Dragnea, despre imunitate: Unii parlamentari votează într-un fel, alții în alt fel. Ce spunea în 2015, la Pro TV

Ultima actualizare: 22-10-2017 19:33
liviu dragnea
Inquam

Președintele PSD Liviu Dragnea a încercat să explice de ce acum nu mai este de acord cu încuviințarea cererilor de începere a urmăririlor penale a parlamentarilor, așa cum afirma în urmă cu câțiva ani, în preajma alegerilor.

Întrebarea unui jurnalist pentru șeful PSD a venit la scurt timp după ce plenul Camerei Deputaților a respins cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale a fostului ministru Rovana Plumb.

Dragnea a afirmat că ”parlamentarii nu sunt roboți” și că ”nu pot fi legați cu mâna la spate” și, prin urmare, fiecare votează așa cum crede de cuviință.

Reporter: Ce s-a întâmplat de la momentul alegerilor, când spuneați că într-un stat de drept cererile de urmărire penală trebuie încuviințate? Nu sunt exact cuvintele dumneavoastră, dar aceasta era ideea.

Liviu Dragnea: Păi și atunci? Nu, întrebați-mă de cuvintele mele, nu despre cuvintele dumneavoastră. Eu am spus și o să spun mereu. Cea mai bună variantă ca să se limpezească societatea sau mă rog o parte din societate și din instituții, și să dispară din ipocrizie și fariseism, ar fi ca în Constituție să nu mai existe imunitate pentru nimeni. Nici pentru președinte. Și atunci nu mai avem subiect.

De câte ori se vine în Parlament, în fața parlamentarilor, ca să se supună la vot ceva, acești oameni care nu sunt roboți votează. Unii într-un fel, alții în alt fel. Nu pot fi legați cu mâna la spate parlamentarii. Și în perioadele sau dățile în care se transmitea de la partid într-un fel sau altul, nu toți parlamentarii votau așa.

Atâta timp cât ai acest subiect, oamenii votează. Nu numai în România. Vă dau o veste tristă. În toate parlamentele din lume parlamentarii au drept de vot pe care îl exercită, după discuții serioase.

Iată însă ce spunea Liviu Dragnea în noiembrie 2015, în emisiunea ”După 20 de ani, difuzată la PRO TV

Liderul PSD declara că ... ”trebuie să lăsăm judecătorul să decidă”.

Cristian Leonte: Aţi anunţat că veţi vota pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova.
Liviu Dragnea: Chiar cu părere de rău. O să insist pentru scoaterea imunităţii parlamentare din Constituţie. Mie îmi face rău fizic să decid eu, care nu sunt judecător, destinul unui om. Trebuie să lăsăm judecătorul să decidă. 

Cristian Leonte: Şi la Ioan Oltean aveţi aceeaşi părere de rău?
Liviu Dragnea: Susţinem aceste cereri.

Cristian Leonte: Vă veţi asigura că toţi colegii vor vota pentru încuviinţarea acestor cereri?
Liviu Dragnea: Nu se face prin constrângeri. La niciun partid nu vor vota toţi. Am cerut, nu am recomandat, le-am spus tuturor să lăsăm judecătorul să decidă. Sper că marea majoritate vor ţine cont.

Cristian Leonte: De ce nu e niciodată prezenţa 100% în Parlament?
Liviu Dragnea: Au fost situaţii în care n-am putut adopta o lege pentru că n-au fost prezenţi toţi. Nimeni n-a obligat pe nimeni să fie parlamentar. Cum poţi să mai mergi în campanie să minţi încă o dată?

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO