Victimele infracțiunilor grave NU vor mai trebui să își recupereze singure de la agresori despăgubirile obținute în instanță
De 20 de ani, România nu are grijă de victimele infracțiunilor grave, cum ar fi omorul sau traficul de persoane. Acestea trebuie să-și recupereze singure de la agresori despăgubirile obținute în instanță.
De exemplu, în cazul Caracal, victimele ar trebui să-i execute silit bunurile lui Gheorghe Dincă pentru a beneficia de peste 500 de mii de euro daune morale. Abia acum parlamentarii au decis să modifice legea astfel încât statul să achite sumele și să le recupereze apoi de la vinovați.
Legea 211 privind protecția victimelor infracțiunilor comise cu violență a fost în 2004 una dintre condițiile aderării României la Uniunea Europeană. Însă a fost scrisă prost și nu își atinge scopul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Corina Voicu, fost judecător: „Statul a eșuat în a proteja victimele. Femeia pe care o vedeți acolo a fost ucisă în ianuarie 2018. Sunt 6 ani și 9 luni. Au rămas doi copii de 4 și 2 ani, plasați la doua mătuși materne. Fiecare copil are 50 de mii de euro pe hârtie, prin hotărâre judecătorească, daune morale."
Ca să primească acești bani, legea de acum 20 de ani spune că ei trebuie să-și execute silit tatăl care le-a ucis mama. Și ca să facă asta, trebuie mai întăi să ceară și partajul bunurilor care încă se judecă. Și mai trist este că…
Corina Voicu, fost judecător: „La finalul proceselor de partaj de executare silită de succesiune, copiii ajung ca aibă mai puțin decât aveau părinții lor înainte de deces. Pentru că sunt taxe de timbru, costuri de expertize, onorarii de avocați..."
Un alt caz care a îngrozit România este al criminalului din Caracal, Gheorghe Dinca. Justiția a aprobat daune morale de sute de mii de euro pentru familiile celor două fete violate și ucise. Rudele ar trebui să îi execute bunurile lui Dincă, pe care nu vrea nimeni însă să le cumpere.
Legea le acorda inclusiv compensații financiare, însă în 7 ani doar 23 de cereri au fost admise. Iar pentru victimele traficului de persoane statul a acordat tot în 7 ani, despăgubiri de doar 4460 de lei.
Comisiile juridice din Parlament au avizat deja modificarea legii, care prevede că statul va acorda victimelor compensații financiare, inclusiv despăgubirile morale. Legea va fi supusă la votul final săptămână viitoare.
Același pachet de modificări legislative prevede și că proxeneții care își constrâng victimele să se prostitueze să fie judecați pentru trafic de persoane, infracțiune pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.