Prinţul Harry, pe urmele mamei sale, Diana, pe un fost câmp de mine
Prinţul Harry a onorat "cu emoţie" vineri munca mamei sale, Diana, în Angola, păşind pe un drum construit pe un fost câmp de mine antipersonal unde prinţesa de Wales a mers cu puţin timp înainte de moartea ei, în 1997.
"Mama mea a mers pe un câmp de mine" care este în prezent o "stradă aglomerată" din Huambo, al doilea oraş ca mărime din Angola, a declarat ducele de Sussex în cea de-a cincea zi a vizitei sale oficiale în sudul Africii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Cu emoţie merg pe urmele mamei mele" pe această stradă numită "Prinţesa Diana" în onoarea sa, a adăugat prinţul Harry.
"Există încă peste 1.000 de câmpuri de mine" antipersonal în Angola, ţară grav afectată de un lung război civil (1975-2002) şi "mă întreb, dacă ea ar fi încă în viaţă, ar mai exista această situaţie?", a mai spus Harry.
La câteva luni după vizita ei în Angola, prinţesa Diana a murit într-un accident de maşină în Paris. Harry avea atunci 12 ani.
"Să păstrăm aceste arme în cărţile de istorie, o dată pentru totdeauna", a spus vineri prinţul, în vârstă de 35 de ani.
Mama sa a fost devotată trup şi suflet cauzei interzicerii minelor antipersonal. O fotografie în care prinţesa de Wales, echipată cu o vestă de protecţie şi o cască, păşea pe un câmp minat în Huambo, a devenit emblematică pentru cauza pe care ea o apăra.
Vineri dimineaţă, înainte de a merge la Huambo, Harry era îmbrăcat aproape identic ca mama sa. El a detonat o mină de la distanţă, ca parte a unei operaţiuni de deminare, în apropiere de Dirico, în sud-estul ţării.
"Minele sunt o rană deschisă a războiului", a spus el vineri într-un videoclip postat de canalul britanic ITN.
După 27 de ani de război civil, în Angola se găsesc încă îngropate peste un milion de mine antipersonal.