“Noi, doctorii, tratăm omul, nu boala.” Medicul care îngrijește pacienții acasă și îi duce cu mașina personală la spital

×
Codul embed a fost copiat

"Am înțeles că noi, doctorii, tratăm omul, nu boala și fiecare caz e o provocare.” Cu aceste gânduri își începe fiecare zi Raluca Nichitean, un medic aflat la început de drum în carieră, un om bun, care pune interesul pacientului mai presus de orice.

Are doar 31 de ani și este genul de doctor de care are nevoie România: priceput, răbdător cu cei aflați în suferință și preocupat de susținerea unui sistem încărcat de opreliști când vine vorba de tratamente.

A ales Reumatologia, o specializare cu un mare deficit de personal. În doi ani, de când a terminat rezidențiatul, și-a deschis două cabinete în județul Cluj și i-au trecut prin mâini sute de bolnavi.

Raluca și-a luat specializarea în urmă cu doi ani și tot atunci și-a deschis primul cabinet. Simte că aici are liberatea și timpul necesare de a trata fiecare pacient așa cum își dorește: cu răbdare și implicare. Cei mai mulți dintre bolnavii pe care îi îngrijește sunt trecuți de prima tinerețe și au nevoie pe lângă tratamente medicale, de sprijin moral.

Maria, pacientă: “Vin a treia oară. Mi-a plăcut de prima dată când am văzut-o. Mi-am dat seama că e un om omenos, și meticuloasă. Și la telefon, dacă mi s-a întâmplat să am ceva, am sunat-o. Ar fi bine să avem mai mulți medici ca și ea, iar eu o să o recomand."

Citește și
Dan Mitrea
Medicul școlit în Franța care s-a întors în țară să salveze mii de români

Raluca: “În fiecare zi, obiectivul meu este să schimb viața omului, asta îmi propun. De aceea, țin și foarte mult să îi încurajez când îi văd: hai că se poate! Nu o privesc ca pe o meserie, pentru mine e un stil de viață. Nu mă plictisesc niciodată, văd fiecare caz ca și o provocare. Sunt foarte curioasă: cu ce vine? Două patologii la oameni diferiți nu sunt la fel. Noi tratăm omul, nu boala.”

Nimic nu se compară cu bucuria de a pune pe picioare un pacient care îi vine în scaun cu roțile. Spune că nu poate face minuni, însă prietenia pe care le-o arată suferinzilor îi face să o vadă ca pe un înger păzitor.

Raluca: “Așa de mult contează ce schimbare faci în viața omului, nu realizezi! Tot le spun colegilor că trebuie să fie spiritul asta altruist, hai să ajut omul, nu doar să vin la serviciu și să plec. Pe ce treaptă suntem noi și pe ce treaptă este pacientul? Suntem pe aceeași treapă, nu este nicio diferență.”

Iar pasiunea pentru meseria pe care și-a ales-o nu îi da pace nici în timpul liber. Și-a terminat programul în această zi, însă nu și orele de muncă.

Voluntar, Raluca este alături de bolnavi și după ce pleacă de la cabinet. Încă de când era rezident a înțeles că în sistemul nostru medical e nevoie de mai multă dăruire, iar ea a hotărât să se implice. Într-o zi, când ambulanța întârzia să ajungă la un pacient grav, s-a decis să îl transporte cu un taxi - pe care l-a plătit din banii ei. Au trecut doi ani, iar acum, are numeroși bolnavi pe care îi consulta gratuit acasă și când e nevoie îi duce cu mașina personală la spital.

Pe doamna Maria a cunoscut-o în ambulatoriul Spitalului Județean Cluj, când Raluca era încă rezidentă. Femeia trecuse prin mâinile mai multor doctori, dar spune ea, niciunul nu reușise să o ajute.

Maria Baciu, pacientă: “Nu puteam să îmi mișc mâna, nu îmi vine să cred. Așa un medic, vă spun sincer, am umblat foarte mult, dar n-am aflat. Și am fost și la cabinet și vedeam cum după ce consulta bolnavele și stătea acolo în anticameră și așa le explica de puteai să înțelegi, oricât de redus erai. În primul rând, că e om cu O mare. Dacă ar da Dumenzeu barem o jumătate din ei să fie așa ca doamna doctor, ar fi mult mai bine.''

Raluca: “Și eu de la ei învăț cât de mult contează să pui suflet și să vorbești cu ei de la egal la egal, pentru că dacă nu îți pasă e simplu pentru tine, însă el pierde totul. Hai să schimbăm ceva. Trebuie doar să îți pese, atât.”

Însă nu doar pacienții o apreciează pe Raluca. Și colegii din cele două cabinete pe care le conduce - unul în Cluj-Napoca, altul în Florești - au învățat de la ea ce înseamnă bunătatea. Și că mai important decât orice câștig material este sufletul omului care vine la doctor pentru ajutor.

Fizioterapeut, colega medicului: “O doctoriță foarte bună, are o pasiune pentru meseria ei și cu pacienții este foarte drăguță. Tot timpul să ajute și asta e foarte important.”

Raluca ar putea castiga mult mai bine în străinătate, însă a ales să rămână în țară, unde lipsa de specialiști în Reumatologie e o mare problemă. Anul trecut doar 112 doctori și-au luat această specializare. Tânăra crede cu toată tăria că puterea expemplului poate schimba mentalități și, de ce nu, poate aduce valoare sistemului medical din România.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ofertă din Rusia pentru Adrian Mutu! Ce răspuns a dat
NEWS ALERT Ofertă din Rusia pentru Adrian Mutu! Ce răspuns a dat

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Medicul școlit în Franța care s-a întors în țară să salveze mii de români
Medicul școlit în Franța care s-a întors în țară să salveze mii de români

„Și în România se poate face medicină de calitate, dacă înțelegem că noi, doctorii, trebuie să ne unim forțele spre binele pacientului." Așa susține neurologul Dan Mitrea, care se școlește în Franţa, dar tratează pacienții din țară.

Medicul român care a învățat o tehnică revoluționară urmărind filmările unui chirurg american
Medicul român care a învățat o tehnică revoluționară urmărind filmările unui chirurg american

Chirurgia laparoscopică a revoluţionat medicina, iar intervenţiile minim-invazive sunt folosite aproape zilnic în tratarea bolnavilor inclusiv în România.

"Mi se spunea doamna cu infecţii". Medicul care le ţine cursuri de igienă colegilor

Printre multe altele, sistemul românesc de sănătate se confruntă și cu o mare lipsă de epidemiologi, deși rolul acestora este extrem de important: de a controla și reduce numărul infecțiilor nosocomiale.

Recomandări
Zeci de mii de turişti sunt la munte, pe Valea Prahovei şi în Braşov. Administratorii pârtiilor raportează „cifre istorice”
Zeci de mii de turişti sunt la munte, pe Valea Prahovei şi în Braşov. Administratorii pârtiilor raportează „cifre istorice”

Mii de turişti se distrează în staţiunile montane de pe Valea Prahovei şi din judeţul Braşov, în vacanţa de la acest început de an.

România a cumpărat din Israel un sistem de luptă anti-drone. Cum funcționează arma de 60 de milioane de dolari | VIDEO
România a cumpărat din Israel un sistem de luptă anti-drone. Cum funcționează arma de 60 de milioane de dolari | VIDEO

România a cumpărat de la o companie israeliană un sistem de luptă anti-drone în valoare de 60 de milioane de dolari. Achiziția sofisticatei arme vine în contextul în care în România cad cu regularitate drone folosite de Rusia în invadarea Ucrainei.

 

Expert Forum: ”Ordonanţa Trenuleţ face doar schimbări cosmetice în chestiunea explozivă a banilor în politică”
Expert Forum: ”Ordonanţa Trenuleţ face doar schimbări cosmetice în chestiunea explozivă a banilor în politică”

Organizația Expert Forum cere Guvernului, Parlamentului şi AEP, într-o scrisoare deschisă, să ia măsuri pentru a creşte transparenţa finanţării politice şi să responsabilizeze partidele cu privire la cheltuirea fondurilor publice.