Plângerile penale împotriva Jandarmeriei continuă să curgă la Parchetul Militar. Numărul acestora
La Parchetul Militar continuă să curgă plângerile penale la adresa Jandarmeriei, pe care protestatarii de la mitingul diasporei o acuză de intervenţie abuzivă şi nejustificată. Pe de altă parte, şi militarii se plâng de violențe.
Și marți la Parchetul General au continuat să vină protestatari care au participat la mitingul diasporei din 10 august și care spun prin plângerile penale pe care le fac că au fost supuși unor intervenții abuzive din partea Jandarmeriei, din partea forțelor de ordine.
Printre ei se regăsește și o doamnă învățătoare care a venit din Suedia pentru a protesta în Piața Victoriei. Spunea că este un protestatar pașnic, așa a și fost, însă din motive pe care nu le înțelege și pe care, de altfel, le cere procurorilor să le lămurească, s-a ales practic printre cei care au avut de suferit de pe urma gazeolor iritant lacrimogene date de jandarmi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
E drept că doamna vorbește despre apariția într-un moment a unor personaje controversate, dubioase, cum spunea dumneaei, pe care le vede clar că au avut un rol de a instiga, însă, spunea ea, din experiența trăită în Suedia, că autoritățile ar fi trebuit practic să le neutralizeze, să le îndepărteze de grupul protestatarilor pașnici, tocmai pentru ca aceștia să nu aibă de suferit.
Până în prezent, procurorii militari vorbesc deja de peste 350 de asemenea plângeri penale depuse împotriva forțelor de ordine și ce e cel mai important, cel puțin în economia acestei zile, dacă e să ținem cont de declarația făcută de ministrul de Interne Carmen Dan în comisia de apărare, sunt deja 10 jandarmi identificați chiar de șefii lor ca fiind persoane care par să fi fost în rândul celor extrem de violenți care par să fi săvârșit infracțiuni, așadar, în acest context, procurorii militari așteaptă ca denunțurile împotriva lor să vină chiar de la șefii Jandarmeriei.
Un lucru este cert, sunt deja foarte multe personaje din rândul forțelor de ordine care sunt vizate de aceste suspiciuni, de faptul că au săvârșit infracțuni prin intervenția excesivă. Sunt practic militari care riscă să fie cercetați, acuzați chiar de purtare abuzivă.
Însă, pentru că au fost și asemenea situații, la Parchet sunt instrumentate și plângerile penale făcute de jandarmii care au avut de suferit, jandarmii care au fost răniți în momentul în care protestatarii violenți i-au atacat. Până acum, nu mai puțin de 11 militari din rândurile Jandarmeriei au depus plângeri penale împotriva celor pe care îi consideră responsabili de aceste agresiuni.
Sunt alte 7 dosare penale instrumentate de Parchetul de sector în care se fac cercetări pentru acuzații de ultraj sau tulburarea liniștii și ordinii publice.
Un dosar atipic este acela în care același Parchet face cercetări la sesizarea Jandarmeriei legată de instigare publică și incitare la ură și discriminare împotriva forțelor de ordine.
Așadar, sunt foarte multe anchete aflate în plină derulare, cel puțin deocamdată, în ceea ce privește ancheta de la Parchetul General este începută urmărirea penală doar in rem pentru fapte, pentru acuzații. Cel puțin deocamdată, niciunul dintre membrii forțelor de ordine bănuiți că au fost violenți nu au fost puși oficial sub acuzare. Asta se va întâmpla, cel mai probabil, abia după ce procurorii militari îi va chema să dea explicații.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: proteste, declaratii, jandarmerie, plangere, parchetul militar,
Dată publicare:
21-08-2018 13:40