Tudorel Toader, acuzat că a folosit acte confidențiale în raportul privind DNA. Reacția ministrului Justiției
Raportul prin care ministrul Justiţiei cere revocarea şefei DNA ar putea avea repercusiuni inclusiv la adresa lui Tudorel Toader.
Tudorel Toader este acuzat că a folosit în document acte confidenţiale, cum ar fi, de exemplu, un raport al Inspecţiei Judiciare. "Ministrul a făcut exact ceea ce îi reproşa, culmea, şefei Direcţiei Anticorupţie", reacţionează Cătălin Predoiu, fost şef al Justiţiei. În replică, Tudorel Toader a precizat că raportul fusese deja publicat în presă.
Odată făcut public, raportul a atras repede atenţia. Ministrul Justiţiei este acuzat acum că a folosit un raport întocmit de Inspecţia Judiciară după un control la DNA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Documentul ar fi trebuit să fie confidenţial atâta vreme cât nu este definitiv. Conform Consiliului Suprem al Magistraturii, unde este acum acest document, dosarul disciplinar al unui magistrat nu este public.
Cristi Dănileț, judecător: ”E ca şi cum ministrul s-ar fi folosit de un rechizitoriu pentru a acuza pe cineva, fără să aştepte decizia judecătorului să spună dacă este sau nu vinovat. Nu avea cum să îl publice, este confidenţial.”
Cătălin Predoiu: ”Ministrul Toader a încălcat atribuţiile CSM, a invocat pripit revocarea, a încălcat hotărârea CSM privind modul cum se folosesc rapoartele Inspectiei şi a săvârşit ceea ce de fapt impută șefei DNA: încălcarea prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la apărare.”
Printr-un comunicat de presă, Tudorel Toader a rapuns că raportul apăruse deja pe un site şi că s-a consultat cu specialiştii înainte să îl folosească.
În acelaşi raport, Laura Codruța Kovesi este acuzată că a afectat iremediabil imaginea României, prin afirmaţiile făcute, şi că ”a denigrat constant țara calificând acţiunile autorităţilor menite să corecteze aceasta dezinformare, după cum urmează: asistăm la un festival al inculpaţilor.”
Doar că şefa DNA nu se referea la acţiunile autorităţilor, ci la Vlad Cosma, inculpat, care a dat publicităţii înregistrări care ar demonstra aşa zise abuzuri ale procurorilor, cu doar câteva zile înainte că instanţa supremă să dea verdict în dosarul lor.
"Asistăm în ultima perioadă la un festival disperat al inculpaţilor. Acest atac este despre procurorii care şi-au făcut treaba în ultimii ani şi acest atac vizează îngenuncherea statului român, umilirea societăţii şi umilirea cetăţenilor români", declara Laura Codruța Kovesi.
"Festivalul" nu va rămâne însă fără urmări la nivel internaţional. În ziua în care ministrul Tudorel Toader cerea revocarea şefei DNA, o delegaţie a grupului statelor împotriva corupţiei, GRECO, evalua legislaţia recent propusă în modificarea Codurilor Penale. Va urma un raport în care specialiştii delegaţiei vor informa cât de eficientă este lupta împotriva corupţiei în România, dar şi că indicele de percepţie a corupţiei în instituţiile publice în România este la 48 de puncte. 0 înseamnă foarte corupt şi 100 deloc corupt.
În acest moment, din 28 de țări evaluate, doar în două ar fi corupţie mai ridicată decât la noi: în Bulgaria şi Ungaria.
Explicațiile lui Tudorel Toader
Tudorel Toader precizează că s-a consultat cu specialişti în păstrarea datelor clasificate din minister înainte de a face public documentul.
"În primul rând, într-o conferinţă de presă cineva a folosit părţi din conţinutul şi concluziile respectivului raport. În al doilea rând, raportul este publicat, este public deja pe o revistă electronică de profil juridic. În al treilea rând, articolul 48 din legea 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii îi conferă raportului caracter confidenţial şi nu secret, atâta timp cât este în lucru la Inspecţia Judiciară, atâta timp cât nu s-a pus rezoluţia şi raportul nu este încă trimis la CSM. Raportul despre care vorbiţi este finalizat, are rezoluţie, trimis la Inspecţia Judiciară. Prin urmare, nu intră nici sub caracterul confidenţial, darămite sub cel de secret sau secret de serviciu. În al patrulea rând, înainte de a-l face public am consultat specialiştii în păstrarea datelor clasificate din MJ, spunându-mi-se că nu este nicio problemă", a explicat Tudorel Toader, sâmbătă, la Antena 3.
Ministerul Justiţiei a publicat, vineri, pe pagina de internet a instituţiei, raportul privind activitatea managerială de la Direcţia Naţională Anticorupţie.
Pe lângă raport, Ministerul Justiţiei a publicat şi 11 anexe care conţin rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, decizii ale Curţii Constituţionale, un aviz şi un raport al Comisiei de la Veneţia, comunicate de la Inspecţia Judiciară, un raport de activitate pe anul 2006 al Ministerului Public şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.
Raportul privind activitatea managerială de la DNA are 36 de pagini şi conţine declaraţia făcută joi seară de ministrul Tudorel Toader.