Judecătorii, traşi la sorţi cu bile aduse din Germania. De ce nu avem bile în ţară
Preşedinţele Înaltei Curți de Casație și Justiție,a tras joi la sorți noile completuri de 5 judecători care vor funcționa la instanța Supremă.
A fost tras la sorţi inclusiv cel care ar judeca dosarul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță, la trei ani și jumătate de închisoare, cu executare. După toate probabilitățile însă, nu actuala instanță va duce procesul la bun sfârșit, pentru că aceste completuri vor fi valabile doar până la sfârşitul lui 2018.
Preşedintele instanţei supreme a tras la sorţi noile completuri de cinci judecători, după ce Curtea Constituţională a României a stabilit ca cele vechi nu erau compuse legal. La rândul său, Curtea de Apel Bucureşti a anulat tragerea la sorţi de luna trecută pe motiv că a fost făcută prematur. Dacă până acum la instanţă supremă funcţionau câte două completuri de 5 judecători, de-acum înainte vor fi câte trei .
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La cererea CSM, tragerea la sorţi s-a făcut în premieră cu bile, nu doar cu bileţele. iar achizia lor a fost o adevărată aventură. Au fost cumpărate din Franţa, în România nu existau: la FRF şi Loteria Română erau bile vechi, puţine şi inscripţionate.
„S-au rătăcit la Leipzig şi abia ieri au ajuns în ţară”, spune Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea.
Tragerea la sorţi a completurilor de 5 s-a făcut după ce bileţelele cu numele tuturor judecătorilor instanţei supreme - 110 la număr - au fost introduse la vedere în bilele pe care s-au cheltuit 320 de euro. Judecătorii care nu au fost extraşi ca titulari ai acestor instante vor asigura permanenta într-o ordine trasă de asemenea la sorţi.
Trei ore mai târziu, toate dosarele aflate pe rolul completurilor de 5 judecători au fost repartizate aleatoriu de sistemul informatic al instanţei. Inclusiv dosarul în care liderul PSD Liviu Dragnea, a fost condamnat în prima instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. La fel s-a întâmplat şi cu cel al preşedintelui senatului Calin Popescu Tăriceanu, achitat în prima instanţă pentru acuzaţia de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.
Procesele lor ar putea fi judecate însă de alte completuri. Potrivit legii, dacă până la sfârşitul anului nu se administrează nicio probă în aceste dosare, cauzele vor fi preluate de următoarele instante ce vor fi trase la sorţi pentru anul următor, cel mai probabil în luna ianuarie.
Sursa: Pro TV
Etichete: germania, Liviu Dragnea, iccj, tariceanu, instanța supremă, bile, procese, completuri,
Dată publicare:
13-12-2018 19:06