Frauda de zeci de milioane de euro, comisă prin firma "Tel Drum", recuperată din banii românilor. Mesajul Comisiei Europene
România ar fi înapoiat din banii noştri fondurile europene pe care Consiliul Judeţean Teleorman, prin firma ''Tel Drum'', i-ar fi fraudat după cum a stabilit ''Biroul European Antifrauda'', adică OLAF.
Regula ar fi ca statul român achita datoria şi abia apoi o recuperează dacă poate de la cei responabili.
DNA a anunţat deja că a deschis o anchetă penală împotriva lui Liviu Dragnea şi a altor 8 funcţionari publici, dar şi oameni de afaceri, care ar fi participat la această fraudă de zeci de milioane de euro.
Comisia europeană a primit în 2016 o recomandare de la Biroul european antifrauda, adică de la OLAF, referitoare la asfaltarea drumurilor judeţene din Teleorman din bani europeni. În acest raport se cerea recuperarea imediata a 21 de milioane de euro.
"În acord cu aceste recomandari, departamentele Comisiei au cerut României să facă toate corecturile necesare în aşa fel încât bugetul UE să nu fie afectat, România a fost de acord să aplice aceste corecţii", se precizează într-un răspuns al biroului de presă al Comisiei Europene.
Acum, este rândul statului român să recupereze gaura din buget de la presupuşii vinovaţi. Este treaba DNA să probeze că frauda a existat şi că banii europeni nu au fost folosiţi corect.
Dacă procurorii demonstrează acest lucru, paguba de 21 de milioane de euro ar trebui plătită de Liviu Dragnea şi de ceilalţi 8 suspecţi din dosar, dar şi de firma Tel Drum la care au ajuns banii.
Cât de bine documentat este dosarul? Directorul general al Biroului european antifrauda, Nicholas Ilett, susţine că: "Această investigaţie este un exemplu perfect de cooperare pozitivă între OLAF şi autorităţile naţionale. OLAF a dus la capăt o investigaţie detaliată care speram să abia un efect descurajant".
Raportul OLAF poate fi folosit de procurori în instanţă.
Biroul European Antifrauda sau OLAF este un organism al Uniunii Europene care investighează frauda împotriva bugetului UE, corupţia şi comportamentele inacceptabile din institutiiile europene. De asemenea, dezvolta politici antifraudă pentru Comisia Europeană.
În ultimii 12 ani, OLAF a făcut 1600 de investigaţii în urma cărora a solicitat autorităţilor din diverse state returnarea fondurilor europene în suma totală de 3 miliarde şi jumătate de euro. De asemenea, a cerut deschiderea unor anchete penale împotriva celor care ar fi obţinut bani de la Uniune prin frauda.
Una dintre anchetele care au zguduit Parlamentul European a fost cea referitoare la trei parlamentari, printre care şi Adrian Severin, acuzaţi că s-ar fi lăsat mituiţi ca să susţină o anumită lege. Severin este în prezent condamnat la închisoare cu executare.
OLAF s-a implicat în majoritatea anchetelor privind felul în care statul roman a gestionat fondurile europene prin intermediul consiliilor judeţene, a primăriilor, a ministerelor sau spitalelor.
Sunt sute de investigaţii care au dus la punerea sub acuzare a suspecţilor şi recuperarea banilor europeni.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, dna, ancheta, Liviu Dragnea, prejudiciu, OLAF,
Dată publicare:
14-11-2017 18:21