Tinerii din România vor salarii mai mari la început de carieră. Și pachetul de beneficii este unul important pentru ei
Pretențiile tinerilor pe piața muncii cresc de la un an la altul. Aceștia își doresc salarii mai mari încă din primul an de muncă. Și pachetul cu beneficii este important pentru ei.
Programul flexibil, zilele mai puține de muncă și posibilitatea de a lucra de acasă, sunt principalele cerințe la angajare. Cei nemulțumiți de condițiile de lucru din România, preferă să își caute un loc de muncă în străinătate.
Maria: „Pentru noi, tinerii, este foarte greu să ne găsim ceva de muncă. Am aproape 20 de ani și nu pot să fac nimic cu un salariu de 20 de milioane. La început de carieră, 40 de milioane. O să am și eu niște pretenții, dacă o să aleg să fac ore suplimentare, să mi se plătească. Se poate mai bine în țara asta, se poate”.
Ce așteptări salariale au tinerii aflați la începutul carierei
Așteptările salariale ale celor aflați la începutul carierei au crescut în ultimii ani. Tinerii își doresc mai mulți bani încă din primul an de muncă. De exemplu, dacă în anul 2021, persoanele care voiau să lucreze în domeniul IT cereau un salariu de peste 3.000 de lei, acum acestea își doresc 5.000 de lei, potrivit unui studiu realizat de o platformă de recrutare online. Și începătorii cu studii în inginerie, business, dar și științe sociale, cer salarii mai mari. Tot mai populară este și munca de acasă.
Fată: „Mult mai ușor ar fi dacă pot să fiu cu laptopul oriunde, nu doar la birou. Așa ai timp să faci și alte lucruri, nu ai fi blocat toată ziua la birou”.
Costin lucrează în IT și spune că e normal ca începutul carierei să vină și cu sacrificii.
Costin: „Cea mai ușoară metodă să capeți experiență este de la oameni cu experiență, să le pui cât mai multe întrebări, poți să te implici în acțiuni de voluntariat, în proiecte pro-bono”.
Salariile mai mari i-ar convinge, însă, pe tineri să nu mai plece din țară.
Băiat: „Personal, nu sunt mulțumit cu salariile de inginer de acum. Da, doar pentru muncă, n-aș pleca, mi-ar placeă să stau aici. Salariile dacă ar ajunge ca în afară, aș sta cu cea mai multă placere”.
Specialiștii spun că gândirea tinerilor s-a schimbat de-a lungul anilor.
Mariana Oprea, specialist în resurse umane: „Vorbim de o nouă generație, vorbim de mentalități noi, vorbim de un alt mod de a te promova, poate accentul în momentul de față se pune pe zona aceasta de beneficii întâi. Așteptările lor poate au crescut, raportat poate și la experiența pe care o au, sunt un pic poate mai mari decât ceea ce pot oferi pe piața muncii”.
În prezent, lefurile care sunt afișate de companii pentru locurile de muncă pentru începători variază între 2.000, în cazul firmelor de resurse umane, și 8.000 lei pentru joburile în IT.