Mai multe organizații civice protestează față de nominalizarea lui Drăghici la şefia AEP


Ultimul update: Miercuri 20 Februarie 2019 15:25
Data publicarii: Miercuri 20 Februarie 2019 15:11
Categorie: Stiri Politice
Deputatul Mircea Draghici

Mai multe organizații civice își exprimă îngrijorarea și indignarea față de propunerea pentru numirea la conducerea Autorității Electorale Permanente a trezorierului PSD Mircea Drăghici.

”Numirea unei persoane care este cercetată penal pentru fapte care au legătură cu utilizarea ilegală a fondurilor pentru subvenții primite de partide constituie un derapaj major și poate conduce la pierderea credibilității instituției” - se arată într-un comunicat al mai multor asociații, printre care se află 
Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul Român de Politici Europene sau Funky Citizens.

Semnatarii apelului spun că la conducerea instituției trebuie numită o persoană asupra căreia să nu planeze suspiciuni de utilizare ilegală a fondurilor publice și care să poată susține în continuare procesul de transparentizare a modului în care se realizează finanțarea partidelor politice.

Totodată trebuie observat că poziția ocupată de domnul Mircea Drăghici până în momentul de față, aceea de trezorier al Partidului Social Democrat, îl plasează într-un potențial conflict de interese dacă va fi numit în funcția de președinte AEP.

Domnia sa va fi chemat să coordoneze operațiuni de transparentizare pentru fondurile publice pe care tot dânsul le-a gestionat în anii anteriori. În plus, poate plana o suspiciune în situațiile în care se vor discuta acțiuni ale Partidului Social Democrat în campaniile electorale, dat fiind faptul că Mircea Drăghici a fost implicat până la nici 3 luni înaintea alegerilor în strucurile executive ale partidului, cu rol semnificativ in planificarea campaniilor electorale.” - se mai arată în comunicatul asociațiilor.

Astfel, societatea civilă solicită Partidului Social Democrat să retragă această propunere.

Solicităm, de asemenea, tuturor partidelor parlamentare să identifice candidați fără probleme de credibilitate, care pot contribui la dezvoltarea funcționării instituției publice și la transparentizarea proceselor electorale.”

Semnatarii acestui apel sunt: 

- Asociaţia CIVICA
- Centrul pentru Studiul Democrației (CSD)
- Centrul pentru Inovare Publică
- Centrul Român de Politici Europene (CRPE)
- Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
- Centrul de Resurse pentru participare publică (Ce-re)
- Centrul pentru Resurse Civice
- Expert Forum (EFOR)
- Freedom House, Romania
- Frontline Club
- Forum Apulum
- Funky Citizens
- Geeks for Democracy
- Mircea Kivu, sociolog

Mircea Drăghici va fi propus de PSD pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, potrivit unei decizii luate de social-democraţi în şedinţa de marţi a Comitetului Executiv Național.

Informația a fost confirmată pentru Știrile Pro TV chiar de către Mircea Drăghici, care spune că propunerea ”a fost o surpriză totală” în CEX.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO