Tinerii din generația Z se confruntă cu probleme sexuale. Care sunt cele mai mari temeri ale lor, potrivit experților
Generația Z este mai puțin activă sexual decât alte grupuri de la acea vârstă. Motivele care determină acest lucru sunt diverse, vorbim atât de stres, cât și de dependențe sau alte probleme medicale.
Un articol al HuffPost pe această temă arată cele mai grave probleme ale tinerilor din generația Z sunt dependențele de tehnologie, stresul crescut, problemele de sănătate mintală și retardul social cauzat de pandemia de COVID-19.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Unul din patru adulți din Generația Z mărturisește că nu a făcut niciodată sex, potrivit unui sondaj al Institutului Kinsey și Lovehoney din 2021, citat în articol.
Aproximativ 31% din acest grup au declarat că cel mai aproape de un act intim sau sexul virtual cu un partener. Cel puțin un expert sugerează că tinerii generației Z pur și simplu redefinesc ceea ce înseamnă de fapt sexul.
„Atunci când tinerii adulți spun că nu fac sex, acest lucru nu înseamnă neapărat că sunt lipsiți de experiență sexuală; mai degrabă, mulți dintre ei par să își exprime sexualitatea într-un mod diferit - și, din ce în ce mai mult, acest lucru se întâmplă prin intermediul unei conexiuni la internet”, a scris atunci Justin Lehmiller, cercetător în domeniul sexului, ca răspuns la rezultatele sondajului.
HuffPost a luat legătura cu terapeuți care lucrează cu clienți tineri pentru a afla exact ce se întâmplă.
Comunicarea este o mare problemă
Generația Z are dificultăți în a vorbi cu partenerii și potențialii parteneri despre limite și dorințe, spun profesioniștii. În timp ce discuțiile despre autonomie corporală, consimțământ și plăcere sunt la vedere în zilele noastre, se pare că devine mai greu când este timpul să aplici asta la propria relație, potrivit terapeutului Keanu Jackson din New York City.
„De fapt, întâlnesc o grămadă de oameni care caută sprijin pentru a învăța cum să pledeze pentru ei înșiși și să spună adevărul în nevoile lor sexuale și relaționale”, a declarat Jackson pentru HuffPost.
„Există o concepție greșită foarte răspândită conform căreia, dacă dorești să ai o relație sănătoasă pe termen lung, trebuie să fii pregătit să satisfaci 100% din nevoile partenerului tău 100% din timp. Nu numai că este o așteptare extrem de periculoasă și nerealistă, dar îi învață pe oameni că limitele tale personale nu sunt la fel de importante. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când există diferențe clare de putere prezente în relație și comportamente de control”.
Generația Z se simte presată să pună „etichete” pe sexualitatea lor
Se pare că generația care a făcut din fluiditate o parte din brandul lor nu se simte mai puțin presată de colegi atunci când vine vorba de definirea propriei sexualități. Dar nu este ceea ce credeți, a declarat Torri Efron Pelton, terapeut din Los Angeles - tinerii din zilele noastre se presează unii pe alții să „își exploreze [sexualitatea] liber”, când s-ar putea să nu fie pregătiți pentru această aventură specială.
„Odată cu deschiderea rețelelor de socializare și recunoașterea identităților sexuale multiple, adolescenții se simt atât mai acceptați, cât și presați să se exploreze pe ei înșiși pentru a nu se încadra într-o cutie”, a declarat Efron Pelton pentru HuffPost.
„Libertatea sexuală a dus la preocupări de genul: Ce se întâmplă dacă nu vreau ca sexul să fie ocazional? Ce se întâmplă dacă nu știu ce-mi place și toți ceilalți știu?”, a mai spus el.
„În timp ce extinderea alegerii noastre de etichete a fost menită să fie incluzivă, mulți dintre clienții mei din Generația Z se simt presați să aleagă o etichetă la început și să rămână cu ea, mai degrabă decât să exploreze cu adevărat cine sunt și ce își doresc”, a spus Efron.
Ea a spus că a trebuit să își ajute clienții să înțeleagă că nu există un termen limită.
Avalanșa de nuduri nedorite este deranjantă
Conținutul sexual explicit trimis pe aplicații precum Snapchat, care dispare fără urmă, este o mare problemă pentru Gen Z, a declarat Efron Pelton.
„Am avut odată un client tânăr de sex masculin, în jur de 15 ani. Și-a deschis Snapchat-ul și a văzut o fotografie explicită care i-a fost trimisă. S-a simțit complet nesigur la întoarcerea la școală fiind în preajma acelui coleg și nu era sigur cum să proceseze ceea ce tocmai văzuse”, și-a amintit ea.
„Pentru mulți dintre acești copii, nu există niciun avertisment atunci când deschid un Snapchat cu privire la ceea ce sunt pe cale să vadă. Deci, indiferent de stabilirea limitei că nu doresc să se angajeze sexual cu această persoană, ei trebuie să trăiască cu imaginea în minte pe care nu au cerut-o niciodată”, a spus ea.
Generația Z se confruntă cu anxietatea
„Trăim într-o cultură a rușinii, din păcate, care atribuie judecata de valoare pe baza modului în care arată corpul tău și a abilităților sexuale percepute”, a explicat Jackson.
„Ceea ce vreau să spun prin asta, de exemplu, este că, pe baza felului în care arăți, cineva îți poate atribui un scenariu sexual înainte de a avea măcar șansa de a te prezenta. Dacă cumva nu te potrivești cu tiparul care a fost creat pentru tine, atunci este probabil să fii maltratat sau să ți se facă rușine doar pentru că ești tu însuți, ceea ce, desigur, ar putea duce la o anxietate crescută în timp ce încerci să faci sex sau să ai relații intime cu cineva”, a mai spus el.