Doctorița care iubește să facă medicină la sat și nu a uitat să fie om

×
Codul embed a fost copiat

Medicina de familie din România se află în pragul falimentului. Peste 500 de localități nu au un medic primar, iar situația se arată tot mai sumbră.

Numai în ultimul an, mai bine de 100 de cabinete și-au pus lacătul pe ușă, din lipsă de fonduri, dar și de personal. Tot mai mulți doctori de familie se pensionează, iar cei tineri refuză să le ia locul. Puține excepții le dau o rază de speranță suferinzilor de la sate care au atâta nevoie de îngrijire medicală.

O cunoaștem astăzi pe Ana Șestacova, medicul care a visat încă din copilărie să ajute astfel de persoane. La 42 de ani are propriul cabinet și a deschis chiar și un centru de permanență în județul Brașov. Spune că nu ar renunta la ele pentru nicio ofertă din străinătate.

Dr. Ana Șestacova, medic de familie: “Sunt Ana, Șestacova Ana. Sunt medic de familie. Dar nu m-aș axa foarte mult pe calitatea de medic, că pe asta o obții. Aș zice mai mult că sunt om. Iubesc medicina din mediul rural, iubesc să fac ceea ce am învățat o viață.”

Ajutând-i pe cei aflați în suferință. Așa am găsit-o pe Ana Șestacova, medic de familie în localitatea Feldioara din județul Brașov. Și-a amenajat un cabinet primitor, unde își tratează pacienții.

Dr. Ana Șestacova, medic de familie: ''Cred că fiecare are o menire și menirea mea asta a fost, să fiu medic de familie. Pe la vârsta de 6-7 ani… era un spital în vecinătate la bunici și stăteam pe gard undeva și mă uităm în sălile de operație. Și era o nebunie, ceva fantastic cât de mult îmi plăcea.''

După ce a terminat Facultatea de Medicină din Cluj, Ana s-a mutat în Bunești, un sat săsesc din Brașov, care nu mai avea medic de familie de trei ani. Acolo și-a îndeplinit visul din copilărie - de a avea un cabinet la țară. Un cabinet pe care l-a dotat din banii ei.

Dr. Ana Șestacova, medic de familie: ''În mediul rural omul vine cu mai multă încredere, nu vine după o a doua opinie după ce a consultat Google-ul, ci vine cu sufletul deschis. Este o legătură mai stabilă între medic și pacient.''

După 10 ani de eforturi și neînțelegeri cu reprezentanții primăriei de acolo, a renunțat la tot ce a clădit. Și-a luat familia și a plecat definitiv.

Dr. Ana Șestacova, medic de familie: ''Voiam să fac un mic spital cu îngrijiri paliative, măcar 2-3 locuri, dar s-a ajuns la amenințări și m-au făcut să iau altă decizie și să aleg un alt drum. Am plecat cu sufletul frânt. Când scoteam bulbii de flori mă înecam în lacrimi. Era un sentiment groaznic. A fost un moment greu... Greu, dar mergem înainte.''

Acum trei ani, a ajuns la Feldioara, unde a luat-o de la zero. Alt cabinet, alte dotări. Aici a deschis și un centru de permanență, cu peste 30.000 de euro, tot din banii ei, unde pacienții pot găsi sprijin și după ce dispensarul se închide.

Pacient: “E un lucru extraordinar de bun pentru că sunt foarte mulți oameni bolnavi, bătrâni, copii care au nevoie de doctor și după ora 3.00, după ce pleacă medicii de la dispensar. Cred că ar trebui să fie toți medicii la fel. Un medic care explică omului care e problema, consultă, vorbește foarte frumos cu pacientul.”

Spațiul are dotările unui mic centru de urgențe: EKG, un computer care monitorizează activitatea cardiacă a pacienților, dar și un concentrator de oxigen, toate pentru a putea trata și cazuri mai complicate.

Dr. Ana Șestacova, medic de familie: ''Un lucru cu care mă mândresc foarte mult, injectomatul. Este acest dispozitiv care perfuzeaza în vena pacientului exact concentrația și cantitatea de care avem nevoie fără a mai îngreuna munca asistenței de a număra picăturile.''

În cei 13 ani de activitate, a consutat mii de pacienți.

Pacient: “Ea nu face asta ca o meserie, ca un job. Ea cu adevărat vrea să ajute. Un suflet foarte mare și asta e foarte important pentru noi.”

Pacientă: “De când a venit dînsa aici cunoaștem mai bine drepturile noastre ca pacienți, a înfrumusețat cabinetul, ne ajută cu copilașii.”

Ana a pus și bazele Patronatului Medicilor de Familie Brașov, unde, alături de alți colegi, caută soluții pentru legislația plină de lacune.

Dr. Traian Ilea, medic de familie, membru al Patronatului Medicilor de Familie Brașov: “E de o hotărâre neștirbită, nu știu cum să zic. Nu cedează indiferent de ce obstacole s-ar pune în față. Din contră. Cu cât pui mai multe obstacole, cu atât devine mai îndârjită de a lupta împotriva lor.”

Olga Pap, asistent medical generalist: “- Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat de la doamna doctor? - Pacientul pe primul loc. Mereu, tot ce facem, facem pentru binele pacientului.”

Iar puținul timp liber, doctoriță și-l împarte între familie și hobby-uri. Are o fetiță de 9 ani și un soț care o susține necondiționat.

Miriam, fetița doamnei doctor: “- Cum ai descrie-o pe mama ta? - Bună, frumoasă, are tot ce-i trebuie!”

Când vrea un moment de liniște, se refugiază în bibliotecă. În cărțile vechi găsește uneori soluții pentru pacienții ei.

Dr. Ana Șestacova, medic de familie: “Era un parazit, acum vreo șapte ani, pe care nu știam cum să-l tratez. Și am găsit într-o carte veche exact ce era de făcut, cum trebuia făcută igiena. Și am rezolvat problema.”

Astăzi, medicina s-a comercializat și medicii, în marea majoritate - ca toți profesioniștii de altfel, au un singur ideal: banul. Însă medici precum Ana Șestacova ne demonstrează că sunt și specialiști pentru care sănătatea pacientului este mai importantă decât orice câștig material.

Articol recomandat de sport.ro
Cel mai cunoscut japonez din SUA le-a rupt inima fanelor
Cel mai cunoscut japonez din SUA le-a rupt inima fanelor

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Medicul școlit în Franța care s-a întors în țară să salveze mii de români
Medicul școlit în Franța care s-a întors în țară să salveze mii de români

„Și în România se poate face medicină de calitate, dacă înțelegem că noi, doctorii, trebuie să ne unim forțele spre binele pacientului." Așa susține neurologul Dan Mitrea, care se școlește în Franţa, dar tratează pacienții din țară.

Medicul român care a învățat o tehnică revoluționară urmărind filmările unui chirurg american
Medicul român care a învățat o tehnică revoluționară urmărind filmările unui chirurg american

Chirurgia laparoscopică a revoluţionat medicina, iar intervenţiile minim-invazive sunt folosite aproape zilnic în tratarea bolnavilor inclusiv în România.

"Mi se spunea doamna cu infecţii". Medicul care le ţine cursuri de igienă colegilor

Printre multe altele, sistemul românesc de sănătate se confruntă și cu o mare lipsă de epidemiologi, deși rolul acestora este extrem de important: de a controla și reduce numărul infecțiilor nosocomiale.

Recomandări
10 schimbări pentru RCA. Polița se va putea suspenda pentru o perioadă. Asiguratorii, obligați să accepte plata în rate
10 schimbări pentru RCA. Polița se va putea suspenda pentru o perioadă. Asiguratorii, obligați să accepte plata în rate

Este vorba despre cel mai amplu set de măsuri anunțat în ultimii ani pentru piața asigurărilor obligatorii RCA. Unele ar putea și să ducă la prețuri mai mici pentru cei mai mulți șoferi.  

4 martie 1977, ziua în care un cutremur a ucis 1.500 de oameni. După 47 de ani, doar unul din cinci români are casa asigurată
4 martie 1977, ziua în care un cutremur a ucis 1.500 de oameni. După 47 de ani, doar unul din cinci români are casa asigurată

Au trecut 47 de ani de la cutremurul din 1977, în urma căruia și-au pierdut viața aproximativ 1.500 de oameni și alți 11.000 au fost răniți.

ILikeIT. Cea mai nouă rețea socială creată de români vrea să ne facă să fim mai deștepți. Cum arată și cum funcționează
ILikeIT. Cea mai nouă rețea socială creată de români vrea să ne facă să fim mai deștepți. Cum arată și cum funcționează

36 la sută din timpul pe care îl petrecem online este alocat rețelelor de socializare. Cel puțin asta susțin creatorii unei noi platforme de acest fel.