Momentul acela cand Beethoven e dezgustat de Napoleon: "Ti-am scris ceva, nu mai meriti! O sa-i zic 3!" Vezi capodopera:

Momentul acela cand Beethoven e dezgustat de Napoleon:

6 minute si 36 de secunde. Puteti sa luati pauza asta? Atat dureaza.

Dati click si apoi cititi povestea:

Beethoven si simfonia numarul 3. Asa scrie acum pe youtube, asa o stie toata lumea. E capodopera maestrului. Simfonia #3, despre care istoricii, criticii si inca 2-3 analisti :) spun ca e chiar prima dintre operele in care Beethoven si-a atins capacitatile maxime de a compune.


Putina lume stie povestea din spatele povestii. Marele compozitor voia sa dedice aceasta opera omului pe care il admira cel mai mult: Napoleon Bonaparte, cel care intruchipa idealul Revolutiei Franceze. Astfel, initial, simfonia a primit numele “Bonaparte”. Asa am fi gasit-o si azi pe youtube, cand luam pauza sa ne clatim la cap. Dar planurile n-au functionat la fel de bine pentru Napoleon, care a ramas fara dedicatie. Si, mai mult, fara sustinerea marelui compozitor.


Ce s-a intamplat? Cand Napoleon s-a autoproclamat in 1804 “Imparatul francezilor”, Beethoven a fost dezguztat la aflarea vestii. A vrut sa renunte de tot la simfonie. S-o stearga, sa ii dea DELETE ca unui post dedicat unui prieten pe Facebook, dupa ce acesta te-a dezamagit. Si apoi a luat o pauza. Lucru rar pentru un artist. De obicei, ii stiti, acestia sunt repeziti, impulsivi, iau decizii la nervi. Cand sunt dezamagiti nu se uita in spate, nu mai conteaza nimic, sterg tot, uita tot. Dar nu si in cazul lui Beethoven. Nu acum. Nu cand pusese atata drag, pasiune si nebunia-i caracteristica in aceasta simfonie.
Asa c-a luat o pauza. Pana si sufletul lui de artist a simtit nevoia sa fie rational. Macar 2-3 minute. Sau 6 minute si 36 de secunde, cine stie. De eroism emotional, in cea mai importanta pauza pe care artistul si-a cerut-o singur. Dupa ce s-a gandit cateva minute, Beethoven a luat pagina cu titlul compozitiei si a sters dedicatia. Atat de simplu. Opera era prea mult a lui, a oamenilor de atunci, a oamenilor de acum si a peretilor de Facebook. A istoriei. Numele acesteia a ramas pentru o vreme acelasi, dar la publicare, simfonia a aparut cu numarul 3.

Citește și
Telefonul rosu SUA – URSS si pauza care a salvat lumea de la un razboi nuclear:
Telefonul rosu SUA – URSS si pauza care a salvat lumea de la un razboi nuclear: "Alo, Kennedy, nu vrei sa te sun in 5’?"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile


Despre Ludwig van Beethoven


S-a nascut pe 16 decembrie 1770 la Bonn in Germania. Este irelevant sa mai spunem, dar o mai spunem ca ne place cum suna Beethoven, este unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Din 1796, Beethoven incepe sa isi piarda auzul. Mentioneaza in scrisori ca auzea „bazaituri”, dar de-abia in 1801 apar dovezi documentate ca acesta isi pierde auzul.

„In ultimii trei ani, auzul mi-a slabit constant. Ca sa va faceti o idee despre surzenia mea, va spun ca la teatru trebuie sa ma apropii foarte mult de orchestra ca sa aud artistii, iar de la distanta nu aud notele inalte ale instrumentelor si vocile cantaretilor.

Uneori de-abia ii aud si pe cei care vorbesc incet. E adevarat ca aud sunetul, dar nu si cuvintele. Si cu toate acestea, daca cineva tipa, nu pot sa suport”, ii scria intr-o scrisoare medicului sau in 1801.


Cand a compus Simfonia Nr. 9 si Missa Solemnis era complet surd. Yes, mai luati o pauza si ascultati-le. Azi ar trebui sa declaram ziua Beethoven, de fapt, si sa o tinem intr-o pauza.

 

Ultima interpretare publica a lui Beethoven a avut loc in aprilie 1814. Deci aproape 13 de ani pe mute, din 1801 de cand incepuse sa isi piarda auzul. Si la ultima reprezentatie, Beethoven a cantat asa-numitul trio „Arhiducele”, cunoscut oficial drept Trioul pentru pian op. 97 in Si bemol major.

„Din cauza surzeniei sale, de-abia daca a mai ramas ceva din virtuozitatea artistului care fusese inainte atat de admirat. In timpul pasajelor forte, bietul om ramas fara auz izbea in clape pana cand corzile zdranganeau, iar in timpul pasajelor piano, canta atat de incet incat grupuri intregi de note erau omise, astfel ca muzica era neinteligibila daca nu puteai deslusi partea pianoforte.


Am fost profund intristat de o soarta atat de cruda” - spunea compozitorul Louis Spohr, dupa ce a urmarit o repetitie pentru ultima reprezentatie a lui Beethoven din 1814.

7 ani mai tarziu, marele compozitor se stingea din viata. In timpul autopsiei, s-a descoperit ca nervii sai auditivi se atrofiasera, iar trompa lui Eustachio se ingustase. Se spune ca motivul surzeniei ar fi fost metoda prin care Beethoven isi “spala creierul” cand se simtea epuizat, stresat sau boem, ca orice artist, apasat de griji. Isi baga capul sub apa rece, lucru care ar fi dus la pierderea auzului.


Best of Beethoven:


• 9 simfonii ( a 3-a Eroica, a 5-a a Destinului, a 6-a Pastorala, a 9-a cu finalul Oda bucuriei pe versuri de Friedrich von Schiller, adoptata ca imn oficial al Uniunii Europene)
• 5 concerte pentru pian si orchestra (remarcabile al 4-lea si al 5-lea Imperialul)
• Un concert pentru vioara si orchestra
• Missa solemnis
• 32 Sonate pentru pian (printre care a 8-a Patetica, a 14-a Sonata Lunii, a 23-a Appassionata)
• Sonate pentru vioara si pian (ia cautati Sonata Kreutzer si click and play)
• 16 cvartete pentru coarde
Si daca aveti timp de o pauza si mai mare si ar trebui sa va faceti, am decretat: azi e ziua Beethoven!, aici e varianta full a fostei lui Napoleon :) Enjoy:
https://www.youtube.com/watch?v=zGEiJ44K3Oo

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
"Winston, ai adus tu cariocile? Redesenam harta lumii, ok, ce facem cu Romania". O pauza cat o istorie

In 1945, lumea se impartea la trei. Sau se voia impartita la trei.

Telefonul rosu SUA – URSS si pauza care a salvat lumea de la un razboi nuclear:
Telefonul rosu SUA – URSS si pauza care a salvat lumea de la un razboi nuclear: "Alo, Kennedy, nu vrei sa te sun in 5’?"

Stiti pauzele acelea de la telefon cand simti nevoia sa taci putin, nici sa nu inchizi, nici sa nu raspunzi. Sa nu stii ce sa zici. Sau cum sa zici. Sau de ce sa zici. Eventual si minunat, sa mananci ceva dulce.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.