DNA a clasat unul dintre cele mai mari dosare de corupție. Ce politicieni apăreau în el
Procurorii anticorupție au tras cortina într-unul dintre cele mai mari dosare de corupție de după 1989: cel al securizării frontierelor.
După 4 ani de cercetări, cei de la DNA, care vizau posibilă corupere a unor miniștri de interne, admit că NU au putut dovedi infracțiunile suspectate.
Afacerea EADS ar fi costat guvernul României cel puțin 750 de milioane de euro, iar anchetatorii aveau bănuiala că funcționari de rang înalt de la București ar fi încasat șpăgi de 60 de milioane de euro.
Povestea dosarului cunoscut public drept EADS a început în 2004, când Ministerul de Interne a semnat un contract pentru securizarea frontierelor. România se pregătea să adere la Uniunea Europeană și, fără licitație, ministrul de Interne de atunci, Marian Săniuță, a încheiat contractul cu firma EADS, în valoare de 650 de milioane de euro.
Contractul a fost renegociat de două ori, de următorii miniștri de interne: Vasile Blaga în 2005 și Dan Nica, în 2009. Ultimul dintre ei a crescut valoarea contractului la 750 de milioane de euro. Procurorii din Munchen au deschis o anchetă, în paralel cu Direcția națională Anticorupție, și susțineau, la momentul respectiv, că reprezentanții EADS ar fi mituit autorități din România și Arabia Saudită pentru a obține aceste contracte.
Procurorii anticorupție bănuiau că EADS ar fi fost obligată să facă un subcontract cu Fujitsu Siemens Computers, controlată de omul de afaceri Claudiu Florica, valoarea comenzii fiind de până la 60 de milioane de euro. FSC, la rândul ei, ca să primească aceste comenzi, a fost pusă să plătească niște comisioane de reușită pentru două firme: Gessa (7%) și Profinet (8%). Cei 15 la sută erau considerați de procurori mită în dosar, iar banii ar fi fost destinați celor din cabinetul condus de Adrian Năstase.
Așadar, dosarul a fost prezentat de procurori încă de la început ca unul de amploare, cu posibile fapte de corupție la cel mai înalt nivel atât în România, cât și în Germania. Au urmat ani de anchetă, dar suspiciunile nu au putut fi dovedite. Așa că, în 2016, procurorii din Germania au închis dosarul, din lipsa de probe. Lucru pe care l-au făcut la începutul lunii noiembrie și anchetatorii din România, motivând că "fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege" și că "nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea".
Cu alte cuvinte, contractul mamut de 750 de milioane de euro a fost derulat legal, iar toți cei implicați - fie prosperi oameni de afaceri, fie politicieni de rang înalt, nu au beneficiat ilegal, de pe urma lui. Sau cel puțin, în două anchete, una deschisă în 2005 și una în 2014, procurorii nu au găsit dovezile.
"La data de 5 noiembrie 2018, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus clasarea dosarului penal la care faceţi referire (EADS - n.r.), conform art. 16 alin 1, lit. b (fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege) şi c (nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea) din Codul de procedură penală", se arată într-un comunicat al DNA.
"Considerentele pe care s-a întemeiat această soluţie au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au reieşit probe din care să rezulte, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârşite întrunesc condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor de corupţie şi asimilate celor de corupţie reţinute cu ocazia începerii urmăririi penale faţă de faptă (in rem). De asemenea, nu au fost constatate încălcări ale dispoziţiilor legislaţiei primare (având în vedere dispoziţiile Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curţii Constituţionale) în ceea ce priveşte procedura de încheiere a contractelor privind realizarea studiului de fezabilitate şi realizarea sistemului integrat privind frontiera de stat a României", mai explică DNA.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!