Ce se va întâmpla după condamnarea lui Liviu Dragnea


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 21 Iunie 2018 20:00
Categorie: Stiri Justitie

Este o zi dificilă pentru preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Judecătorii Instanţei Supreme au decis că demnitarul se face vinovat de instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la ''Directia de Protecţie a Copilului'' Teleorman. Sentinţa nu este, însă, definitivă.

O oră a durat citirea sentinței de către magistratul asistent, iar numele lui Liviu Dragnea a închis lista celor 11 inculpați, ce sunt condamnați în primă instanță în acest dosar de corupție - angajările fictive. Deocamdată presupus fictive, deoarece sentința nu este definitivă. Ale celor două angajate la Protecția Copilului Teleorman, care, deși erau plătite de la bugetul de stat, în realitate lucrau pentru organizația județeană PSD Teleorman.

O afacere în spatele căreia, spuneau procurorii DNA, se afla Liviu Dragnea, la vremea respectivă președinte al Consiliului Județean Teleorman, dar și al filialei PSD din județ. Acuzații pe care, până în ultima clipă, Liviu Dragnea le-a respins categoric, afirmând că era total străin de acele angajări fictive și a cerut chiar să fie achitat, asta în condițiile în care procurorii DNA ceruseră 7 ani și jumătate de închisoare pentru liderul PSD.

Iată că după ce judecătorii Instanței Supreme au deliberat, a existat la un moment dat chiar temerea că va fi o nouă amânare a pronunțării sentinței, joi după-amiază, au fost pronunțate condamnările, care în marea lor majoritate sunt la pedepse cu suspendare.

Există, ce-i drept, o excepție a uneia dintre fostele șefe de la Protecția Copilului, care va ajunge, dacă această sentință va rămâne definitivă, în spatele gratiilor, pentru că în cazul ei, judecătorii Instanței Supreme au fost nevoiți să contopească și o pedeapsă primită într-un alt dosar, de 3 ani de închisoare.

Un lucru este cert, Liviu Dragnea a fost declart vinovat de instigare la abuz în serviciu și condamnat cu majoritate la 3 ani și jumătate de închisoare. Este drept că unul dintre cei 3 mebri ai completului secției penale a opinat că politicianul ar trebui totuși achitat. Pentru primul capăt de acuzare, respectiv pentru instigare la fals intelectual, toți cei 3 membri ai completului stabiliseră că liderul PSD nu se face vinovat și implicit a fost achitat.

Așadar, este prima sentință în dosarul ”Bombonica”, un dosar în care fosta soția a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, a scăpat oarecum basma curată, pentru că a achitat parte importantă din prejudiciu, un prejudiciu estimat de procurorii DNA la peste 100.000 de lei. A fost luată decizia încetării procesului penal în cazul ei, însă judecătorii au decis să-i de o amendă administrativă de 1000 de lei.

Până la o decizie definitivă de condamnare, liderul PSD se bucură din plin de prezumția de nevinovăție. El are la dispoziție o cale de atac, iar procesul ar urma să fie judecat în fața completului de 5 judecători. Așa cum chiar procurorii anticorupție, dar și ceilalți inculpați condamnați pot la rândul lor să conteste această decizie, iar verdictul final urmează să fie dat de completul de 5 al Instanței Supreme, în condițiile în care ar urma un proces în care aproape obligatoriu s-ar readministra probe, s-ar reaudia martori și atunci verdictul final s-ar da în urma judecării.

Înainte de a dispune condamnarea la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul ”Bombonica”, membri completului de 3 judecători al Instanței Supreme din secția penală au dispus anularea suspendării executării pedepsei pe care Liviu Dragnea o primise în dosarul ”Referendumul”, unde a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare.

La apel se poate ajunge la orice soluție. Soluția finală este deschisă oricărei variante. Poate fi menținută această sentință, poate fi dată o decizie cu pedepse mult mai mari și nu este exclusă varianta achitării.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Tomac: Dragnea nu mai poate rămâne în fruntea Camerei Deputaţilor
Tomac: Dragnea nu mai poate rămâne în fruntea Camerei Deputaţilor
Ponta, după condamnarea lui Dragnea: ”Toţi pesediştii au fost traumatizaţi şi umiliţi de Liviu Dragnea”
Ponta, după condamnarea lui Dragnea: ”Toţi pesediştii au fost traumatizaţi şi umiliţi de Liviu Dragnea”
Liderul PSD Bihor, despre condamnarea lui Dragnea: Avem judecători care nu respectă deciziile CCR
Liderul PSD Bihor, despre condamnarea lui Dragnea: Avem judecători care nu respectă deciziile CCR
VIDEO PROTVPLUS.RO
Laura Codruța Kovesi
CSM discută acţiunea disciplinară a IJ împotriva lui Kovesi şi a lui Marius Iacob
CCR a admis parțial cererea Guvernului. Iohannis să revoce miniștrii, Dăncilă la vot în Parlament
Liviu Dragnea a fost scos din penitenciar și dus la tribunal. Ce le-a spus judecătorilor
Gheorghe Dincă, audiat pentru a cincea oară. Cine participă la discuții
Ministerul Public, anunț despre dosarul penal întocmit polițiștilor care au intervenit la Caracal
Traian Băsescu a recunoscut că a dat note informative cu titlu conspirativ ”Petrov”
ant
Scandal de corupție la ANT. Fosta conducere a instituției, denunțată la DNA
Dana Girbovan rămâne în magistratură. Secția pentru judecători a CSM a acceptat cererea sa
Reacția CSM după ce Iohannis a respins-o pe Gîrbovan la Ministerul Justiției
OUG pentru înăsprirea pedepselor după cazul Caracal, mutilată. Ce au decis politicienii
Cum va fi afectat dosarul Caracal de modificările codurilor penale anunţate de Guvern
Ministrul Justiției cere modificarea Codului Penal prin OUG după cazul din Caracal