Ludovic Orban, achitat de Instanţa Supremă. "Am fost judecat ca orice om normal"


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 05 Martie 2018 18:13
Categorie: Stiri Justitie

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost achitat definitiv luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Decizia e definitivă.

Un complet de 5 judecători a respins apelul DNA şi a menţinut decizia de achitare dată anterior de către un alt complet de la Instanţa supremă.

"Nimeni nu e mai presus de lege. Am fost judecat ca orice om normal. Nu am instrumentat nicio campanie de presă împotriva justiţiei. Mi s-a făcut dreptate. Aşa cum mie mi s-a făcut dreptate, oricărui cetăţean român i se poate face dreptate. Am ieşit întărit, sunt şi mai motivat să contruiesc PNL", a declarat apoi Orban. "Oamenii politici să nu intre cu bocancii în activitatea puterii judecătoreşti".

"Nu oamenii politici trebuie să analizeze activitatea instituţiilor din justiţie, ci instituţiile abilitate"

Ludovic Orban a fost achitat în primă instanţă pe 31 ianuarie pentru aceste acuzaţii.

Potrivit DNA, pe 1 martie 2016, Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală la alegerile locale, în care acesta fusese nominalizat de PNL să candideze la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.

Procurorii susţin că, în martie 2016, Urdăreanu s-ar fi întâlnit cu Orban la domiciliul celui dintâi, ocazie cu care liderul PNL i-a comunicat că are nevoie de 50.000 de euro în numerar, pentru a-i folosi în vederea promovării imaginii sale drept candidat la Primăria Capitalei, iar banii erau ceruţi în numerar "tocmai fiindcă erau... pentru posturi TV".

"Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri că el pretinde puţin, că nu mai e cum era pe vremuri. (...) Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri să se gândească dacă poate să dea banii: 'te gândeşti dacă poţi sau îmi dai un şut în fund'. Ludovic Orban i-a spus că nu vrea nimic de la partid", se arăta în rechizitoriul DNA.

Pe 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-ar fi pretins lui Urdăreanu suma de 50.000 euro în numerar, arătând că are un buget de campanie limitat şi că doreşte "să aibă canale deschise" pe anumite posturi de televiziune, au susţinut procurorii.

DNA cere judecătorilor să-l condamne pe Ludovic Orban la 1 an de închisoare cu executare
VIDEO PROTVPLUS.RO