Tăriceanu, la un pas de a fi urmărit penal de DNA. Decizia, la Iohannis. Care sunt acuzațiile
DNA încearcă, încă o dată, să îl aducă în fața instanței pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
Procurorii i-au cerut luni președintelui Klaus Iohannis să aprobe începerea urmăririi penale într-un dosar de corupție.
Tăriceanu este acuzat că, pe când era premier, ar fi primit indirect 800 de mii de dolari mită, de la o firmă austriacă, pentru a promova acte adiționale, în controversatul contract de licențe „Microsoft”.
La fel ca în 2018, când parlamentarii au făcut scut în jurul lui, Tăriceanu susține şi de această dată că este nevinovat.
Autorităţile din Austria au început ancheta împotriva fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. Au predat apoi rezultatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Nici dosarul, nici faptele nu sunt noi. În 2018, procurorii au mai încercat să înceapă urmărirea penală împotriva fostului prim-ministru, însă parlamentarii au votat împotrivă. Acum, că Tariceanu nu se mai bucura de imunitatea de senator, procurorii au cerut încuviinţarea şefului statului. Susţin că au aceleaşi motive.
DNA: „Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță”.
Alături de autorităţile austriece, DNA a mers pe firul banilor, care nu ar fi ajuns direct la Călin Popescu Tăriceanu. Totul ar fi început cu semnarea unor hotărâri de guvern prin care s-au adoptat acte adiţionale, la un contract uriaş de licenţe.
Procurorii susţin că suma de 800 de mii de dolari ar fi un procent din contractul semnat de Guvern. În comunicatul DNA se arată că suma ar fi fost folosită de Călin Popescu Tăriceanu în campania electorală, dar banii ar fi fost transferaţi de companii ofshore prin contracte fictive.
Călin Popescu Tăriceanu a negat acuzaţiile.
Călin Popescu Tăriceanu: „Sunt nişte invenții, nişte aberaţii, care au în spate o încercare de a mă discredita din punct de vedere politic”.
Reporter: „Aţi luat vreodată legătura direct sau indirect cu reprezentanţii acelei companii austriece?”
Călin Popescu Tăriceanu: „Niciodată! Nici nu ştiu cine sunt reprezentanţii acelei companii austriece de care se face vorbire în rechizitoriul făcut de procuratură”.
Decizia este în mâinile preşedintelui Klaus Iohannis. Dacă va încuviinţă cererea procurorilor, Călin Popescu Tăriceanu va fi urmărit penal pentru infracţiunea de luare de mită.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, mita, Călin Popescu Tăriceanu, Microsoft,
Dată publicare:
12-01-2021 08:21