Sorin Oprescu a fost arestat la Atena. Fostul primar are de ispăşit 10 ani de închisoare
Fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat la Atena, marți după-amiază. Oprescu era dat în urmărire generală și avea emis pe numele sau un mandat european de arestare.
Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani şi opt luni de închisoare de Curtea de Apel București. Fostul primar al Capitalei a fost dat în urmărire vineri, după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru a fi încarcerat.
El a fost găsit vinovat de corupţie şi îi vor fi confiscaţi bani şi o vilă de două milioane de euro din cartierul Primăverii.
Însă Oprescu este de negăsit. El ar fi fugit în Grecia imediat după Paşte. Condamnarea lui vine la doar o zi după ce aceeași instanță l-a trimis după gratii pe Cristian Popescu Piedone în dosarul „Colectiv”.
Ce condamnări a primit Sorin Oprescu
Doctorul Sorin Oprescu a primit patru condamnări, pentru tot atâtea acuzaţii de corupţie: constituirea unui grup infracţional organizat, în variantă agravată, luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. După contopire, doi dintre cei trei membri ai completului de judecată i-au dat pedeapsa de 10 ani şi opt luni de închisoare.
Însă polițiștii nu l-au găsit acasă.
Ofiţerii Serviciului Urmăriri din Poliţia Capitalei, cu un mandat de executare a pedepsei, l-au căutat pe doctorul Oprescu la unul dintre domicilii, într-o vilă din cartierul Aviatorilor. Nu au reuşit deocamdată să dea de el.
Confiscarea vilei din cartierul Primăverii
Surse din anturajul fostului primar susţin că doctorul Oprescu ar fi plecat în Grecia imediat după Paşte, cu doar câteva zile înaintea termenului anterior de pronunţare a deciziei de condamnare.
Ar fi ieşit din ţară prin punctul de frontieră de la Giurgiu şi s-ar fi îndreptat spre Salonic, unde are o altă proprietate. A fost dat în urmărire generală, iar pe numele lui va fi cerut și un mandat european de arestare. Astfel va fi localizat oriunde în Europa şi reţinut.
Judecătorii care l-au condamnat pe doctorul Sorin Oprescu au dispus ca măsură de confiscare extinsă şi confiscarea vilei impresionante din cartierul Primăverii, un imobil despre care procurorii DNA susţineau ca a fost cumpărat pe numele unei apropiate, ca persoană interpusă.
Eduard Uzunov, expert imobiliar: „Este zona cea mai tare a Bucureştiului, cu străzi celebre, cele mai frumoase, cele mai liniştite, aproape de parcul Bordei, de Herăstrău, construcţie a cărei valoare ar fi la două milioane de euro.”
Proprietarul oficial al vilei este partenera de viaţă a doctorului Oprescu, o doctoriţă pe care chirurgul cu 30 de ani mai în vârstă a cunoscut-o pe când era stagiară. I-a rămas alături şi în cele două mandate de Primar General.
„Unicul său interes - ridicarea propriei bunăstări, din banul public”
Surse din anturajul doctorului Oprescu susţin că ani buni salariul lunar de edil a rămas integral într-un cont bancar pentru că nu ar fi avut nevoie de el.
Iar după ce nu a mai condus Primăria Generală, Sorin Oprescu a intrat în afaceri. La început a deţinut un spital generalist, în asociere cu nişte turci. Apoi a deschis un lanţ de clinici medicale împreună cu un apropiat, pe care i le-ar fi lăsat fiului său. Ultima afacere cunoscută a lui Sorin Oprescu este o companie care vindea produse medicale. Unul dintre cei mai importanti clienți ar fi fost chiar Administrația Spitalelor Capitalei.
„Unicul său interes real, din funcţia de demnitate publică a fost în ridicarea nivelului propriei bunăstări, din banul public, şi consumarea plăcerilor vieţii, precum plimbările frecvente între proprietăţile sale luxoase şi la Viena, la hoteluri de lux, întreţinerea unei concubine costisitoare şi alte asemenea”, se arată în decizia de condamnare.
Vila din Ciolpani, unde a fost prins când lua mită, sub sechestru
Lui Sorin Oprescu îi vor fi confiscaţi şi bani: peste 100.000 de lei şi aproape 10.000 de euro. Aşa că vila pe care o deţine în Ciolpani, lângă Bucureşti, îi va fi menţinută sub sechestru.
Chiar în vila respectivă a fost prins în flagrant când primea mită 25.000 de euro de la directorul administraţiei cimitirelor. Și el a fost condamnat în acest dosar la 11 ani şi șase luni de închisoare.
Banii, susţin procurorii, proveneau din infracţiuni de corupție comise de un grup din care mai făcea parte, printre alţii, și şoferul fostului primar general, condamnat acum la șapte ani şi două luni de detenţie.
Dacă va ajunge la închisoare, doctorul Sorin Oprescu ar putea sta mai puţin de 10 ani şi opt luni. Pentru că are 71 de ani, va putea fi liberat condiţionat după ce execută doar o treime din pedeapsă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: grecia, mita, condamnare, atena, Sorin Oprescu, coruptie, Curtea de Apel Bucuresti,
Dată publicare:
17-05-2022 16:45