Se schimbă setul de valori al tinerilor din România. „Generația noastră a cam luat-o puțin razna, recunosc”
Majoritatea liceenilor din România îmbrățișează valorile de stanga. Potrivit unui studiu realizat de World Vision România, 90% dintre aceștia sunt adepții unui stat protecționist, în care drepturile individuale să fie garantate.
Nu în ultimul rând, mulți băieți cred că armata ar trebui să fie obligatorie.Majoritatea tinerilor care vor vota anul acesta pentru prima dată vor ca statul să se implice mai mult în asigurarea unor condiții de viață mai bune. Peste 90% dintre liceeni așteaptă ca statul să asigure educație și sănătate de calitate pentru toți românii, indiferent de venituri sau de statutul social și să garanteze drepturi egale.
Pe de altă parte, același studiu arată că 44% dintre tinerii chestionați consideră că serviciul militar obligatoriu ar trebui reintrodus.
Tânăr: „Cred că armata ar disciplina foarte mult generația noastră, dar nu știu dacă m-aș pune pe mine într-o astfel de situație”.
Tânăr: „Ar fi un lucru că ne-am mai maturiza, că generația asta a noastră, am luat-o puțin razna, recunosc”.
La rândul lor, 40% dintre cei chestionați consideră că avortul ar trebui permis doar dacă viața mamei este pusă în pericol. Nu în ultimul rând, 45 de procente ar fi de acord să existe cenzură în mediul online.
Tânăr: „Ar trebui să fie cenzurat totuși pentru că toată lumea are acces la internet. Sunt de părere că nu orice lucru ar trebui să fie expus pe internet”.
Mihaela Nabar, reprezentant World Vision: „Ceea ce ne-a surprins cel mai mult a fost să vedem diferența dintre băieți și fete. Băieții sunt mult mai conservatori, fetele sunt mult mai orientate spre respectarea libertăților individuale, spre liberalism, față de băieți care sunt mai orientați spre un stat autoritar, o mână de fier”.
Sociologii sunt de părere că tinerii se așteaptă să primească mai multă protecție din partea statului în domenii în care se simt vulnerabili.
Ioan Hossu, sociolog: „Noi traversăm în aceste momente mai multe situații cu potențial de stres, transformare digitală, război la graniță, ani electorali, crize econmice. Cred că studiul acesta ne spune de fapt „atenție, se întâmplă de fapt la generațiile de elevi, de tineri, niște schimbări valorice semnificative".
Nivelul de informare al tinerilor liceeni cu privire la rolul și artibuțiile principalelor funcții politice este de 4,58 puncte pe o scară de la 1 la 10. Cei mai mulți știu cu ce se ocupă primarul orașului în care locuiesc și Președintele României.