Macron, filmat în timp ce cânta pe stradă, împreună cu un grup de tineri dintr-o asociație apropiată de extrema dreaptă
O filmare devenită virală în Franța îl arată pe președintele Emmanuel Macron cântând, pe stradă, un cântec din zona Pirinei, împreună cu un grup de tineri.
Nu ar fi nimic neobișnuit, dacă aplicaţia pe care au folosit-o pentru a cânta nu ar fi fost înfiinţată de activişti de extremă dreapta. Ea este folosită mai ales pentru a difuza cântece fasciste şi naziste, scrie presa franceză.
Scena s-a petrecut în Paris, în timp ce Macron se plimba cu soția sa Brigitte. Șeful statului francez a fost interpelat de tineri, care l-au convins să cânte alături de el Le refuge, un cântec tradițional din Pirinei.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Potrivit cotidianului Liberation, care a verificat autenticitatea imaginilor, scena este atât de deplasată, încât mulți utilizatori ai rețelelor sociale au crezut că e falsă.
Video-ul a fost postat pe Facebook luni seara, la scurt timp după discursul prezidențial adresat națiunii. Imaginile au apărut, pentru prima oară, pe contul unei asociații intitulate „Proiectul Canto”, însoțite de textul: “Doar mafia și proiectul Canto îl pot şantaja (faire chanter, în franceză - un joc de cuvinte) pe un şef de stat!”
Canto, care se prezintă ca o asociație care protejează memoria folclorului francez, a fost fondată de un grup de activiști de extremă dreapta, în 2020, și a beneficiat chiar și de fonduri din partea Ministerului Culturii. Aplicația Canto conține însă, pe lângă melodii franceze clasice, și cântece naționaliste, sau chiar militare, din timpul celui de-al Treilea Reich.
În urma unei investigații jurnalistice, autoritățile au anunțat o anchetă în acest sens.
Potrivit news.ro, persoane din anturajul lui Emmanuel Macron au declarat că şeful statului ”nu poate cunoaşte antecedentele fiecărei persoane cu care discută”.