Procurorii extind urmărirea penală în Dosarul Crevedia. Noi acuzații aduse patronilor stației GPL
Procurorii au extins urmărirea penală în Dosarul Crevedia, patronii firmei fiind acuzaţi şi de neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
De asemenea, procurorii au propus prelungirea arestării preventive pentru cei doi administratori ai societăţii şi anunţă că au audiat 27 de martori, majoritatea angajaţi ai firmei. procurprii anunţă că sunt, până în acest moment, 169 de persoane vătămate, 158 fiind deja audiate. În urma incidentului, 6 persoane au murit, 55 au leziuni, 7 case au fost distruse total şi 82 parţial.
„În dosarul privind incendiul izbucnit în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a dispus prin ordonanţă extinderea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin. 1 Cod penal, şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 350 alin. 1 şi 2 Cod penal, atât faţă de cele două persoane fizice, cât şi faţă de persoana juridică, faptele constând în aceea că nu au luat şi nu au respectat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă prevăzute de H. G. nr. 1146/2006, Legea nr. 319/2006, H.G. nr. 1218/2006, deşi aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, creându-se un pericol iminent de producere a unui accident de muncă”, a transmis, joi, Parchetul General, într-un comunicat de presă.
De asemenea, Parchetul General anunţă că, joi, procurorul a solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti prelungirea măsurii arestării preventive a celor doi inculpaţi, cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 05 noiembrie 2023, până la 04 decembrie 2023, inclusiv.
„În referatul cu propunere de prelungire a măsurii arestării preventive, s-a reţinut că prelungirea măsurii arestării preventive se impune prin raportare atât la modalitatea concretă de săvârşire a faptei (inculpaţii, pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puţin 3 ani, în mod sistematic, au promovat în cadrul societăţii o politică de funcţionare grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL, toate efectuate în scop pecuniar, sfidând deciziile de ordin administrativ aplicate de autorităţile publice cu atribuţii de supraveghere şi control în materie şi abdicând în mod nepermis de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfăşurarea acestei activităţi), cât şi la consecinţele efectiv produse (6 persoane decedate, 55 persoane care prezintă leziuni corporale, 7 case distruse total, 82 distruse parţial, alte distrugeri materiale semnificative-autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor pe o rază de aprox. 1.5 km)”, se arată în rechizitoriu.
Potrivit procurorilor, din cercetările efectuate, ”rezultă că dispoziţiile procesual-penale cu privire la persoana vătămată sunt incidente faţă de 169 de persoane”.
„Până în acest moment al urmăririi penale au fost audiate, în calitate de persoană vătămată, 158 de persoane. Dintre acestea, 132 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 26.463.543 euro şi 615.535 lei”, a mai transmis Parchetul General.
Totodată, un număr de 27 persoane au fost audiate în calitate de martor, majoritatea fiind angajaţi ai societăţii comerciale.
Sursa: News.ro
Etichete: dambovita, gpl, explozie, urmărire penală, crevedia, Statie GPL,
Dată publicare:
26-10-2023 15:55