Plângerile penale împotriva Jandarmeriei continuă să curgă la Parchetul Militar. Numărul acestora

Ultimul update: Marti 21 August 2018 13:48
Data publicarii: Marti 21 August 2018 13:40
Categorie: Justitie

La Parchetul Militar continuă să curgă plângerile penale la adresa Jandarmeriei, pe care protestatarii de la mitingul diasporei o acuză de intervenţie abuzivă şi nejustificată. Pe de altă parte, şi militarii se plâng de violențe.

Și marți la Parchetul General au continuat să vină protestatari care au participat la mitingul diasporei din 10 august și care spun prin plângerile penale pe care le fac că au fost supuși unor intervenții abuzive din partea Jandarmeriei, din partea forțelor de ordine.

Printre ei se regăsește și o doamnă învățătoare care a venit din Suedia pentru a protesta în Piața Victoriei. Spunea că este un protestatar pașnic, așa a și fost, însă din motive pe care nu le înțelege și pe care, de altfel, le cere procurorilor să le lămurească, s-a ales practic printre cei care au avut de suferit de pe urma gazeolor iritant lacrimogene date de jandarmi.

E drept că doamna vorbește despre apariția într-un moment a unor personaje controversate, dubioase, cum spunea dumneaei, pe care le vede clar că au avut un rol de a instiga, însă, spunea ea, din experiența trăită în Suedia, că autoritățile ar fi trebuit practic să le neutralizeze, să le îndepărteze de grupul protestatarilor pașnici, tocmai pentru ca aceștia să nu aibă de suferit.

Până în prezent, procurorii militari vorbesc deja de peste 350 de asemenea plângeri penale depuse împotriva forțelor de ordine și ce e cel mai important, cel puțin în economia acestei zile, dacă e să ținem cont de declarația făcută de ministrul de Interne Carmen Dan în comisia de apărare, sunt deja 10 jandarmi identificați chiar de șefii lor ca fiind persoane care par să fi fost în rândul celor extrem de violenți care par să fi săvârșit infracțiuni, așadar, în acest context, procurorii militari așteaptă ca denunțurile împotriva lor să vină chiar de la șefii Jandarmeriei.

Un lucru este cert, sunt deja foarte multe personaje din rândul forțelor de ordine care sunt vizate de aceste suspiciuni, de faptul că au săvârșit infracțuni prin intervenția excesivă. Sunt practic militari care riscă să fie cercetați, acuzați chiar de purtare abuzivă.

Însă, pentru că au fost și asemenea situații, la Parchet sunt instrumentate și plângerile penale făcute de jandarmii care au avut de suferit, jandarmii care au fost răniți în momentul în care protestatarii violenți i-au atacat. Până acum, nu mai puțin de 11 militari din rândurile Jandarmeriei au depus plângeri penale împotriva celor pe care îi consideră responsabili de aceste agresiuni.

Sunt alte 7 dosare penale instrumentate de Parchetul de sector în care se fac cercetări pentru acuzații de ultraj sau tulburarea liniștii și ordinii publice.

Un dosar atipic este acela în care același Parchet face cercetări la sesizarea Jandarmeriei legată de instigare publică și incitare la ură și discriminare împotriva forțelor de ordine.

Așadar, sunt foarte multe anchete aflate în plină derulare, cel puțin deocamdată, în ceea ce privește ancheta de la Parchetul General este începută urmărirea penală doar in rem pentru fapte, pentru acuzații. Cel puțin deocamdată, niciunul dintre membrii forțelor de ordine bănuiți că au fost violenți nu au fost puși oficial sub acuzare. Asta se va întâmpla, cel mai probabil, abia după ce procurorii militari îi va chema să dea explicații.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

351 de persoane au depus plângeri în cazul protestului din 10 august, înregistrate până luni
351 de persoane au depus plângeri în cazul protestului din 10 august, înregistrate până luni
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
ultrasi
Condamnări în dosarul ultrașilor care au devastat Piața Victoriei în februarie 2017
Fostul primar Gheorghe Ștefan, eliberat după ce a făcut 4 luni și jumătate dintr-o pedeapsă de 3 ani
Toader: Eu îmi fac treaba până în ultima clipă. Când apare un nou ministru, îl aştept, predau şi plec
CSM, reacție după raportul MCV, în care i s-a reproșat că a exercitat presiuni asupra ÎCCJ
Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene
Danileț: CCR a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie
Rani Palade
Rani Palade are calitate de suspect în dosarul mamei sale. „Sunt o fire paşnică”
Reacția DNA după raportul MCV. Ce spun procurorii anticorupție
CCR a amânat discutarea sesizării privind conflictul pe tema protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General
Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control al SRI din Parlament, audiat la DNA
Niculae Bădălău, audiat la DNA. ”Am fost ca orice cetăţean normal”
Mitică Dragomir a izbucnit în lacrimi, după ce a aflat că a fost achitat: „Cum să te duci la pușcărie nevinovat?”