Primarul din Târgu Mureş, cercetat penal de DNA

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Joi 10 August 2017 17:13
Categorie: Justitie
Dorin Florea, primarul din Targu Mures

Primarul municipiului Târgu Mureş, cercetat după ce i-a dat drept de semnătură unui consilier personal care avea interdicţie de la judecători

Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, este cercetat penal de către procurorii anticorupţie după ce i-a dat drept de semnătură unui consilier personal, fost viceprimar şi fost consilier local care avea interdicţie de la judecători să exercite o funcţie sau o demnitate publică. Acesta din urmă a semnat peste 9.000 de ordine de plată ale Primăriei şi este acuzat de uzurparea funcţiei, fiind pus sub control judiciar. Contactat de News.ro, primarul Dorin Florea s-a declarat revoltat că este cercetat în acest dosar şi a spus că ”este vorba de o interpretare a legii de către procurori”.

Într-un comunicat de presă remis, joi după-amiază, de Direcţia Naţională Anticorupţie, se arată că procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă Sergiu Claudiu Maior, consilier personal al primarului Dorin Florea şi fost viceprimar al oraşului Târgu Mureş, acuzat de uzurparea funcţiei cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită în formă continuată.

De asemenea, în acelaşi dosar este urmărit penal şi primarul Dorin Florea, pentru complicitate la uzurparea funcţiei, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită în formă continuată.

În ordonanţele procurorilor se arată că Sergiu Claudiu Maior, în perioada 9 martie 2016 – 29 iunie 2017, a semnat 9.198 ordine de plată ale Primăriei Târgu Mureş, ceea ce nu ar fi intrat în atribuţiile sale legale de serviciu, fiindu-i interzise de lege.

Dragnea trece la amenintari dupa ce DNA a chemat la audieri persoane apropiate liderului PSD: "Nu sunt amnezic, va tin minte"

”Interdicţia a rezultat din incompatibilitatea stabilită de Agenţia Naţională de Integritate şi confirmată de instanţă prin decizie definitivă la data de 1 martie 2016. Această împrejurare a avut ca efect pierderea, de către Maior Sergiu Claudiu, a dreptului de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică în următorii 3 ani. După ce a demisionat din funcţiile de viceprimar şi de consilier local, Maior Sergiu Claudiu a fost angajat de primarul Florea Dorin pe postul de consilier al primarului.
Mai mult, printre atribuţiile primite figura şi aceea de a semna ordinele de plată, atribuţie pe care Maior Sergiu Claudiu o îndeplinise şi în calitate de viceprimar”, arată comunicatul DNA.

Conform sursei citate, primarul Dorin Florea a emis două dispoziţii (nr. 971/04.03.2016 şi nr. 1838/24.06.2016) prin care, ”cu nerespectarea Legii nr. 176/2010, i-a creat lui Maior Sergiu Claudiu cadrul necesar să efectueze acte ce implică exercitarea prerogativelor de putere publică, cu toate că se afla sub interdicţia anterior menţionată”.

Procurorii arată că, astfel a fost încălcat şi art. 54 alin. 5 din Legea nr. 273/2006 care stipulează că „instrumentele de plată se semnează de către contabil şi şeful compartimentului financiar-contabil”.

Contactat de News.ro, primarul Dorin Florea s-a declarat revoltat că este cercetat în acest dosar şi a spus că ”este vorba de o interpretare a legii de către procurori”.

”Nu doresc să comentez ce au decis procurorii, că fiecare interpretează legea cum doreşte. Consilierul meu a semnat nişte ordine de plată, eu nu consider că s-a încălcat legea. Din păcate, legislaţia românească este foarte interpretabilă la ora actuală, iar rezultatul este că aruncăm o ţară în haos şi decredibilizăm instituţiile statului. Eu am spus-o mereu, vreau să ştiu regulile precise, ca să ştiu să greşesc”, a declarat Dorin Florea, împotriva căruia procurorii nu au luat măsuri preventive în acest dosar.

Dorin Florea, primarul din Targu Mures Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Descindere a procurorilor DNA la Secretariatul General al Guvernului. Ancheta ar viza o consiliera a sefului Mihai Busuioc

Descindere a procurorilor DNA la Secretariatul General al Guvernului. Ancheta ar viza o consiliera a sefului Mihai Busuioc

Dragnea trece la amenintari dupa ce DNA a chemat la audieri persoane apropiate liderului PSD:

Dragnea trece la amenintari dupa ce DNA a chemat la audieri persoane apropiate liderului PSD: "Nu sunt amnezic, va tin minte"

Ambasadorul SUA, dupa intalnirea cu Dragnea:

Ambasadorul SUA, dupa intalnirea cu Dragnea: "Noi ne mentinem increderea in munca lui Kovesi". Ce a spus despre noile taxe

Primarul din Targu Mures:

Primarul din Targu Mures: "Nu voi mai permite niciun mars de-acum incolo"

VIDEO PROTVPLUS.RO

Elan Schwartzenberg

Judecătorii au revocat mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Elan Schwartzenberg

Preşedintele ICCJ, despre amnistie şi graţiere: Efectele se răsfrâng asupra întregii societăţi

Iohannis, sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor

Corupție la Fondul de Garantare a Creditelor. Funcționarii, bănuiți că cereau bani

Bărbat decedat chemat în judecată și pedepsit cu muncă în folosul comunității, la Slobozia

CCR a respins sesizarea PNL şi USR pivind modificarea statutului judecătorilor și procurorilor

Tudorel Toader

Inspecția Judiciară o cercetează pe procuroarea DNA care s-a contrazis cu ministrul Toader

Victorie pentru Iohannis și opoziție. Legea privind Fondul Suveran este neconstituțională

Din Parlament, la pușcărie. Fostul senator Dan Șova este protejat de restul deținuților

CCR: Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei între persoane de același sex

CCR a amânat pentru 25 septembrie dezbaterea sesizărilor privind Codul de procedură penală

Sesizarea preşedintelui privind legea de organizarea a CSM, amânată pentru miercuri