Sindicatele din penitenciare cer demiterea lui Tudorel Toader: ”Autodenunț pentru incompetență”

Tudorel Toader
Inquam Photos / George Calin

Reacție dură a Federației Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor care susține că ”raportul ministrului Toader este un autodenunț pentru incompetență”.

 

Tudorel Toader şi-a prezentat luni seara propria evaluare a celor doi ani de mandat în fruntea Ministerului Justiţiei. A vorbit mai bine de o jumătate de oră despre mari realizări şi despre noi proiecte, dar a evitat să comenteze problemele sistemului judiciar, ba chiar a trecut la ameninţarea jurnaliştilor.

După mai bine de doi ani la şefia Ministerului Justiţiei, Tudorel Toader se arată satisfăcut, că împreună cu echipa sa, ar fi rezolvat problema deţinuţilor şi a supraaglomerării din penitenciare, a arhivelor instanţelor de judecată, dar şi a educaţiei juridice printre elevi.

Ba chiar îşi propune să ducă la bun sfârşit proiectul vechi de 50 de ani al Cartierului Justiţiei din Capitală, şi pe cel al arhivei electronice. Tudorel Toader a refuzat însă în mod categoric să vorbească despre protestele magistraţilor şi despre actele normative atât de criticate.

Conducerea Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor consideră că raportul de activitate al ministrului Tudorel Toader este practic un "autodenunţ pentru incompetenţă", subliniind că penitenciarele nu au fost modernizate, iar siguranţa este în scădere.  Sindicaliștii susțin că ministrul Toader trebuie demis pentru subminarea sistemului penitenciar.

Redăm mai jos comunicatul integral:

”Rezultate zero în modernizarea penitenciarelor

În mandatul Tudorel Toader la Justițe cele 22 de lucrări “în execuție”, dintr-o listă de 136 de pretinse investitii în penitenciare (vezi Anexa la Raport), sunt 12 in realitate. Restul sunt declarații de bune intenții. Fondurile alocate îmbunătățirii condițiilor din penitenciare sunt la un minim istoric, acest lucru fiind recent criticat chiar și de către fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc.

Sigur, există un plan pentru crearea a 8.095 de locuri noi de cazare și de modernizare a 1.351 de locuri de cazare. Faptic însă nu se întâmplă nimic. Penitenciarele noi de la Unguriu și Berceni, n-au trecut încă de faza de studiu de fezabilitate după 2 ani, iar în ceea ce privește finanțarea, la acest moment există doar un acord de principiu al Băncii de Dezvoltare a Conisliului Europei. După 2 ani.

Siguranța penitenciarelor și a comunității în scădere

În mandatul Tudorel Toader la Jutiție au avut loc 8.632 de incidente negative in penitenciare. A crescut numarul cazurilor de agresiune între deținuți (2.920) și la adresa personalului (344), autoagresiune (1.776) distrugeri de bunuri (776) și descoperire de droguri (544). S-au mai inregistrat, printre altele, 272 de cazuri de ingerari de obiecte metalice si substanțe toxice, 280 de accidentări dintre cele tipice de penitenciar și, surprinzător, 288 de accidente de muncă.

Între timp, peste 15.000 de deținuți au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populația penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deținuți, ca urmare a legii recursului compensatoriu. Infractorii au fost practic trimiși înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani, după ce vor face noi victime și vor produce alte prejudicii.

Politica de resurse umane, sub semnul politizării și vasalizării

În mandatul Tudorel Toader, toate concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director de penitenciar au fost blocate, deși au fost anunțate mai multe astfel de proceduri care s-au desfășurat parțial, dar n-au fost finalizate. Între timp, ministrul Toader controlează sistemul penitenciar prin împuterniciri chiar și peste limita legală de 1 an și aplică o politică de vasalizare și politizare sub pretextul unor modificări legislative care trenează de 2 ani.

Deficitul de resurse umane rămâne unul sever, conform standardelor de personal aprobate de către chiar ministrul Justiției, fiind cu aproape 8.000 de angajați mai puțini față de necesar, situație care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate. Încă sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acțiunilor sindicale.

Sistemul penitenciar, subminat în mandatul Tudorel Toader

Ministrul Toader se laudă cu Strategia de reintegrare socială (pag. 53) care a produs întâlniri, diagnoze, baze comune de acte legislative, rapoarte, studii și proceduri. Rezultate zero. Nici măcar un deținut n-a fost inclus în programe de reintegrare socială finanțate și implementate ca măsură de reducere a ratei recidivei.

Secțiunea care se referă la investiții din Raportul de activitate prezentat de către ministrul Toader oferă imaginea dezolantă a unor promisiuni neonorate aflate într-o veșnică stare de proiect (pag. 55). Rezultate zero. Nici măcar un loc de cazare în penitenciare nu a fost modernizat în mandatul Tudorel Toader și ca urmare a măsurilor dispuse de către acesta.

Tudorel Toader încearcă să-și asume merite care nu-i aparțin

Ministrul Toader se laudă, în schimb ,cu o serie de rezultate obinute în urma protestelor sindicatelor și prin negociere directă cu prim-ministrul de la acea vreme. Creșterea salariilor cu 10%, suplimentarea statelor de funcții cu 1000 de posturi și plata orelor suplimentare începând cu aprile 2018 sunt rezultatul acțiunilor sindicale, iar ministrul nu a susținut în niciun fel aceste demersuri chiar dacă ulterior a fost obligat să le pună în practică.

În concluzie, după un astfel de raport de activitate, care echivalează practic cu un autodenunț pentru incompetență, ministrul Tudorel Toader trebuie demis de urgență.”

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Tudorel Toader i-a amenințat pe jurnaliști: ”Voi acționa în consecință”
Tudorel Toader i-a amenințat pe jurnaliști: ”Voi acționa în consecință”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ținut să îi avertizeze pe jurnaliștii care au încercat să îi pună întrebări.

Recomandări
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină

În timp ce noi încă luptăm cu birocrația, în Estonia o mașină poate fi cumpărată și înmatriculată online în doar câteva minute. Cetățenii stau comod acasă, aleg modelul și rezolvă totul pe internet.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni, demers considerat ilegal de către România, Uniunea Europeană şi NATO.

Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League
Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League

FCSB a fost învinsă, joi, de Silkeborg, în deplasare, scor 0-5, într-un meci disputat în Grupa B a Conference League.