Moţiunea împotriva lui Tudorel Toader, amânată. Ce spune despre amnistie şi graţiere

×
Codul embed a fost copiat

Dezbaterea şi votul asupra moţiunii simple „Justiţia - victimă sigură în mâinile lui Toader”, au fost amânate din lipsă de cvorum.

Tudorel Toader a ieşit din Senat, după ce moţiunea s-a amânat din lipsă de cvorum, şi a făcut o serie de declaraţii. Toader a precizat că era pregătit să dea răspunsuri la punctele din moţiune, dar nu a fost cazul. 

 

 Ministrul Justiţiei a spus că pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern nu a fost nicio Ordonanţă de Urgenţă pe justiţie. 

"În ianuarie 2017 s-a dus în Parlament un proiect de lege pentru amnistie şi graţiere. Proiectul poate fi modificat. Constituţia spune că regimul pedepselor şi infracţiunilor se stabileşte prin lege organică. Actele de clemenţă se fac prin lege organică", a spus Tudorel Toader.

Citește și
tudorel toader
PNL și USR, moțiune împotriva ministrului Toader: "Justiţia, victimă sigură”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ministrul a spus că în cursul zilei va anunţa rezultatul interviurilor privind procurorul general. 

Toader a declarat din nou că recursul compensatoriu a plecat "de la guvernul precedent".

"Obiectivele din MCV nu sunt toate în sarcina MJ. Eu răspund pentru acele recomandări care cad în sarcina Ministerului Justiţiei", a mai declarat Toader. "Când va fi cazul să dau socoteală pentru programul de guvernare, o voi face cu amănunte"

 

 

Moţiunea, amânată din nou din lipsă de cvorum
 

Programată iniţial pentru luni, amânată apoi pentru miercuri, de la 10:30, moţiunea ar urma să fie discutată miercuri de la ora 14:00, conform celei mai recente variante de program de la Senat. Modificarea orei a fost cel mai probabil impusă de faotul că ministrul Justiţiei Tudorel Toader, care, conform procedurii, ar trebui să-şi prezinte punctul de vedere faţă de moţiune, are programate de la ora 9:00 interviurile cu candidaţii pentru funcţia de procuror general, potrivit News.ro

Moţiunea s-a amânat deoarece în plen au fost prezenţi 44 de senatori, faţă de minimum 69 cât era necesar.

Dragnea, despre moțiune


Discutarea moţiunii are loc pe fondul nemulţumirilor tot mai mari în PSD faţă de ministrul Justiţiei. Toader este criticat atât de liderul PSD Liviu Dragnea, cât şi de membri ai PSD, nemulţumiţi de activitatea sa.

Dragnea spune că tot partidul s-a lăsat "păcălit" de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a anunţat în ianuarie că vrea să adopte ordonanţele privind justiţia, iar acum a afirmat că nu se justifică urgenţa.

"Cred că domnul Toader ne-a păcălit, nu ştiu dacă o fi singur sau au fost doi", consideră Dragnea.

Şi fostul ministru al Justiţiei, preşedinte al Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, susţine că există „foarte multe nemulţumiri” ale senatorilor PSD cu privire la activitatea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, iar la moţiunea simplă împotriva acestuia, social-democraţii, vor vota „potrivit conştiinţei”.

Marţi, Toader a avut şi o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă, însă el a susţinut că nu a fost abordată tema demisiei.

Ce spun semnatarii moțiunii

Grupurile parlamentare ale PNL şi USR din Senat au depus miercuri moţiunea simplă intitulată ”Justiţia - victimă sigură în mâinile lui Toader”. Semnatarii cer ministrului Justiţiei să renunţe la ”modificările nocive” aduse legislaţiei penale şi la schimbările care contravin statului de drept. În plus, i se cere lui Tudorel Toader să nu mai considere recomandările instituţiilor internaţionale de profil ca fiind documente politice. ”Titlul este cât se poate de sugestiv, arată starea de fapt a lucrurilor din sistemul judiciar”, a declarat senatorul liberal Alina Gorghiu, adăugând că prin acest demers se urmăreşte transmiterea unui mesaj ”prin care domnul Toader să fie obligat să facă pasul în afara acestui minister”.

”Am reuşit să strângem semnături pentru moţiunea simplă pe Justiţie intitulată «Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Toader». Este o moţiune pe care grupul PNL şi colegii de la USR o depunem astăzi în Senatul României. Titlul este cât se poate de sugestiv, arată starea de fapt a lucrurilor din sistemul judiciar. Justiţia chiar este în realitate o victimă sigură în mâinile lui Toader, dacă această situaţie se va conserva la Ministerul Justiţiei. Pe de altă parte, vorbim de o Românie care este victimă sigură în mâinile Guvernului PSD-ALDE şi în mâinile domnului Dragnea. De aceea, speranţa noastră este că prin moţiunea simplă vom reuşi să dăm un mesaj ferm prin care domnul Toader să fie obligat să facă pasul în afara acestui minister", a declarat, miercuri, Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, Tudorel Toader ”a fost complice la toate actele care au dus la inflamarea sistemului judciar din România”.


Semnatarii moţiunii îi cer ministrului Justiţiei să renunţe la ”modificările nocive aduse legislaţiei penale”, sa renunţe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, să susţină demersul de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, dar şi să înceteze să mai considere recomandările instituţiilor internaţionale de profil ca fiind documente politice.

”Nu ignoraţi ajutorul profesionist dintr-un orgoliu copilăresc sau pentru că aşa a fost angajamentul pe care vi l-aţi luat faţă de structura centrală a PSD. Recunoaşteţi că îngrijorările experţilor independenţi în drept constituţional din Comisia de la Veneţia, ale membrilor Comisiei Europene care întocmesc Raportul MCV sau ale Grupului GRECO legate de parcursul justiţiei din România sunt justificate. Faptele şi deciziile guvernanţilor vorbesc de la sine, revoltele românilor pentru o justiţie independentă au devenit de notoritate în spaţiul extern, iar pe agenda CEDO se regăsesc cauze în care procurori de rang înalt contestă modul în care au revocaţi din funcţie. Să renunţaţi la logica păcătoasă de a pune egal între România şi PSD-ALDE. Să nu vă transformaţi în "avocatul diavolului" susţinând, completând şi pledând abuzurile puterii în domeniul legilor justiţiei, pentru că nu aceasta este misiunea dumneavoastră la Ministerul Justiţiei”, au mai spus semnatarii moţiunii.

Aceştia îi transmit ministrului Justiţiei că, dacă îi este greu să pună în practică principii fundamentale precum raţiune, dreptate, corectitudine, profesionalism, ”timpul său în fruntea Ministerului Justiţiei a expirat”.

”Şi singura variantă care vă rămâne pentru a nu arunca în derizoiru ceea ce aţi realizat până la data de 23 februarie 2017, când aţi devenit pentru prima dată ministru, este demisia de urgenţă. Nu mai aşteptaţi să fiţi demis în urma acestei moţiuni! Este un capăt de drum pe care nu vi-l dorim, dar pe care l-aţi cerut cu insistenţă prin răul făcut sistemului judiciar din România în ultimii doi ani. Nu vă dorim să se adeverească şi pentru domnia voastră zicala "fiecare pasăre pe limba ei piere", au mai transmis semnatarii moţiunii.

Camera Deputaţilor a respins recent o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu 126 de voturi „pentru”, 148 de voturi „împotrivă” şi două abţineri. Deputatul PSD Florin Iordache a declarat atunci că nu i-a trecut nemulţumirea faţă de activitatea ministrului Justiţiei, dar nu era de acord cu criticile din moţiune.

Moţiunea a fost dezbătută pe 5 martie, în aceeaşi zi în care Guvernul a adoptat proiectul pentru modificarea OUG 7 pe legile justiţiei. Moţiunea trebuia să fie votată de către deputaţii pe 7 martie, însă PSD nu a asigurat cvorum, iar plenul a fost suspendat.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Lia Olguța Vasilescu a votat moțiunea prin care se cerea demiterea lui Răzvan Cuc
Lia Olguța Vasilescu a votat moțiunea prin care se cerea demiterea lui Răzvan Cuc

Moţiunea simplă împotriva ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, intitulată "Mandatul ministrului Cuc cu numărul 3 este unul de nota 3" şi iniţiată de PNL şi PMP, a fost respinsă, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor.

PNL și USR, moțiune împotriva ministrului Toader:
PNL și USR, moțiune împotriva ministrului Toader: "Justiţia, victimă sigură”

PNL şi USR depun miercuri la Senat moţiunea simplă intitulată "Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Toader", prin care i se cere lui Tudorel Toader "să facă pasul în afara acestui minister", a anunţat senatorul liberal Alina Gorghiu.

Teodorovici a ieşit din sala de plen înainte ca dezbaterile pe moţiune să se finalizeze
Teodorovici a ieşit din sala de plen înainte ca dezbaterile pe moţiune să se finalizeze

Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut, luni, moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Parlamentul britanic a votat pentru amânarea ieșirii din UE, dar împotriva unui nou referendum pe Brexit
Parlamentul britanic a votat pentru amânarea ieșirii din UE, dar împotriva unui nou referendum pe Brexit

Camera Comunelor a adoptat joi seara - cu 412 la 202 voturi - o moţiune prin care Guvernul cere amânarea Brexitului după 29 martie.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.