Povestea medicului cu peste 30.000 de cazuri tratate. Sportivii accidentați apelează la el

Ultima actualizare: 09-10-2019 20:27

"Cine spune că le știe pe toate, înseamnă că nu a avut multe operații", mărturisește un doctor ortoped care a ajutat zeci de mii de pacienți.

Specializat în artro-scopie, o tehnică minim-invazivă, Doru Filipescu, îi tratează pe cei care suferă accidentări la sport și le înțelege dragostea pentru mișcare. La rândul său, este pasionat de tenis, wake-board, și enduro. Îl cunoaștem în cadrul campaniei: „Medicii schimbării".

Cel puţin de 2 ori pe săptămână pe Doru Filipescu îl găsim pe terenul de tenis. Alături de alţi medici, aici lasă o parte din stresul acumulat în sala de operaţie.

Vlad Brașoveanu: „Și la tenis e serios, nu doar în sala de operaţie. E lider, e căpitanul nostru, un om care ştie să dea şi să primească.''

O tânără pacientă face volei de performanţă şi s-a accidentat la un antrenament. În sală, medicul îi explică fiecare pas al intervenţiei.

''Ai auzit şi o pârâitură când te-ai accidentat, nu? Fii atentă tipul ăsta de leziune se pretează la 2-3 puncte de sudură, să nu scoatem meniscul pt că la vârsta ta e important să ţinem meniscul pe loc. Ar fi continuat ruptura până când ţi-ar fi sărit în față'', îi spune Doru Filipescu pacientei.

Doctorul Filipescu i-a ajutat pe mulţi sportivi să se întoarcă pe teren după accidentari. În această zi, între 2 operaţii tratează şi un fotbalist.

A fost primul care a făcut astfel de intervenţii în România. În chirurgia genunchiului are peste 30.000 de cazuri tratate, iar în cea a umărului peste 5000.

Doru Filipescu: „Pacienții pe care îi facem azi mâine pleacă acasă. Înainte nimeni nu contoriza ce se întampă cu cei cărora le era scos meniscul. Se face o operaţie, nu se compară cu cineva care face azi un şold, mâine o clavicula.”

Deşi are o experienţă vastă, medicul nu ezită să le ceară părerea altor colegi din străinătate ori să le urmărească activitatea atunci când are de făcut o intervenţie mai complicată.

„Am avut o operaţie mai deosebită și am reluat câteva articole să vedem ce face ăla din Germania, ce face ăla din Elveţia, din SUA, cine spune că le ştie pe toate, că i-au ieşit toate operaţiile şi n-a avut complicaţii înseamnă că n-a avut multe operatii'', a adăugat doctorul.

Şi la rândul lui împărtăşeşte cunoştinţele celor aflaţi la început de drum. Alături îi sunt zilnic medici tineri dornici să deprindă tainele artroscopiei.

În stagiile de pregătire din străinătate, a învăţat că dincolo de activitatea medicală, e nevoie de socializare. Iar pasiunea pentru tenis a dus la înfiinţarea unei asociaţii din care fac parte sute de medici. În biroul din spital păstrează cu mândrie premiile obţinute la competiţii.

Dar medicina şi tenisul nu sunt singurele pasiuni ale doctorului Filipescu. Este un împătimit al sporturilor extreme, merge la competiţii enduro şi practică ski-nautic, fiind poreclit „Doctor Wake" de către colegii din clubul de wakeboarding de la Snagov. Iar la mare nu merge niciodată fără kite.

Însă cel mai mult îi place să îşi petreacă timpul cu cei 3 nepoţi şi spera ca măcar unul să îi calce pe urme.

 

Citeste și...