Parchetul ICCJ ar putea formula o cerere de urmărire penală pe numele fostului ministru Rovana Plumb
Fostul ministru al Mediului Rovana Plumb ar putea fi cercetată de Parchetul ICCJ pentru abuz în serviciu, ca urmare a unei plângeri a fostului şef al Romsilva Ion Dumitru, conform unei decizii ICCJ.
Cu toate acestea, chiar dacă Parchetul General a admis plângerea penală, Rovana Plumb beneficiază de imunitate parlamentară, deoarece este deputat PSD.
O eventuală cerere de urmărire penală pe numele său trebuie să fie aprobată de camera parlamentară din care face parte Rovana, respectiv Camera Deputaților.
Recent, deputaţii au respins solicitarea DNA de începere a urmăririi penale pe numele fostului ministru al Fondurilor Europene, care este suspectată de complicitate la abuz în serviciu în dosarul BELINA.
"Admite, în parte, plângerea formulată de petentul Dumitru Ion împotriva ordonanţei nr.582/P/2016 din data de 26.05.2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, pe care o desfiinţează în ceea ce priveşte soluţia de clasare sub aspectul comiterii de către intimata Plumb Rovana, în calitatea sa de ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, a infracţiunii de abuz în serviciu prev. de art.246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art.5 Cod penal de (fapta de la pct.1 din ordonanţă).
Trimite cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârşirii de către intimata Plumb Rovana, în calitatea sa de ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, a infracţiunii de abuz în serviciu prev. de art.246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art.5 Cod penal. II. Menţine celelalte dispoziţii ale ordonanţei atacate. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea prezentei plângeri rămân în sarcina statului. Definitivă", se arată în decizia de marţi a instanţei supreme, potrivit News.ro.
Ion Dumitru a depus o plângere împotriva Rovanei Plumb, pe care o acuză că l-a demis de la conducerea Romsilva după ce a fost condamnat, ulterior fiindu-i anulată condamnarea, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale din 2016 cu privire la abuzul în serviciu.
Iniţial, dosarul fusese clasat, însă Ion Dumitru a cerut redeschiderea anchetei, solicitând tototdată plata drepturilor salariale de la momentul demiterii, precum şi reîncadrarea în funcţie.
În 7 iunie 2013, Dumitru, fost manager – director general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 6 ani, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, el trebuind să plătească, în solidar cu alte persoane implicate în dosar, despăgubiri către Romsilva.
Dumitru era acuzat că a achiziţionat în schimbul unei sume de peste 8 milioane de lei, sub denumirea de buldozer universal cu macara hidraulică pe şenile, un utilaj care era de fapt un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un şasiu de tanc tip T34 şi care avea în faţă montată o lamă reglabilă în „V”, iar în partea din spate un braţ hidraulic dotat la capăt cu gheare, valoarea sa în vamă fiind de 6250 de dolari.
Sursa: News.ro
Etichete: abuz in serviciu, Romsilva, rovana plumb, ion dumitru,
Dată publicare:
15-11-2017 14:31