Un om de afaceri român ar fi plătit doar 35 de £ impozit, deși deține un imperiu. Reacția sa

Frank Timis

Omul de afaceri Frank Timiș, originar din România, care trăiește o viață luxoasă în Marea Britanie, a plătit doar 35,20 lire sterline impozit pe venit în 2017, arată o investigație BBC.

Frank Timiș stă într-un penthouse pentru carte plătește o chirie lunară de 14.000 de lire sterline și ia masa în unele dintre cele mai scumpe restaurante londoneze.

Dar taxele pe care le-a plătit la stat în 2017 au fost de doar 35,20 lire sterline, susținând că imperiul său internațional nu a avut niciun profit. Avocații săi spun că omul de afaceri și-a plătit toate taxele legale la stat.

Documente intrate în posesia jurnaliștilor BBC arată și cum a reușit miliardarul să facă acest lucru. Potrivit documentelor citate, în 2017, Frank Timiș a obținut prin imperiul său de afaceri offshore suma de 670.000 de lire sterline.

În majoritate, acești bani provin din venituri care ar fi trebuit impozitate. Dar înainte de plata taxelor, prin intermediul unui fond de investiții, omul de afaceri a transformat plățile în „împrumuturi netaxabile”. Potrivit BBC, au fost fabricate acte antedatate care fac respectivele împrumuturi legale.

Citește și
Dinu Patriciu
Dinu Patriciu si Frank Timis, romanii din Topul Forbes 2011
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

John Christiansen, de la Tax Justice Network, o organizație independentă care urmărește zona taxelor internaționale, inclusiv paradisurile fiscale, a declarat pentru BBC că la o primă vedere se pare că Frank Timis fentează legea.

“Totul indică faptul că este o manevră pentru a fenta plata taxelor. Iar, în cazul în care a fost făcută retrospectiv, la prima vedere pare un exemplu de fraudare a taxelor care ar trebui investigată”, a spus John Christiansen.

Jurnaliștii de la BBC au vorbit, de asemenea, și cu omul care conduce fondul de investiții care l-ar fi ajutat pe Timis să fenteze taxele. Philip Caldwell este directorul care, la o întâlnire în Elveția, ar fi fost de acord să antedateze împrumuturile suspecte.

Semnătura lui apare pe document, dar acesta spune că întâlnirea nu a avut loc niciodată și că actul este fals. “Are semnătura mea, dar tot ce pot să vă spun este că această întâlnire nu a avut loc niciodată. Nu am fost acolo. Nu eram în Elveția la acea dată”, a spus Caldwell, pentru BBC.

Documentele obținute de jurnaliștii britanici mai sugerează și faptul că Frank Timis nu a plătit niciun penny taxe în Marea Britanie, în 2016.

Avocații omului de afaceri neagă vehement acuzațiile: “Domnul Timis și-a îndeplinit toate obligațiile în ceea ce privește plata taxelor și a primit asistență juridică pentru acest lucru”, afirmă avocații săi.

Omul de afaceri român este unul controversat, notează jurnaliștii BBC. Are două condamnări pentru trafic de heroină, în anii ’90, și a fost implicat în mai multe proiecte miniere care au dat faliment în Africa.

Timiș are două companii minere listate pe piața secundară la Bursa de la Londra. Una dintre ele - Regal Petroleum – a primit cea mai mare amendă de pe bursă în 2009, pentru dezinformarea investitorilor. Regal Petroleum a promis investitorilor că va găsi petrol în Grecia, deși stia că regiunea de forare era uscată.

Avocații lui Timiș susțin că acesta deține doar o participație minoritară la Regal și că nu era în boardul companiei când aceasta a fost amendată. „Domnul Timiș a fost investigat în această chestiune și a fost găsit nevinovat în FCA (autoritatea de reglementare în domeniul fiscal din Marea Britanie, n.red.)”, au explicat avocații omului de afaceri.

Reacția omului de afaceri Frank Timiș și Timis Corporation

BBC publică și reacția omului de afaceri la ancheta realizată de jurnaliștii britanici, pe care o redăm mai jos:

“Acuzațiile sunt false în întregime. Nu există niciun fel de încălcare a legii în legătură cu concesiunile de petrol și gaze din perimetrele Saint-Louis Offshore Profond și Caya Offshore Profond.

Realitatea în legătură această investiție – oferită de președintele Wade (Abdoulaye Wade, fostul președinte al Senegalului, n.red.) – este că a fost o investiție speculativă de mare risc, care a generat costuri substanțiale și obligații de investiții. La preluarea proiectului, nu s-au descoperit niciun fel de hidrocarburi și exista o posibilitatea foarte mare nici să nu se descopere. În ultimii 40 de ani, numeroase multinaționale și companii de petrol și gaze au avut posibilitatea să exploreze regiunea, dar niciuna nu a făcut acest lucru, din cauza riscurilor pe care proiectul le implica. În 2014, încă nu se știa dacă în regiune vor fi găsite zăcăminte de petrol sau gaze.

După mai multe etape de pionierat, generate de hotărârea și experiența domnului Timiș, precum si datorită relațiilor sale credibile cu alti dezvoltatori din domeniul perolului si gazelor, proiectul are potențialul de a genera venituri de miliarde de dolari pentru oamenii din Senegal și de a produce energie care ar putea alimenta întreaga Africă de Vest, în beneficiul a milioane de oameni.

Suntem mândri de munca noastră și respingem din nou toate aceste acuzații nefondate.”
 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Romania mai are doar doi miliardari in euro: Frank Timis si Ioan Niculae. Cine a iesit din top
Romania mai are doar doi miliardari in euro: Frank Timis si Ioan Niculae. Cine a iesit din top

Criza ii afecteaza si pe bogatii Romaniei. Intr-un singur an, averile celor mai importanti oameni de afaceri s-au diminuat cu 3,6 miliarde de euro.

Dinu Patriciu si Frank Timis, romanii din Topul Forbes 2011
Dinu Patriciu si Frank Timis, romanii din Topul Forbes 2011

Romania este prezenta cu doi oameni de afaceri, Dinu Patriciu si Frank Timis, in topul Forbes 2011 al miliardarilor lumii, fata de trei in 2010. Ion Tiriac a iesit din calcule.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.