Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție a intrat în funcțiune
Criticată vehement de foarte multe voci autorizate, inclusiv de ţările occidentale, secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie este operaţională de astăzi.
Aşa s-a stabilit în legea de înfiinţare. Ea va funcţiona, cel puţin deocamdată, cu un număr minim de procurori: un şef de secţie, dar şi cinci procurori de execuţie.
Între ei o putem găsi pe Adina Florea, cea propusă de ministrul Justiţie, Tudorel Toader, pentru funcţia de şef al DNA. Până să dea şeful statului un verdict în această propunere (el fiind singurul care o poate numi sau nu pe Adina Florea la şefia DNA în locul Laurei Codruta Kovesi), Adina Florea va trebui să pună umărul la edificarea noii secţii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Foto: Procuroarea Adina Florea, numită adjunct la Secţia pentru anchetarea magistraţilor
O secţie ce-i va cerceta pe magistraţi, procurori şi judecători, dar şi persoanele care au legături de cauzalitate sau legături directe cu magistraţii în aceste dosare.
Pentru început însă, principală prioritate este că noua secţie să preia dosarele instrumentate deja de celelate structuri ale Parchetului. Este vorba de numai puţin de 1.402 de dosare ce-i vizează pe magistraţi.
Cele mai multe nu vin, însă, de la DNA, aşa cum se specula înainte de înfiinţarea secţiei, ci de la cele 15 parchete din ţară ale Curţii de Apel. Multe dintre acestea au înregistrat dosare legate de magistraţi pentru că mulţi justiţiabili s-au considerat vătămaţi, făcând plângeri penale.
Plângerile au fost făcute fie pentru modul în care s-a desfăşurat anchetă, fie pentru sentițele date de judecător.
Toate aceste dosare vor ajunge la Parchetul General, împreună cu arhiva pe care DNA o are despre judecători, încă de la înfiinţare, în 2002. Potrivit unor surse oficiale, este vorba de numai puţin de 5.000 astfel de dosare ce au vizat judecători. Nu toate au fost intrumentate şi soldate cu trimiterea în judecată, unele fiind clasate.
Secţia va deveni cu adevărat operaţională în momentul în care aceştia vor verifica ce s-a cercetat până acum. Dar vor lua în discuţie şi viitoarele cazuri ce-i vizează pe viitorii procurori şi judecători.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, diicot, investigatie, parchetul general, procurorul general,
Dată publicare:
23-10-2018 13:29