Toader scrie pe Facebook de ce Augustin Lazăr nu poate ataca revocarea în instanță

Ultimul update: Vineri 26 Octombrie 2018 13:07
Data publicarii: Vineri 26 Octombrie 2018 13:06
Categorie: Justitie
tudorel toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, precizează vineri, citând o decizie a Curţii Constituţionale a României, că instanţa de contencios administrativ nu poate cerceta raportul de drept constituţional dintre ministrul Justiţiei şi preşedintele României.

Tudorel Toader a publicat, pe pagina sa de Facebook, un extras dintr-o decizie a CCR din 30 mai privind cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre ministrul Justiţiei, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, conflict determinat de refuzul şefului statului de a da curs cererii de revocare a fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, prin care ministrul doreşte să aducă "necesarele distincţii dintre contenciosul constituţional şi contenciosul administrativ".

Precizarea ministrului vine după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora procurorul general, Augustin Lazăr, ar putea ataca în instanţă decizia de revocare a sa din funcţie.

Ministrul Justiţiei face referire la punctul 71 din decizie, în care se precizează că instanţa de contencios administrativ nu poate cerceta raportul de drept constituţional dintre ministrul Justiţiei şi preşedintele României din moment ce, între cele două autorităţi, în problema dată, nu se stabilesc raporturi de drept administrativ, ci de drept constituţional.

"Astfel, având în vedere întinderea competenţei sale funcţionale şi materiale, instanţa de contencios administrativ nu are competenţa de a interpreta şi aplica normele constituţionale şi, prin urmare, de a soluţiona raporturi pure de drept constituţional, respectiv situaţii în care sunt incidente numai norme constituţionale. Instanţa de contencios administrativ are competenţa de a verifica numai conformitatea actului administrativ cu legea şi nu cu Constituţia; astfel, acestea efectuează un control de legalitate stricto sensu, şi nu de constituţionalitate", potrivit punctului 71 din decizia Curţii.

La punctul 73 din acceaşi decizie se arată că "cele două autorităţi vor aplica decizia Curţii Constituţionale, iar controlul aplicării şi respectării hotărârii de către acestea nu va reveni instanţei de contencios administrativ, ci tot celei constituţionale".

La punctul 74 din decizia CCR, se precizează că, prin urmare, astfel fiind stabilită competenţa instanţei constituţionale, rezultă că numai aceasta are competenţa de a soluţiona raporturi pure de drept constituţional şi, în consecinţă, de a decide cu privire la întinderea atribuţiilor constituţionale ale celor două autorităţi publice de rang constituţional; de aceea, în această ecuaţie, competenţa instanţelor de contencios administrativ este exclusă.

"În aceste condiţii, sancţiunea greşitei aprecieri a întinderii competenţei, prevăzute de Constituţie, a unei autorităţi publice de rang constituţional, obiectivizată în acte/fapte concrete, ce se subsumează unui raport de drept constituţional, este, în mod firesc, una de drept constituţional, distinctă de cea administrativă, respectiv constatarea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională de către Curtea Constituţională, cu consecinţa revenirii la starea de constituţionalitate", se menţionează în decizia CCR, citată de ministru.

Ministrul Tudorel Toader a anunţat miercuri că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să discute pe 13 noiembrie solicitarea ministrului Justiţiei de avizare a revocării din funcţie a procurorului general. Avizul motivat va fi înaintat Ministerului Justiţiei la data de 21 noiembrie.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia şeful statului.

tudorel toader Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Peste 1.000 de magistrați îi cer lui Tudorel Toader să renunțe la revocarea procurorului general Augustin Lazăr
Peste 1.000 de magistrați îi cer lui Tudorel Toader să renunțe la revocarea procurorului general Augustin Lazăr
Oficiali europeni, îngrijorați de cererea de revocare a lui Lazăr din funcție.
Oficiali europeni, îngrijorați de cererea de revocare a lui Lazăr din funcție. "O altă evoluție proastă"
În ce condiții poate rămâne Augustin Lazăr procuror general al României până la finalizarea mandatului
În ce condiții poate rămâne Augustin Lazăr procuror general al României până la finalizarea mandatului
100 de persoane la protestul împotriva deciziei de revocare a lui Augustin Lazăr din Piața Victoriei
100 de persoane la protestul împotriva deciziei de revocare a lui Augustin Lazăr din Piața Victoriei
VIDEO PROTVPLUS.RO
Tudorel Toader
Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene
Danileț: CCR a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie
Rani Palade are calitate de suspect în dosarul mamei sale. „Sunt o fire paşnică”
Reacția DNA după raportul MCV. Ce spun procurorii anticorupție
CCR a amânat discutarea sesizării privind conflictul pe tema protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General
Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control al SRI din Parlament, audiat la DNA
Niculae Bădălău
Niculae Bădălău, audiat la DNA. ”Am fost ca orice cetăţean normal”
Mitică Dragomir a izbucnit în lacrimi, după ce a aflat că a fost achitat: „Cum să te duci la pușcărie nevinovat?”
Șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, ar putea fi revocată. Solicitarea depusă la CSM
Pedeapsa primită de șoferul din Satu Mare care a provocat un accident în care au murit 4 oameni
Data la care CCR dezbate sesizarea lui Iohannis privind pensia specială pentru Avocatul Poporului
Primarul Timişoarei va fi trimis în judecată. Robu: ”Eu sunt ultra cinstit”