Episodul ”Ordonanța 13” s-ar putea repeta. Dragnea vrea să schimbe mai repede Legile Justiției

Ultimul update: Luni 11 Iunie 2018 20:09
Data publicarii: Luni 11 Iunie 2018 18:18
Categorie: Justitie

Coaliţia de la putere, PSD-ALDE, ia din nou în calcul să schimbe legile justiţiei prin ordonanţă de urgenţă.

Anunţul a fost făcut chiar de Liviu Dragnea, care a explicat că opoziţia şi preşedintele Klaus Iohannis au amânat iniţiativele legislative, prin contestări repetate ale acestora. Ideea a provocat reacţii virulente în rândul opoziţiei, care avertizează că demersul ar putea scoate în stradă mii de oameni, aşa cum s-a întâmplat după adoptarea Ordonanţei 13.

Motivând că modificările aduse Codurilor din justiţie au fost atacate la Curtea Constituţională, atât de opoziţie, cât şi de preşedintele Klaus Iohannis, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat într-o emisiune televizată că varianta de a adopta prin ordonanţă de urgenţă schimbările legislative dorite i se pare pertinentă.

Chiar astăzi mă gândeam, tot ce am aprobat în Parlament, tot ce am aprobat important, vorbim de legile care susţin şi fac parte din programul de guvernare, legile care sunt pe zona de justiţie şi alte legi care sunt dorite şi pe care le adoptăm, domnule, le-au întârziat într-o veselie!”, a afirmat Liviu Dragnea.

În replică, opoziţia avertizează asupra consecinţelor.

"Îndrăznim şi noi să avem amendamente, de regulă amendamente care sunt solicitate din zona asociaţiilor profesionale din justiţie sau amendamente pe care le-am gândit noi şi Dragnea înţelege prin susţinerea amendamentelor întârzierea dezbaterilor. Este absurd să fie adoptate modificările la Codul penal prin ordonanţă de urgenţă. Nu există niciun fel de temei pentru adoptarea prin OUG", a declarat Orban, luni, la RFI.

Demersul ar fi similar controversatei Ordonanţe 13, dată de Guvern în ianuarie 2017, la scurt timp după ce coaliţia PSD ALDE a preluat puterea şi a avut drept scop modificarea legilor justiţiei fără a fi trecute prin Parlament. Documentul a fost adoptat peste noapte, chiar dacă la şedinţa de guvern anterioară preşedintele Klaus Iohannis a apărut la prezidiu alături de premierul Sorin Grindeanu şi a cerut Executivului să renunţe la idee.

"Încă o remarcă, înainte să ieșiți. Cunoașteți povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanți: ordonanța de grațiere şi ordonanța de modificarea a Codurilor Penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuția avusese loc deja cu anumiți colegi din guvern şi că nu va fi pusă pe ordinea de zi suplimentară această chestiune. S-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de guvern", afirma la acea dată Klaus Iohannis.

Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar aprobarea Ordonanţei 13 a provocat proteste masive în toată ţara . Ulterior, executivul a decis să abroge documentul care a scos în stradă sute de mii de oameni şi să treacă prin Parlament modificările aduse legilor justiţiei.

Declaraţia lui Liviu Dragnea a fost făcută cu doar câteva ore înainte ca în România să ajungă specialişti ai Comisiei de la Veneţia. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a cerut avizul acestui for, în timp ce comisia specială condusă de Florin Iordache susţinea că ar fi o pierdere de timp să o facă. Au făcut-o în locul lor preşedintele Klaus iohannis şi comsia specială de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Prima întâlnire a delegaţiei Comsiei de la Veneţia a fost cu însuşi ministrul Justiţiei. Tudorel Toader este şi el membru al comisiei pentru democrație prin lege şi ştie cel mai bine cât de mult contează părerea specialiştilor europeni

Specialiştii veniţi la Bucureşti vor redacta un raport care va sta la baza opiniei ce urmează să fie adoptată de Comisia de la Veneţia. O opinie pe care parlamentarii puterii nu sunt obligaţi să o respecte, dar de care, spun specialiştii, ar fi bine să ţină cont. Documentul ar putea fi parte integrantă şi din viitorul raport de ţară în ceea ce priveşte progresele justiţiei.

Specialiştii Comisiei de la Veneţia se vor întâlni marți cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu membri comisiei Iordache.

Între timp însă, Senatul a adoptat luni noul cod de procedură penală. Una dintre cele mai contestate modificări introduse de aleşii PSD se referă la posibilitatea ca un condamnat să poată cere revizuirea hotărârii judecătoreşti atunci când documentul este semnat de un alt judecător decât cel care a participat la soluţionarea cauzei.

Opoziţia l-a catalogat ca fiind un text cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea. Şeful PSD a cerut anularea pedepsei de doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul ''Referendumul'', pentru că motivarea deciziei definitive nu a fost semnată de aceiaşi judecători care au şi pronunţat-o.

Orban: Dragnea, omul cu șobolanii, este împotriva apartenenței României la UE și la NATO
Orban: Dragnea, omul cu șobolanii, este împotriva apartenenței României la UE și la NATO
VIDEO PROTVPLUS.RO
DIVERTISMENT
Artistul plastic Alexandru Ghilduș explică de ce a fost ironizat Memorialul Renașterii

03:03
LA MARUTA
7 Klase, piesa noua cu ajutorul lui Smiley

08:17
LA MARUTA
Chef Cirtu si chef Mehrzad, burgeri pentru Maruta

11:36
LA MARUTA
Ansamblul "Doina Bascovului" cucereste China
La Maruta, ne-am bucurat de un spectacol de muzica populara alaturi de Ansamblul Doina Bascovului

13:43
VORBESTE LUMEA
VERDICT Dana Budeanu 15 octombrie
Verdict Dana Budeanu

23:10
VORBESTE LUMEA
Lora, insarcinată și maritată?
Vorbește Lumea prin "sat" ca Lora s-ar fi căsătorit în secret. De asemenea, s-au auzit numeroase zvonuri precum că artista ar fi însărcinată. Ce a declarat Lora în legătură cu aceste bârfe?

11:31
VORBESTE LUMEA
Ei au descoperit "Secretul Fericii". Vlad Zamfirescu și Irina Velcescu vorbesc despre noul proiect cinematografic
Actorul Vlad Zamfirescu a pus bazele unui nou proiect care promite a fi de succes. "Secretul Fericirii" este filmul care va avea premiera pe 19 octombrie

08:01
VORBESTE LUMEA
Lidia Buble, schimbare radicală de look
Este frumoasă, cunoscută și o artistă care evolueaza constant. Însă nu este suficient, Lidia Buble este într-o continuă schimbare.

01:50
VORBESTE LUMEA
Petrecere tematică pentru fiul Claudiei Pavel
Claudia Pavel s-a întors recent dintr-o vacanță la Disneyland pe care a petrecut-o alături de fiul său. Acasă, artista i-a organizat o super petrecere cu tematica "Minecraft". S-au distrat, au dansat si au petrecut momente frumoase în familie

18:00
VOCEA ROMANIEI
Andra poate să se exprime doar prin fapte

00:39
Protest Piata Victoriei duminica
ÎCCJ: Toate adunările publice din piețe sau căi publice trebuie declarate
Primele consecințe ale OUG. Demisie la Ministerul Justiției și protest al judecătorilor
Toader: ”Eu nu am mers la Comisia de la Veneţia pentru a solicita şi a lua aprobare”
Parchetul General, reacţie la proiectul de OUG pe legile justiţiei: ”Pericolul încălcării ordinii constituționale”
CSM, despre avizul negativ dat Adinei Florea: ”Rezistență scăzută la stres, sincope în onestitate și imparțialitate”
Klaus Iohannis contestă amenda primită pentru folosirea termenului "penali"
Adina Florea
Tudorel Toader a primit la ministerul Justiției avizul CSM în cazul Adinei Florea
Secţia pentru procurori a CSM a avizat desfiinţarea Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie din DNA
Carmen Adamescu, arest la domiciliu, după o noapte la închisoare. ”Viața bate filmul”
Fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu, audiată la DNA
Preoţii care l-au şantajat pe fostul episcop al Huşilor, condamnaţi în primă instanţă
Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi