de felul meu, dar... vedeti? Si transplantul e in partea stanga. Aici am rinichiul sotului meu."

Primul transplant avea sa-i castige un timp pretios, dar boala nu se lasa invinsa. Medicii au spus ca Mirela va avea neaparata nevoie si de a doua interventie. Din nou, sotul a vrut sa-si imparta trupul cu marea sa dragoste. Insa... nu s-a putut. Era prea batran, prea slabit... si fara un lob hepatic, s-ar fi stins mai repede decat cea pe care dorea sa o salveze.

Bradut Popa, sotul pacientei: "As dori din tot sufletul sa-i redau si stralucirea, si sanatatea, sa nu se mai chinuie. Se chinuie de 20 de ani. - E o iubire atat de mare, incat vreti sa faceti asta si a doua oara? Foarte mare..."

Mirela a fost transplantata cu cateva zile in urma. In prezent, ea este ingrijita la terapie intensiva. Refacerea va dura cateva saptamani, iar apoi poate incepe sa planuiasca vacanta pe care i-a promis-o Bradut. Vor pleca in Grecia, acolo unde n-au putut ajunge pana acum tot din cauza bolii.

Mai putin de un sfert dintre bolnavi gasesc pe cineva potrivit in familie. Restul incep un proces care ii macina fizic si psihic. Intrati pe lista de asteptare pentru ficat sau rinichi de la un donator mort, sunt informati din start ca dureaza. Pana acum doua luni, trecea si o jumatate de an cand nu "venea", la grupele rare, niciun organ compatibil. Domnul Pencea are o grupa rara de sange si a cedat, acum 10 luni, ficatul venit pentru el unei paciente mai tinere. De atunci nu a mai aparut nimic pentru el.

"Nu puteam sa ma cert cu nimeni. Cu bunul Dumnezeu? N-are rost. Poate, cine stie, se va indura.", spune el.

In timpul lung de asteptare pacientii devin oricum tot mai slabiti. Unii intra in depresie si, in final, se sting.

Domnul Smole a fost compatibil cu fratele sau. I-a promis ca ii da din ficatul sau, apoi s-a razgandit brusc. Pacientul a stat apoi doi ani pe lista de asteptare. Salvarea nu a venit la timp. Acum o luna de zile, doi copii au ramas orfani de tata. N-a fost sa fie... spun medicii care ii vad pe acesti oameni dusi pe targa la morga, desi ar putea pleca din salon pe picioarele lor.

Dr. Liana Gheorghe, medic gastroenterolog: "Incercam sa ii motivam in asteptarea lor, sa le sustinem moralul, sa ii asiguram facandu-le teste periodic ca sunt intr-o forma buna si pot sa astepte. Dar avem si cazuri disperate, cazuri care se complica, cazuri care necesita manevre de terapie intensiva si e foarte greu sa mai lamuresti un asemenea om sa nu fie disperat."

Transplantul facut cu organe de la cei fara activitate cerebrala este, in prezent, singurul procedeu medical care uneste in sala de operatie miracolul si medicina. E inca greu de inteles cum poti lua parti dintr-un trup mort, sa le pui intr-un trup muribund, iar acesta sa prinda fior proaspat de viata.

E si mai greu sa accepti ca trupul mort e al tatalui tau, al sotului sau al mai ales al copilului tau. Raluca a fost mama de gemeni, pana cand unul dintre baieti a pierit in accident de masina.

Este momentul in care intervine un om cheie in procedurile pentru transplant. In fiecare mare spital a fost desemnat un medic sau un asistent care sta fata in fata cu familia pacientului mort. Are probabil cea mai grea misiune.

Cum ii poti spune cuiva ca cel drag s-a dus? Ca un aparat ii mentine fortat bataile inimii. Ca minunile tehnicii nu mai pot face asta decat cel mult 48 de ore. Si ca, desi e sub paturi electrice, corpul deja se raceste.... 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Aproape 30% dintre bolnavii de inima mor in asteptarea transplantului. Cum a fost inchisa singura unitate din tara profilata pe asemenea interventii
Aproape 30% dintre bolnavii de inima mor in asteptarea transplantului. Cum a fost inchisa singura unitate din tara profilata pe asemenea interventii

"Exista viata dupa moarte"! Este o campanie dusa de Stirile ProTv care a schimbat mentalitati si a facut ca aceasta afirmatie sa devenina realitate.

Exista viata dupa moarte, duminica, la
Exista viata dupa moarte, duminica, la "Romania, te iubesc". Romanii pot si vor sa isi ajute semenii. Povestile celor care n-au alta salvare decat transplantul

Duminica, la "Romania, te iubesc", veti primi dovezi ca informatia si povestile celor care n-au alta salvare decat transplantul au reusit, in nici doua luni, sa schimbe o stare de fapt care ii lasa indiferenti pe oficialii din Ministerul Sanatatii.

Exista viata dupa moarte, duminica, la
Exista viata dupa moarte, duminica, la "Romania, te iubesc". Cat valoreaza pentru Ministerul Sanatatii vietile celor 6.000 de romani care asteapta un transplant

Ministerul Sanatatii a anuntat ca 35 de spitale vor putea repera in curand toti potentialii donatori de organe. Dar oficialii nu spun ca in jumatate dintre acestea lipseste aparatura moderna.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.