Motivul pentru care tinerii din Generația Z locuiesc cu părinții și nu vor să stea cu chirie. Ce spun sociologii
Tinerii din generația Z, adică cei născuți între 1996 și 2010, par să știe ce își doresc de la viață. De exemplu, mulți vor casa lor ca să nu stea cu chirie.
Între timp locuiesc cu părinții și se bazează tot pe ei să îi ajute pentru un start în viață.
Tânăr: „Momentan nu am bugetul necesar ca să mă mut singur și până la urmă mâncarea lu maică-mea e cea mai bună.
Reporter: Te gândeșți pe viitor să-ți cumperi o locuință sau să stai în chirie?
Tânăr: Să-mi cumpăr o locuință normal, vreau să mă mut cu prietena mea și să-mi trăiesc viața.
Reporter: Și crezi că o să te ajute și părinții tăi să-ți cumperi o locuință?
Tânăr: Da, normal”.
Tinerii din România, față de alte naționalități, locuiesc cu părinții până când, tot cu ajutorul lor, reușesc să își cumpere o locuință. Nu și-ar dori să stea cu chirie, potrivit unui studiu.
Tânăr: „Acum stau cu părinții mei și bănuiesc că ori o să îmi cumpăr un apartament dacă am un job bine plătit.
Reporter: Te ajută și părinții să-ți cumperi o locuință?
Tânăr: Cred că m-ar ajuta acum la început cel puțin”.
E vorba de cultura noastră, spun sociologii.
Dan Petre, sociolog: „Din punct de vedere cultural noi ca români ne dăm mai târziu din cuib puiul în comparație cu alte culturi, cum e de exemplu în SUA sau în societățile vestice. Avem cultura aceasta în care avem mai mult grijă de copii, dar principalul motiv este de tip financiar. Faptul că aceste cheltuieli cu locuința sunt foarte mari și că și le permit într-o foarte mică măsură sau mult mai puțini și le permit”.
Același studiu arată însă că 96% dintre tinerii români își fac planuri. Media europeană este de 83%. Mai mult, peste jumătate din ei, adică 54%, au obiective bine definite.
Tânăr: „Planul meu de viitor este să reușesc să obțin un job remote ca să nu stau să depind de zile de concediu sau zile de sănătate, să pot să mă bucur de viață în paralel cu munca.”
Tânăr: „Nu se știe niciodată pe parcurs ce se poate întâmpla și mai bine avem un plan bine definit și după ne repliem mai bine decât să mergem orbi înainte”.
Studiul a fost realizat pe un enșantion de peste 10.000 de persoane din Cehia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, România, Spania și Ungaria, cu vârste cuprinse între 23 și 55 de ani.