Laura Kovesi: ”Protocolul nu a dat acces SRI la toate informaţiile din dosare”

Codruta Kovesi
Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că prin protocolul semnat între Ministerul Public şi SRI nu s-a acordat acces Serviciului la toate informaţiile din dosarele penale, ci doar la cele prevăzute de lege.

"Potrivit articolului 24 din Legea 51/1991, legea privind siguranţa naţională (...), toate organele statului, inclusiv parchetele, au obligaţia să permită acces organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale la datele pe care le deţin, dacă acestea privesc securitatea naţională. Deci, acest protocol nu a adăugat la lege, ci a preluat această dispoziţie legală şi a stabilit doar modalitatea în care se realizează această obligaţie prevăzută în lege. Astfel, prin prevederile acestui protocol nu s-a acordat acces SRI-ului la toate informaţiile din dosarele penale sau la alte informaţii, decât cele prevăzute în lege, şi anume informaţii privind securitatea naţională", a spus Kovesi.

Astfel, şefa DNA a explicat că, de exemplu, dacă un procuror află în activitatea sa de instrumentare a unui dosar că o persoană pregăteşte un atentat terorist sau că un angajat al SRI vinde secrete unui stat străin, atunci el este obligat prin lege să furnizeze aceste informaţii Serviciului.

"Deci, acest protocol nu are prevăzute obligaţii în plus, ci strict o obligaţie legală. Dar nu se comunicau date privind stadiul anchetei, nu se comunicau date din dosarul penal, ci strict acele informaţii care priveau securitatea naţională", a punctat Kovesi.

Totodată, procurorul şef al DNA a arătat că ofiţerii SRI nu administrau probe, ci făceau doar anumite activităţi tehnice.

Citește și
Codruta Kovesi
Iohannis: Nu am avut nicio discuţie cu Kovesi, nici nu este neapărat nevoie
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului său. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

"În activitatea de judecare a dosarelor, judecătorii verificau modul în care s-au administrat probele. Nu există nicio probă administrată de ofiţeri SRI. Probele au fost administrate de procurori sau poliţişti în conformitate cu Codul de procedură penală. Doar anumite activităţi tehnice, spre exemplu, atunci când se făcea un filaj... Procurorii nu au prin lege atribuţii să facă filaj şi nu sunt pregătiţi în acest sens. Aceste activităţi de filaj sunt specifice unor ofiţeri de informaţii. La acel moment, această activitate se realiza de către SRI şi în cadrul acestor activităţi, atunci când procurorul considera necesar că o persoană trebuie să fie supravegheată operativ zece ore sau o zi, se apela la resursele SRI", a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

De asemenea, aceasta a precizat că Ministerul Public nu este singura instituţie din sistemul judiciar care a încheiat protocoale cu SRI, că acest protocol a fost distribuit tuturor structurilor de parchet şi a fost aplicat de-a lungul anilor de mii de procurori, el fiind secret faţă de terţe persoane, din afara instituţiei.

"Este un protocol de cooperare instituţională. Toate protocoalele de cooperare instituţională se semnează de către şefii instituţiilor. S-au obţinut avizele interne necesare semnării unui astfel de protocol", a mai spus Kovesi.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut marţi că protocolul semnat între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii nu a dat drepturi în plus celor două instituţii, colaborarea bazându-se pe Constituţie, pe Codul de procedură penală, pe 16 acte normative şi nouă hotărâri ale CSAT.

Ea a adăugat că sunt şi alte instituţii din sistemul judiciar care au încheiat protocoale cu SRI.

"Acest protocol prevede obligaţiile legale pe care atât Parchetele, cât şi Serviciul Român de Informaţii, le au prevăzute în legile enumerate în preambulul protocolului. Dacă observăm acest preambul, vedem că protocolul se bazează pe Constituţia Românei, pe Codul de procedură penală, pe un număr de 16 acte normative şi nouă hotărâri ale CSAT. Acest protocol nu a dat drepturi în plus celor două instituţii, iar tot ceea ce este scris în protocol sunt obligaţii legale, prevăzute în lege. Prin acest protocol doar s-a creat o procedură unitară pentru ca toată lumea să lucreze în acelaşi fel. Aplicarea legii se făcea diferit şi, de aceea, s-a simţit nevoia armonizării procedurilor. Acesta este motivul pentru care nu doar Ministerul Public a încheiat un protocol cu Serviciul Român de Informaţii, ci sunt şi alte instituţii din sistemul judiciar care au încheiat protocoale cu SRI", a declarat, pentru AGERPRES, Laura Codruţa Kovesi.

Şefa DNA a precizat protocolul a fost emis pentru a reglementa colaborarea dintre SRI şi parchete în baza hotărârii CSAT.

"Am să vă dau un exemplu: Codul de procedură penală prevedea în anul 2009, atunci când s-a încheiat acest protocol, că procurorul punea în aplicare autorizaţiile de interceptare. Prin o hotărâre a CSAT, SRI a fost desemnat ca autoritate naţională unică în materia interceptărilor. Cum făcea procurorul efectiv această punere în aplicare a autorizaţie dacă nu exista acel procuror? Cum i se adresa SRI? Pe cine contacta? Care era circuitul? Ce e întâmpla atunci când erau situaţii de urgenţă şi putea să aibă loc o prindere în flagrant în 4 ore sau în 5 ore? Cine primea rezultatul? În cât timp primea rezultatul acestor activităţi de la SRI? Iată că sunt întrebări la care protocolul a venit şi a dat răspunsuri. Mai mult decât atât, toată procedura de cooperare instituţională s-a făcut în scris. În acest fel se putea verifica oricând cine a cerut, ce a cerut şi dacă s-a respectat legea sau nu", a spus Kovesi.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat marţi, pentru AGERPRES, că Direcţia Naţională Anticorupţie a cooperat cu SRI şi anterior anului 2013, adrese în baza protocolului fiind semnate chiar de Daniel Morar.

"DNA a cooperat instituţional şi în scris cu SRI în baza protocolului semnat în anul 2009. Din arhiva Direcţiei a rezultat că protocolul a fost aplicat de Direcţia Naţională Anticorupţie şi anterior anului 2013 în activitatea sa. Adresele în baza protocolului sunt semnate chiar de procuror-şef Direcţie, Daniel Morar. Acest protocol a fost trimis tuturor structurilor DNA, procurorii l-au aplicat, singura observaţie făcută în 2009 a fost aceea că se dorea ca să existe o comunicare DNA - SRI direct, şi nu prin procurorul general. Practic, se dorea un protocol direct între DNA şi SRI, şi nu un protocol valabil pentru toate structurile de Parchet", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Ea a adăugat că fostul şef al DNA ar fi putut să denunţe protocolul, mai ales că a fost delegat în funcţia de procuror general din octombrie 2012.

"Să nu uităm că domnul Morar a fost delegat, şi-a îndeplinit atribuţiile de procuror general din octombrie 2012. Dacă ar fi existat dispoziţii contrare legii, cu siguranţă putea să denunţe acest protocol, mai ales că îndeplinea toate atribuţiile pe care le avea procurorul general. Dar şi după octombrie 2012, acest protocol a fost aplicat de procurorii din Ministerul Public. Este important de spus că atunci când a fost semnat acest protocol, a fost creat un grup de lucru care a întocmit un proiect de protocol, proiectul de protocol a fost dat structurilor de Parchet pentru a-şi exprima punctul de vedere, pentru a include anumite observaţii. Protocolul a fost aplicat de mii de procurori ani de zile. Nimeni nu a trimis nicio notificare că acest protocol are prevederi care nu sunt în concordanţă cu legea, pentru că acest protocol este întocmit strict în conformitate cu legea şi nu prevede drepturi în plus, obligaţii în plus pentru niciuna dintre instituţii", a mai precizat Kovesi.

Întrebată dacă DNA, condusă la acea vreme de Daniel Morar, a cunoscut dinainte că se realizează acest protocol şi putea face observaţii, Kovesi a răspuns: "Au fost reprezentanţi ai DNA care au participat la aceste discuţii. Protocolul a fost comunicat DNA, el a fost multiplicat, transmis structurilor teritoriale şi structurilor din cadrul structurii centrale a DNA şi ulterior protocolul a fost aplicat. Sunt foarte multe adrese semnate chiar de procurorul şef Morar care se întemeiază pe dispoziţiile din acest protocol".

Cu privire la susţinerea lui Daniel Morar că toate adresele SRI treceau întâi pe la procurorul general, aceasta a spus că adresele se semnau de către conducătorul structurii de Parchet.

"Nu. Adresele se semnau de către conducătorul structurii de Parchet. Doar anumite informaţii care erau transmise în temeiul legii veneau prin intermediul procurorului general şi solicitările pentru avizarea mandatelor de siguranţă naţională veneau prin intermediul procurorului general, aşa cum este prevăzut în protocol", a spus Kovesi.

Pe 30 martie, Serviciul Român de Informaţii a publicat pe site Protocolul de colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Citește și...
Tăriceanu solicită CSAT să se sesizeze în legătură cu protocolul DNA-SRI. Kovesi: „A fost aplicat ani de zile”
Tăriceanu solicită CSAT să se sesizeze în legătură cu protocolul DNA-SRI. Kovesi: „A fost aplicat ani de zile”

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la Europa FM că protocolul de colaborare a DNA cu SRI s-a aplicat şi atunci când Daniel Morar a condus DNA.

Iohannis: Nu am avut nicio discuţie cu Kovesi, nici nu este neapărat nevoie
Iohannis: Nu am avut nicio discuţie cu Kovesi, nici nu este neapărat nevoie

Klaus Iohannis a spus, miercuri seară, că nu a avut nicio discuţie cu şefa DNA, Laura Kovesi şi că nici nu este nevoie să discute personal, subliniind că va lua o decizie în baza documentelor ataşate solicitării ministrului Justiţiei de revocare.

Iohannis şi Kovesi, chemaţi la CNCD. Ar fi discriminat prin cuvinte ca
Iohannis şi Kovesi, chemaţi la CNCD. Ar fi discriminat prin cuvinte ca "penali" şi "inculpaţi"

Preşedintele şi şefa DNA ar putea veni luni la audieri la CNCD.

Recomandări
România este în alertă. Un ciclon care a pus stăpânire pe centrul Europei vine către noi. Avertismentul meteorologilor
România este în alertă. Un ciclon care a pus stăpânire pe centrul Europei vine către noi. Avertismentul meteorologilor

Autorităţile de mediu din România sunt în alertă. Un ciclon care a pus stăpânire pe centrul Europei vine către noi.

Cum a reușit un cuplu din Bihor să pună mâna pe averea unui bătrân, străin de ei. Cenușa bărbatului, găsită în casa acestora
Cum a reușit un cuplu din Bihor să pună mâna pe averea unui bătrân, străin de ei. Cenușa bărbatului, găsită în casa acestora

O notăriţă din Oradea a fost trimisă în judecată după ce a ajutat doi iubiți să pună mâna pe averea unui bătrân, care a murit în condiţii suspecte, în urmă cu 5 ani.

VIDEO. Un polițist de la Rutieră aflat pe motocicletă a lovit o femeie, pe trecerea de pietoni, în București
VIDEO. Un polițist de la Rutieră aflat pe motocicletă a lovit o femeie, pe trecerea de pietoni, în București

S-au derulat scene dure în faţa Guvernului României. O femeie de 36 de ani a fost lovită pe trecerea de pietoni de un motociclist al Poliției Rutiere, aflat în misiune.