Oras devastat de cutremur in Noua Zeelanda. Cel putin 98 de morti.VIDEO
UPDATE: Privim cu durere catre Noua Zeelanda. S-au stins sperantele pentru profesoara din Craiova strivita sub cladirea televizunii din Christchurch.
O romanca, disparuta dupa seism in Noua Zeelanda. Asculta declaratia fiului
24 februarie
Autoritatile au anuntat clar ca nu se asteapta sa mai gaseasca supravietuitori dupa devastatorul cutremur. 98 de trupuri fara viata au fost duse pana acum la morga. Exista doar o parte linistitoare:
alti doi conationali, despre care nu s-a stiut nimic doua zile, sunt teferi.
In confuzia si invalmaseala care au urmat seismului, membrii comunitatii romanesti din Christchurch n-au avut imediat vesti linistitoare despre doi dintre ai nostri. Firesc, s-au gandit la tot ce era mai rau. Pana la urma, ambii romanii au aparut nevatamati.
Din nefericire, nu putem sa respiram pe deplin usurati. Romanca Lia Harca a fost prinsa si ea sub daramaturi. Pentru ca doar atat a mai ramas din cladirea in care ea tinea un curs de limba engleza cand pamantul a inceput sa se rupa pe bucati.
"Nu exista sanse de supravietuire in acest loc. Avem o echipa de salvatori din Japonia, special venita aici, pentru ca erau mai multi cetateni japonezi la cursul de limba engleza", a declarat Dave Cliff, seful politiei din Christchurch.
Au trecut deja 30 de ore de cand salvatorii n-au mai perceput niciun semn de viata.
Centrul orasului este izolat de un cordon de securitate, iar in zona sinistrata patruleaza militari neozeelandezi si politisti australieni. Si asta pentru ca hotii au jefuit cateva zeci de case. Asadar, viata de dupa este dezolanta.
"60% din oras inca nu are curent electric. Se aduce apa cu cisternele, se sta la coada ore intregi. Mi-am petrceut toata ziua stand la coada la benzina, incercand sa duc apa si mancare la niste oameni mai in varsta pe care ii cunosc. Drumurile sunt impracticabile 75%. E o situatia generala mult mai proasta decat se poate vedea in imaginile spectaculoase care apar la TV", a declarat Alex Plescan, jurnalist roman din Christchurch.
Oficial, 98 de oameni au fost declarati morti, iar despre alti 300 nu se mai stie nimic.
23 februarie
Autoritatile au anuntat ca sunt 75 de morti si peste 300 de disparuti, dar se tem ca, la final, numarul celor gasiti fara viata sub daramaturi va mai creste.
Potrivit specialistilor romani in fizica pamantului, miscarea telurica de 7,3 pe scara Richter a fost una de suprafata, de o putere infricosatoare. Mai mare decat aici, in 1977.
Intr-o fractiune de secunda Cristchurch, al doilea oras ca marime din Noua Zeelanda, era dominat de haos. Imaginile surprinse de martori sunt infricosatoare. Cladirile au inceput sa se naruie, aerul a devenit rosiatic, conductele s-au rupt, iar apa a navalit suvoaie pe strazi.
Printre cei 400.000 de locuitori terorizati s-au aflat si foarte multi romani.
Pamantul a inceput sa se miste periculos in jurul pranzului, cand foarte multa lume era pe strazi sau la cumparaturi. Distrugerile sunt inspaimantatoare, mai ales in centru, unde multe imobile erau deja subrezite de un seism produs in septembrie.
De data aceasta, epicentrul a fost localizat la 10 kilometri de Christchurch, la doar 5 kilometri adancime. Initial s-a anuntat ca a avut o magnitudine de 6,3, insa valoarea pe scara Richter este mult mai mare, precizeaza specialistii nostri. De aici si pagubele.
Noua Zeelanda este situata pe asa-numitul Cerc de foc al Pacificului, cu o intensa activitate seismica si vulcanica. Daca acolo se intampla astfel de lucruri, Europa poate sta o vreme linistita, lasa de inteles expertii romani.
Dincolo de calmul nostru aparent, in Christchurch, imediat dupa cutremur, a inceput o cursa disperata pentru salvarea celor prinsi intre darmaturi.
O noua replica, a provocat inca un val de panica.
Peste 120 de oameni au fost salvati, insa cel putin 100 erau tot captivi la caderea noptii.
Cronologia evenimentelor, marti, 22 februarie:
12:31 - Primarul orasului, Bob Parker, a decretat stare de urgenta si a izolat complet centrul pentru a inlesni misiunea echipelor de salvare. In Christchurch traiesc si sute de de romani dar deocamdata nu se stie daca exista victime printre ei.
11:58 - CNN: Premierul John Key a declarat ca seismul, produs in miezul zilei, a fost urmat de mai multe replici si ca eforturile autoritatilor sunt concentrate acum pe salvarea oamenilor prinsi sub daramaturi. Nu se stie deocamdata care este numarul exact al victimelor, dar, potrivit autoritatilor, acesta ar putea fi mai mare decat s-a anuntat initial.
11:53 - CNN: New Zealand Herlad scrie ca seismul a distrus liniile telefonice, inclusiv serviciul de urgenta 111 nemaiputand fi folosit. Cutremurul a spart mai multe conducte de apa, iar pe strazi s-au produs inundatii. Aceasta, in vreme ce multe drumuri s-au surpat. TVNZ relateaza ca 80% din oras a ramas fara curent electric.
11:28 Ambasada Romaniei in Australia a luat legatura cu preotii romani, cu consulul onorific din Noua Zeelanda si cu reprezentantii asociatiilor de romani din Auckland si Christchurch, neavand pana la aceasta ora informatii despre eventuale victime ale cutremurului in randurile romanilor.
09:26 - Primarul orasului Christchurch, Bob Parker, citat de BBC, a declarat ca se estimeaza ca sub daramaturi ar putea fi prinse cel putin 200 de persoane.
08:32 Asociatia Presei din Noua Zeelanda relateaza ca tot mai multe gravide s-au prezentat la spitalul din Christchurch avand un risc de nastere prematura, ca urmare a socului suferit din cauza cutremurului.
07:59 Key a declarat ca "Este posibil sa asistam la cea mai neagra zi a Noii Zeelande". "Este o comunitate aflata in agonie totala. Avem nevoie ca aceasta comunitate sa se uneasca, iar oamenii sa se ajute unii pe altii, asa cum au mai facut-o in trecut si o vor face din nou", a adaugat el.
Seismul a fost urmat de mai multe replici, cu magnitudini de pana la 5,6, si a provocat distrugeri masive. Christchurch, cu o populatie de 340.000 de locuitori, a mai fost afectat, la 4 septembrie 2010, de un cutremur cu magnitudinea 7, care nu s-a soldat insa cu victime.
Orasul cu 350.000 de locuitori e aproape in ruine si pagubele par sa fie imense. Cutremurul s-a produs luni-noapte, la 1.51, ora Romaniei, la cinci kilometri de Christchurch. A fost cu atat mai distrugator, cu cat epicentrul a fost la adancime mica, numai 4 kilometri. Cladiri intregi, deja fragilizate de un seism de 7 grade, in septembrie, s-au transformat in mormane de moloz.
Cei care se aflau in masinile prinse sub cladirile prabusite n-au avut nicio sansa. Pasagerii a cel putin doua autobuze au avut aceasta soarta.
In timp ce echipele de interventie organizau evacuarea si acordau primul ajutor ranitilor, o replica de magnitudine mai mica a provocat un nou val de panica.
Aeroportul orasului a fost inchis, iar spitalul - evacuat. Dupa seism, telecomunicatiile si alimentarea cu electricitate erau intrerupte, iar in unele locuri, au fost semnalate incendii si inundatii de la conductele sparte.
Cum afecteaza cutremurul economia Noii Zeelande
Nenorocirile de acest gen nu sunt rare in Noua Zeelanda. Peste 15.000 de cutremure au loc anual aici, dar mai putin de zece sunt grave. Cel din septembrie anul trecut a avariat sute de cladiri, si a provocat pagube de 3 miliarde de dolari.