Cine e românul suspectat că ar fi sărăcit o țară din Africa cu aproape 1 miliard de dolari

×
Codul embed a fost copiat

Paradoxul african, partea III-a. Gambia este o mică țară din Vestul Africii, care timp de 22 de ani, a fost condusă după bunul plac al unui dictator musulman, Yahya Jammeh.

Unul dintre cei mai apropiați parteneri în afaceri necurate este un român: Bogdan Buzăianu.

Este cunoscut la noi mai ales pentru contractele din energie pe care le-a avut, dar și pentru retehnologizările eșuate de la Porțile de Fier sau de la hidrocentralele de pe Olt.

Gambia. O mică țară de nici 2 milioane de locuitori aflată pe coasta vestică a Africii. Nu are decât un singur vecin - Senegalul. Enclava Africană este extrem de săracă, mai bine de jumătate din populație trăiește la limita sărăciei, iar resursele sale sunt limitate la agricultură, păduri și minereuri de zirconiu și titan, iar când nu plouă, banii vin și din turism.

Istoria colonială lungă, aici au fost portughezii și, ulterior britanicii stăpâni, și-a pus amprenta pe modul de viață al localnicilor. Din 1965 de când și-a căpătat independența, Gambia nu a avut decât trei președinți, iar corupția guvernamentală este la unul dintre cele mai înalte niveluri din Africa. Pentru că sărăcia și ignoranța duc la corupție.

Citește și
frank timis
Unul dintre cei mai bogați români, subiect de scandal în Africa. E supranumit ”împăratul resurselor”

Gambia este una dintre cele mai sărace țări africane și foarte coruptă. Bineînțeles, un loc propice pentru șmecherii din întreaga lume care încearcă să fure resurse. De abia au scăpat de dictatura de doi ani. Fraudele sunt imense, nimeni nu poate să facă o evaluare corectă asupra daunelor pe care regimul Jammeh le-a adus.

Aici a fost un mediu favorabil pentru un grup de afaceriști lipsiți de scrupule, care, în complicitate cu un dictator sadic, sunt acuzați de devalizarea țării. Între aceștia sunt și doi români: Nicolae Bogdan Buzăianu și nepotul lui, Dragoș Buzăianu.

Am plecat în Gambia pe urmele omului de afaceri de origine română în plin sezon al ploilor. Țara își revine greu după o dicatatură care a durat mai bine de 22 de ani. Resursele sunt limitate, dar asta și din cauza corupției.

În 1994 a venit la putere Yahya Abdul-Aziz Jemus Junkung Jammeh, un fost colonel de armata care o dată ajuns la putere a preset populația și a sufocat-o cu practicile sale dictatoriale- libertatea presei a fost îngrădită, rivalii au fost închiși sau chiar omorâți, au existat nenumărate cazuri de abuzuri și de încălcarea drepturilor omului.

Demba Kandeh este cercetător și profesor de new media. Este unul dintre tinerii care au protestat față de regimul autocratic.

Într-o mâna cu cartea sfânta, Coranul, și cu un sceptru în alta, Jammeh a pozat tot timpul într-un musulman evlavios, deși petrecerile sexuale unde curgeau valuri de alcool erau de notorietate. Și în tot acest timp s-a înconjurat de câțiva acoliți care sunt suspectați care i-au susținut afacerile, l-au îmbogățit și și-au umplut și ei buzunarele.

Demba: ”Cum fac românii bani aici în Gambia? N-aș spune cum fac românii bani, ci cum oameni "murdari" fac bani în Gambia. Regimul Jammeh a fost un loc fatal pentru excroci. La un moment dat era cu iranienii, altă dată era cu niște libanezi, altă dată cu niște mafioți europeni, altă dată cu mafioți din America Latină.”

La sfârșitul anului 2016, Yahya Jammeh pierde alegerile și sub o presiune internațională părăsește Gambia și se refugiază în exil în Guineea Ecuatorială. De abia atunci au început să apară public informații despre jaful din Gambia.

Ebrima Sankareh este ministru de stat și purtător de cuvânt al noului guvern Gambian.

O comisie de anchetă a lucrat mai bine de doi ani la un raport. De câteva luni, Gambia este în fierbere, s-a făcut o comisie de anchetă care să vadă cât s-a furat în timpul regimului dictatorial al lui Jammeh, aproape 22 de ani. Unul dintre cei mai importanți oameni, Buzăianu apare în raport, raportul este încă secret, însă am reușit să punem mâna pe el. La pagina 43 începe capitolul despre familia Buzăianu.

Companii cu turismul, exploatarea și comercializarea lemnului, dar și de minerit și logistică în portul din Banjul. Toate acestea erau controlate de Buzăianu în complicitate cu președintele Yahya Jammeh.

Demba: "În turism, în prelucrarea cherestelei, în exportul de cherestea, în minerit, minerale. Care este legătura? Resursele. Exact, asta-i treaba. Pentru că omul este lacom."

Dar cine este Nicolae Bogdan Buzăianu?

 

Un personaj extrem de discret, fugit înainte de 1990 în Germania, acolo unde a lucrat la shawormerie până la absolvirea unui curs de asistenți medicali.. Numele lui apare în multe afaceri controversată din România ultimilor 30 de ani. El este cel care a reușit să creeze o rețea a "băieților deștepți", rețea bănuită că a corupt majoritatea guvernelor post-decembriste în afaceri cu energie și a căzut de fiecare dată în picioare.

Prima lui apariție a fost ca intermediar al retehnologizării prin încredințare directă la Porțile de Fier în 1997 și 2002. În urmă cu câțiva ani v-am prezentat în câteva anchete modul în care era devalizată Hidroelectrica prin contracte de retehnologizare proaste sau prin vânzarea de energie la prețuri preferențiale firmelor din energie controlate de Buzăianu.

El este și în spatele puneri pe butuci a UCM Reșița. În fapt, patronul din umbră al unei căsuțe poștale din Elveția care a cumpărat colosul industrial. În documentele firmei elvețiene INET AG apărea că interpus, un cetățean elvețian, Beat Corpataux, pe care îl puteai întâlni de fațadă și în alte afaceri controversate de-ale lui Buzăianu. Un alt apropiat de-al lui Buzăianu, fostul director de la UCMR, Adrian Chebuțiu, a acceptat să dezvăluie din penitenciar cine lua hotărârile la Reșița.

Bogdan Nicolae Buzăianu a renunțat în 2008 la cetățenia română și a devenit cetățeanul elvețian Nicolas Buzuaianu. Acesta a devenit unul dintre apropiații președintelui Jammeh pentru faptul că a fost de acord să împartă profiturile jumătate-jumate.

Demba: ”Când au apărut Buzăianu în Gambia?Aceștia au apărut în Gambia în jurul lui 2013. Așa că Jammeh avea nevoie de parteneri și pentru că nu mai erau guverne dispuse să-I susțină jocurile murdare s-a uitat la persoane individuale și așa Buzăianu și gașca lui au apărut în Gambia și au început afacerile”.

Dodou Jah este purtătorul de cuvânt al Alianței pentru reorientare și Construcție Patriotică. APRC. Partidul fostului președinte Jammeh.

”Când vii în Gambia, pentru unii este dictator, pentru alții este erou. Depinde de care parte a monedei aparții. Pentru că a adus o dezvoltare țării care până atunci n-a mai fost.”

Dictatorul gambian dispunea de toată țara. Așa a ajuns Nicolas Buzainau să facă un contract de închiriere pentru două dintre cele mai bune hoteluri din capitală țării, Banjul, pentru care nu a plătit niciun cent.

Firma controlată de Buzăianu ar fi trebuit să plătească 5 milione de dolari pentru concesiunea hotelului Ocean Bay și 2 milioane de dolari pentru Sun Beach Hotel. Banii trebuiau să între direct în Fondul național de pensie, Social Secuirity and Housing Finance Corporation cei care dețineau în acte resorturile.

Demba: ”Jammeh și asociații lui au furat peste 7 milioane de dolari în afacerile directe cu Buzăianu, nu doar cu hotelurile, dar și în alte sectoare ale economiei gambiene.”

Cel care administra afacerile în Gambia în numele familiei era Dragoș, nepotul lui Nicolas. Dar cea mai mare afacere făcută de Buzăianu a fost cea cu cherestea. În 2014 a primit monopolul pentru exploatarea și exportul lemnului gambian.

Una dintre cele mai mari resurse ale Gambiei sunt pădurile ... sau au fost. Pentru că în ultima perioadă s-a tăiat masiv. Una dintre companiile implicate în tăierile de copaci a fost Westwood, controlată de Buzăianu.

Westwood este o companie înființată în aprilie 2014 prin asocierea unei firme a președintelui din Gambia și firma de turism a lui Buzăianu. La înființare au semnat mâna dreapta a dictatorului, șeful armatei, generalul Badjie și un libanez apropiat de-al lui Buzăianu - Gabriel Acaram Naklae. Fost director în portul Nisa, acesta este unul din colaboratorii lui în Gambia.

Nicolas Buzăianu era președintele companiei, hotăra tot ce se întâmplă în firmă.

Mustapha K Darboe lucrează pentru portalul online justiceinfo: ”Oamenii ăștia au conexiuni în afara Gambiei. De exemplu, dacă transporți lemn în afară Gambiei, ai nevoie de relațîi externe. Ai nevoie de bani, și în Gambia nu erau oameni vizibili care să facă afaceri, ai nevoie totdeauna de oameni în față.”

Westwood este acuzată de comisia Jammeh că a primit monopolul pe exportul de cherestea din partea fostului președinte, că nu a plătit taxe și impozite guvernului și că a împărțit profitul cu firma de casă a dictatorului.

Peste 15.000 de containare cu lemn extrem de rar și de scump a fost scos de aici din Banjul de către companiile lui Buzăianu, care nu au plătit nicio taxă statului gambian. Se vehiculează suma de 45 de milioane de dolari, care ar fi datorați statului Gambian. Este vorba de produse foarte căutate, lemn de esență tare palisandru - lemn de trandafir, tec și alte specii rare și foarte scumpe. Un metru cub de astfel de lemn poate ajunge și la 250.000 de euro.

Westwood a fost și în centrul unor scandaluri cu Senegal și Guineea Bissau.

În sudul Senegalului, în Casamace există o grupare rebelă, susținută de fostul dictator. Una din sursele de finanțare este chiar contrabanda cu lemn. Nicolas Buzăianu a devenit atât de apropiat de Jammeh încât a fost numit ambasadorul Gambiei în Emiratele Arabe Unite și, ulterior, la Monaco, pe acolo pe unde își făcea veacul.

În urmă cu câțiva ani l-am căutat pe Buzăianu și la Monaco. La limita insesizabilă cu Franța, într-o zonă ascunsă ochilor curioși se află locația unor magnați de origine română: frații Buzăianu.

De-a lungul timpului îi regăsim în diverse afaceri controversate, numele lui Bogdan "Nicolas" Buzăianu fiind implicat în mai multe dosare de corupție.

Personaje controversate în România, frații Buzăianu sunt niște oameni de afaceri care au făcut milioane, zeci, dacă nu sute de milioane cu statul român.

Nicolas Buzăianu este considerat drept cel mai prosper ”băiat deștept din energie”, acesta apare și într-un dosar al Elenei Udrea, acolo unde fostul ministru este acuzată că a pretins și primit o șpagă de 5 milioane de euro pentru continuarea unor contracte de achiziționare de energie ieftină de la Hidroelectrica.

Nicolas Buzăianu a fost apropiat de eminența cenușie a energeticii românești, fostul ministru Dan Ioan Popescu, numele lor apar alăturate și pe vitrina magazinului "House of Bijan" din Holywood, cunoscut drept cel mai scump magazin din lume.

O altă companie înființată în Gambia de Buzăianu împreună cu generalul Badji, mâna dreapta a președintelui este Westport Logistics Limited, pe aceiași structura a acționariatului ca și Westwood.

Westport a primit dreptul de a scana toate containerele din portul Banjul. Pentru aceasta s-a angajat să aducă un scanner performant din România pentru care notă de plata a fost umflată: peste 2,6 milioane de dolari.

Scannerul mobil pentru containare nu a funcționat niciodată.

La 9000 de kilometri de Banjul este Lusaka, capitala Zambiei. În toamna lui 2011 aici a izbucnit un scandal - noul președinte Michael Sata declara că au dispărut misterios 118 kilograme de aur de la Departamentul Anti Drog din Lusaka și l-a arătat ca responsabil pe fostul președinte Rupiah Banda care, împreună cu un misterios om de afaceri au sustras cu un avion privat aurul. Omul de afaceri era Nicolae Bogdan Buzăianu!

Nu doar în Gambia, Nicolae Buzăianu a tras lozul cel mare, ci și în Zambia. Cele 118 kg de aur se pare că au fost vândute unor firme din Africa de sud. Societies Financiere du Sujet și Valsior erau două companii din Africa de Sud reprezentate de Ricardo Mortara, partener în câteva firme cu Buzăianu și pilotul avionului privat pe care acesta îl deținea la acea vreme.

Nicolae Buzăianu era ambasadorul Zambiei la UNESCO, funcție care îi permitea să aibă reprezentare și statut diplomatic. Scandalul a fost mare în Zambia, aurul care valora între 6 și 10 milioane de dolari nu a fost recuperate niciodată. Președintele Sată a murit și acuzațiile au rămas fără finalitate. Lui Nicolae Buzăianu i s-a retras titlu de ambasador al Zambiei.

Dan Moisescu lucrează în Zambia de câțiva ani și este consilierul ministrului de finanțe: ”Alocarea pe funcții diplomatice se poate face chiar destul de ușor. Aceste numiri s-au făcut prin faptul că-l cunoașteam pe presdinte, persoane din Ministerul Afacerilor Externe, nu neapărat pe baza unor recomandări sau competențe.”

În 2014, când Buzăianu a preluat afacerile din Gambia, la Sun Beach Hotel a fost numit director un om de încredere - Simon Joseph Banda, nimeni altul decât nepotul președintelui din Zambia, Rupiah Banda, cel în al cărui mandate a dispărut aurul.

În Banjul, Buzăianu mai apărea într-o companie - Mineral Company of Gambia unde era asociat chiar cu o rudă a președintelui Jammeh. Compania cumpărase echipament de rafinare a aurului pe care l-a instalat în aeroportul din Banjul. Gambia are zăcăminte mari dintr-un nisip foarte bogat în minereuri, care prelucrat ar fi putut da zirconiu sau titan.

Comisia de anchetă a noului guvern a sechestrat toate bunurile din Gambia fostului președinte Yahya Jammeh și încearcă recuperarea unei părți din prejudicii.

Nicolas și Dragoș Buzăianu au fost declarate ”persona nongrata” în Gambia.

Se estimează că dictatorul gambian împreună cu asociații lui cei mai apropiați, printre care și Bogdan Buzăianu, au spoliat țara cu aproape un milliard de dolari.

Din păcate, această imagine negativă se resfrânge și asupra unor investitori români de bună credință, care ar putea găsi în Africa un tărâm propice unor afaceri corecte, profitabille pentru toată lumea. 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cum a ajuns corupția din Senegal să fie legată de numele unui român. Afaceri de milioane
Cum a ajuns corupția din Senegal să fie legată de numele unui român. Afaceri de milioane

Paradoxul african, partea II-a. Corupția este peste tot, dar cu cât țările sunt mai sărace, cu atât nivelul corupției este mai mare. În Senegal, suspiciunile de trafic de influență planează asupra fratelui președintelui, Aliou Sall. 

Unul dintre cei mai bogați români, subiect de scandal în Africa. E supranumit ”împăratul resurselor”
Unul dintre cei mai bogați români, subiect de scandal în Africa. E supranumit ”împăratul resurselor”

Paradoxul african, partea I. Înainte de 1990, România a avut o relație privilegiată cu multe dintre țările din Africa sub-sahariană, eforturi uriașe au fost depuse pentru a se construi relații comerciale, politice, diplomatice și militare.

Un om de afaceri român ar fi plătit doar 35 de £ impozit, deși deține un imperiu. Reacția sa
Un om de afaceri român ar fi plătit doar 35 de £ impozit, deși deține un imperiu. Reacția sa

Omul de afaceri Frank Timiș, originar din România, care trăiește o viață luxoasă în Marea Britanie, a plătit doar 35,20 lire sterline impozit pe venit în 2017, arată o investigație BBC.

Filiera romaneasca din Panama Papers. Numele mari din Romania care apar in cea mai mare scurgere de informatii
Filiera romaneasca din Panama Papers. Numele mari din Romania care apar in cea mai mare scurgere de informatii

Romania este si ea reprezentata in Panama Papers, cea mai mare scurgere de informatii din istorie despre afacerile off-shore.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..