Șeful PSD Constanța, Ion Dumitrache, și alte 19 persoane au fost reținute în dosarul șpăgilor din Portul Constanța
Președintele PSD Constanța, Ion Dumitrache, și alte 19 persoane au fost reținute în dosarul de corupție în care DNA a făcut percheziții luni în Portul Constanța.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu zilele de luni şi marţi, faţă de mai multe persoane, respectiv:
- Florin-Laurenţiu Chirilă, director Direcţia Tehnică în cadrul CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită;
- George-Gabriel Vişan, director Comercial în cadrul CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită;
- Cătălin Viorel Cristea, consilier al directorului general al CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită (patru infracţiuni) şi complicitate la dare de mită (trei infracţiuni din care două în formă continuată);
- Luciana-Izabel Mocanu, funcţionar în cadrul CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită;
- Ion Dumitrache, şeful organizaţiei municipale Constanţa a unui partid politic, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită şi infracţiunii constând în fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite;
- Ionuţ Voinescu, ofiţer de poliţie în cadrul Gărzii de Coastă, pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană
- 12 oameni de afaceri şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale care activează în Portul Constanţa, pentru comiterea mai multor infracţiuni de dare de mită sau complicitate la dare de mită.
Un număr de 17 inculpaţi menţionaţi anterior vor fi prezentaţi marţi cu propunere de arestare preventivă Tribunalului Bucureşti, în timp ce Ion Dumitrache va fi prezentat marţi cu propunere de arestare preventivă Curţii de Apel Bucureşti, într-o cauză disjunsă din prezentul dosar.
De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând ziua de luni, faţă de Emil-Sorin Banias, director Sucursale în cadrul CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită şi Otilia Ifimov, funcţionar în cadrul CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită;
Totodată, anchetatorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile începând cu data ziua de luni, faţă de Floarea Isarev, şef serviciu Licenţe şi Autorizări în cadrul CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, Mihaela-Elena Stăetu, Sergiu-Ionuţ Brătulescu, Ana-Maria Soare, funcţionari în cadrul CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită şi alţi trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale care activează în Portul Constanţa, pentru comiterea mai multor infracţiuni de dare de mită.
Procurorii au pus în mişcare acţiunea penală şi faţă de un reprezentant al unor societăţi comerciale care activează în Portul Constanţa, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită.
Conform comunicatului, în dosar a fost dispusă urmărirea penală şi faţă de opt societăţi comerciale, respectiv SC JT Terminal Constanţa SRL, SC Boskalis SRL, SC Sea Container Services SRL, SC Almatrans SRL, Van Oord Dredging and Maritime Contractors B V Rotterdam - Sucursala Constanţa, SC ABC Val SRL, SC Almma Contractors Group SRL, SC Betoane şi Prefabricate SRL, pentru comiterea mai multor infracţiuni de dare de mită sau complicitate la dare de mită, dar şi trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale care activează în Portul Constanţa, pentru comiterea mai multor infracţiuni de dare de mită.
Șpăgi de peste 6 milioane de euro
Anchetatorii vorbesc despre șpăgi de peste 6 milioane de euro, date pentru obținerea de contracte de mentenanță, bunuri și servicii în port. Toate au fost înregistrate video și audio de investigatori sub acoperire.
La dosar sunt sute de ore de interceptări în care procurorii DNA București spun că au văzut cum erau împărțite șpăgile. Cel puțin 300.000 de euro, bani marcați, s-ar fi tranzacționat pentru obținerea de beneficii, terenuri în Portul Constanța, contracte de mentenanță sau servicii.
Marius Voineag, procuror-șef DNA: „Ăla e un dosar pornit acum un an de zile, după părerea mea, cel mai de impact dosar pe care l-am avut la nivel de conținut. Avem zeci de persoane și cred că e pentru o dată, măcar pentru ultimii 20 de ani, am făcut curățenie în Portul Constanța. E o mare vulnerabilitate, pentru că, așa cum am perceput noi ca urmare a acestui dosar, e vorba de rețele care aparent nu se înțeleg, dar de fapt se înțeleg complet, și scopul e unul singur: să facă bani. Asta înseamnă că beneficiază și de paliere de protecție.”
Metodele folosite pentru a da șpăgile
Procurorii anticorupție au apelat la un investigator sub acoperire, despre care anchetatorii susțin că ar fi primit șpăgile de zeci de mii de euro de la oamenii de afaceri. De fiecare dată, investigatorul relata detalii despre încercarea de corupere a funcționarilor, apoi preda banii Direcției Naționale Anticorupție, transformându-i astfel în probe ale acuzării.
Oamenii de afaceri nu se sfiau să îndese în pungi de cadouri zeci de mii de euro, presupusa mită pentru decidenți din port, în fapt, investigatori sub acoperire.
Buduru Petrică: „Să vă fac un cadou… un parfum. Da? Și sub… dedesubt e o mulțumire a mea. (...) Pe urmă îmi spuneți ori de câte ori… E bine așa?”
Investigator sub acoperire: „Da.”
Buduru Petrică: „Vă pun zece… Bine? …… Vă arăt parfumul… că e parfum, da? Mie mai mult îmi convine așa. Și ori de câte ori e ceva nevoie, îmi spuneți.”
Rând pe rând, suspecții au fost aduși la DNA București pentru audieri. Întreaga afacere ilegală o vom prezenta într-o anchetă România, te iubesc.
Ion Dumitrache s-a suspendat din funcțiile politice
Liderul organizației municipale PSD Constanța, Ion Dumitrache, și-a petrecut noaptea în arestul poliției, după ce procurorii DNA au emis pe numele lui o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.
Este suspectat, pe de o parte, că și-a folosit influența politică pentru a-și favoriza interesele comerciale, el fiind însuși implicat în afacerile din Portul Maritim Constanța. Ba chiar este acuzat că ar fi încercat să facă presiuni asupra directorului general al Administrației Porturilor Maritime Constanța pentru a numi într-o funcție-cheie o protejată care ar fi asigurat, de asemenea, spun anchetatorii, interesele în port. Și nu în ultimul rând, este suspectat de dare de mită, pentru că această ofertă de post a fost apreciată de anchetatori ca fiind mită sadea.
Marți dimineață, un prim lot de șapte oameni de afaceri, între care și Petre Buduru, fostul om de fotbal, au ajuns la Tribunalul București, unde același procuror care anchetează acest caz de corupție fără precedent a cerut arestarea preventivă a tuturor celor șapte oameni de afaceri acuzați de dare de mită.