Telefonul rosu SUA – URSS si pauza care a salvat lumea de la un razboi nuclear: "Alo, Kennedy, nu vrei sa te sun in 5’?"

Telefonul rosu SUA – URSS si pauza care a salvat lumea de la un razboi nuclear:

Stiti pauzele acelea de la telefon cand simti nevoia sa taci putin, nici sa nu inchizi, nici sa nu raspunzi. Sa nu stii ce sa zici. Sau cum sa zici. Sau de ce sa zici. Eventual si minunat, sa mananci ceva dulce.

Cand soarta lumii sta in mainile tale, e chiar indicat sa nu iei decizii pripite. Sau cu glicemia scazuta :)

Pare un mit. Poate ca este. Poate e doar o legenda. Poate nici n-a existat. Poate ne-am imaginat. Poate c-ar fi putut incepe cu adevarat un razboi nuclear. Sa zicem ca 50 la suta. Ok. 20 la suta. La naiba, si 1 la suta daca am fi riscat un razboi nuclear, acum am fi fost istorie, n-am mai fi vorbit despre istorie.

Lasati telefonul jos, luati o pauza si voi. Telefonul asta e mult mai important. Aveti un apel de preluat din 1962. Rapundem, da? Deci, pe scurt, povestea fascinanta a telefonului rosu:

1962. In timpul crizei rachetelor din Cuba, a fost instalata o linie telefonica speciala care facea legatura direct intre Casa Alba si Kremlin. Date de conact si numere preferentiale: Kennedy – Kruschev. Pe speed dial :) Dincolo de conferintele si declaratiile publice in care cei doi sefi de stat lansau adesea amenintari directe, cei doi presedinti puteau discuta direct prin intermediul acestei linii. Oricand. Direct. Fara presa, fara presiuni. Sincer, real, autentic. Discutii cu nervi, cu pauze, cu decizii de luat. Aceste convorbiri secrete priveau subiecte care de multe ori nu razbateau catre opinia publica, dar care vizau siguranta mondiala. O pauza intr-una din aceste convorbiri telefonice decisive pentru hotararea de a declansa sau nu un razboi nuclear, a linistit spiritele si a evitat pasul catre un dezastru mondial.

Citește și
Reședința lui Vladimir Putin de la Marea Neagră a fost demolată. Motivul care a stat la baza acestei decizii


Ok. Povestea pe larg. E ca un film de cinema. Bazat pe o poveste reala. Luati o pauza, popcorn sau ceva dulce. E importanta glicemia, vezi mai sus, am stabilit :)

E luna octombrie 1962. Un avion de spionaj american descopera ca URSS asambleaza in Cuba rachete ce ar fi putut lovi orice oras american. Oricand. La o simpla comanda.

E 22 octombrie, presedintele Kennedy face publica descoperirea. La televizor, in fata lumii, le cere sovieticilor sa isi retraga armele si sa anuleze planurile. Le transmite subtil ca nu e o rugaminte. Si ca reactia americanilor nu va veni cu mitraliere sau soldati pe cai. Ci cu un razboi cu R mare. RAZBOI Nuclear. Pentru ca nu ii place sa astepte, SUA face o blocada in jurul Cubei si bombardierele americane B-52 (dotate desigur cu arme nucleare) zboara in apropiere de spatiul aerian sovietic.


Oficial, criza s-a stins atunci cand Khrushchev – liderul URSS si-a retras rachtele, iar Kennedy a iesit public si a anuntat: nu mai invadeaza Cuba! Vasele sovietice au pornit primele inapoi spre URSS, apoi americanii au retras una cate una rachetele lor din Turcia.

Neoficial, criza a fost rezolvata la telefon. Dupa o pauza de gandire. Dupa o pauza pe care si Kennedy, si Khrushchev si-au cerut-o unul altuia. Planeta putea bubui intr-o clipa. Daca n-ar fi fost momentul asta. A, si telefonul. Cum s-a ajuns la el?

In timpul Crizei Rachetelor din Cuba cele doua superputeri au decis ca este prea periculos sa se bazeze pe mesaje ce ar putea ajunge de la unul la celalalt in jumatate de zi. Au cautat sa gaseasca o metoda de comunicare directa, desi tehnologia nu era chiar de LIKE si SHARE ca acum. Se pare ca printr-un memorandum semnat in iunie 1963, Washington si Kremlin au decis ca mesajele americanilor sa ajunga in URSS printr-un cablu transatlantic din SUA la Londra, mai departe spre Copenhaga, Stockholm, Helsinki si in final la Moscova.


Razboiul Rece s-a incheiat de mult, dar varianta unui Razboi nuclear exista si astazi. Omenirea este expusa si acum, in decembrie 2014, riscului unei deflagratii nucleare.

"Pentru numele lui Dumnezeu, pentru dragostea pe care o purtati copiilor vostri si civilizatiei de care apartineti, incetati aceasta nebunie! Sunteti muritori. Sunteti supusi greselilor. Nu aveti niciun drept sa tineti in mainile voastre - nu este nimeni suficient de intelept si de puternic sa faca asta - o putere atat de distructiva incat sa puna punct vietii civilizate pe o mare portiune din aceasta planeta" - George F. Kennan, principalul arhitect al politicilor americane in timpul Razboiului Rece


Pe scurt despre Razboiul Rece:


• Razboiul Rece a durat intre anii 1947 si 1991
• A avut la baza multe dispute de natura ideologica, politica. A demarat in jurul unor tensiuni si a durat pana in anul 1989, pana in momentul in care a tinut regimul comunist in Europa
• Razboiul Rece se numeste asa pentru ca nu s-a pornit nici o lupta propriu-zisa, cu conflicte directe militare, chiar daca totul era pe cale sa izbucneasca in orice clipa
• Specialstii confirma si azi: Razboiul Rece nu avea cum sa derive intr-un razboi propriu-zis cu lupte, deoarece atat America, cat si Rusia aveau la acea vreme arme nucleare cu care sa provace un dezastru la nivel planetar
• Razboiul Rece s-a mai numit asa si pentru ca de fapt el a avut loc intre cei care in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial au fost aliati
• Razboiul Rece a fost de fapt un razboi in care principalele arme au fost manevrele diplomatice, spionajul, inarmarea peste limita, coalitiile militare, concurenta in cadrul evenimentelor de natura sportiva, propaganda, rivalitatea in ceea ce priveste avansarea tehnologica, asasinatul, presiunile de natura diplomatica, economica, militara
• Razboiul Rece a fost la un pas de a deveni Cald in momentul in care in anul 1962, in timpul Crizei Rachetelor din Cuba
• In anul 1963 s-a decis ca pentru situatii extreme, de urgenta, sa se foloseasca intre Kremlin si Casa Alba, telefonul rosu, numit astfel.
• Telefonul rosu si o pauza au salvat omenirea de la un dezastru. Smartphone avem toti astazi. Si Facebook, si mailuri, si Whatsapp, si dial speed. Important e sa stim sa luam pauze.

 

Articol recomandat de sport.ro
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Citește și...
Penicilina a aparut intr-o pauza de vacanta! Cea mai dureroasa inventie din istorie:
Penicilina a aparut intr-o pauza de vacanta! Cea mai dureroasa inventie din istorie:

Penicilina. A fost inventata in vacanta. Va dati seama ce nebun s-a gandit cum sa ne faca noua copilaria mai dureroasa? Cand era el in concediu? :)

Primul cuptor cu microunde costa 5.000 de dolari si avea aproape 2 metri! Vreti un popcorn?
Primul cuptor cu microunde costa 5.000 de dolari si avea aproape 2 metri! Vreti un popcorn?

Bagam un film si niste floricele? Auzi, chiar: cum a aparut cuptorul cu microunde? Intra sa vezi, povestea e chiar interesanta.

"Winston, ai adus tu cariocile? Redesenam harta lumii, ok, ce facem cu Romania". O pauza cat o istorie

In 1945, lumea se impartea la trei. Sau se voia impartita la trei.

Recomandări
Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă cu substanțele care pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog
Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă cu substanțele care pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog

Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă a substanțelor active care pot influența capacitatea de a șofa și una a medicamentelor care conțin aceste substanțe. Mai ales ca multe dintre pilule pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog.

Scoaterea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă rupe coaliția PSD-PNL. USR încearcă să profite și plusează cu moțiunea
Scoaterea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă rupe coaliția PSD-PNL. USR încearcă să profite și plusează cu moțiunea

Scandalul provocat de scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă a aprins mai rău spiritele în coaliția de guvernare.

Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Imaginile au fost făcute publice de TASS
Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Imaginile au fost făcute publice de TASS

Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Informația a fost confirmată de ministerul rus al Apărării, care a anunțat că unitățile mobile de lansare a rachetelor au fost dislocate în teren pentru misiuni de pregătire.