Deputatul PNL Mircea Roşca a scăpat definitiv de acuzaţiile de corupţie. Faptele s-au prescris

Mircea Rosca

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca, acuzat de trafic de influență.

Motivul: faptele de care era acuzat s-au prescris.

Judecătorii au respins apelurile formulate de DNA şi deputatul liberal, fiind menţinută decizia instanţei de fond, din februarie 2023, prin care s-a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva deputatului PNL Mircea Roşca pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.

Deputatul liberal a beneficiat de o decizie a Curţii Constituţionale din mai 2022 privind prescrierea faptelor, potrivit Agerpres.

De acuzaţii au scăpat şi ceilalţi inculpaţi din dosar, printre care Adrian Rotilă (administrator al SC Adliv Termo SRL şi fost administrator al SC Stanevip SRL); Marian Emanuel Rotaru (economist la Serviciul Achiziţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti); Gabriel Stelian Popescu (consilier local al oraşului Azuga); Diana Camelia Dumbravă (fost secretar al oraşului Azuga).

Citește și
Mircea Rosca
Deputatul Mircea Rosca a fost arestat. Parlamentarul este acuzat ca a pretins o mita de 20.000 de euro
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”

Consiliul Judeţean Prahova şi RAAPPS - Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia au refuzat să se constituie părţi civile pentru recuperarea prejudiciului. În cazul prescrierii faptelor, inculpaţii nu mai pot fi traşi la răspundere pentru fapte penale, însă instanţele pot recupera prejudiciile.

Judecarea acestui dosar a fost întârziată mult în instanţe prin acte procedurale, inclusiv decizii ale Curţii Constituţionale.

Astfel, în februarie 2018, Mircea Roşca a fost condamnat în primă instanţă, alături de o parte dintre inculpaţi, la pedepse cu suspendare.

La judecarea apelului, judecătorii au anulat condamnările, în baza unei decizii a CCR, care a stabilit că la Instanţa supremă nu erau constituite completuri specializate pentru judecarea infracţiunilor de corupţie.

Dosarul s-a mutat la Tribunalul Prahova, după care a fost trimis înapoi la Instanţa supremă, unde s-a constatat că faptele de care erau acuzaţi inculpaţii s-au prescris.

DNA: În calitate de vicepreşedinte al PNL Prahova, Mircea Roşca a pretins 20.000 de euro

Potrivit DNA, în anul 2011, în calitate de vicepreşedinte al PNL Prahova, Mircea Roşca a pretins de la un denunţător (administrator de firmă) suma de 20.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra preşedintelui din acea perioadă al PNL Azuga, Gabriel Popescu, şi, prin acesta, asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga şi a factorilor decizionali din cadrul Primăriei Azuga, în vederea înlesnirii dobândirii unor terenuri pe raza localităţii respective de către firma acestuia, sumă din care a primit efectiv - prin intermediul lui Popescu - 5.000 de euro, iar 11.000 de euro au fost folosiţi în interesul formaţiunii sale politice.

Suma de 4.000 de euro a fost pretinsă şi primită de Diana Dumbravă, susţin procurorii, de la Gabriel Popescu (din 20.000 de euro oferiţi de denunţător), în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu, în legătură cu licitaţiile publice deschise cu strigare organizate la nivelul Primăriei Azuga pentru vânzarea celor două suprafeţe de teren şi care vizau desfăşurarea propriu-zisă a procedurilor de achiziţie publică şi desemnarea câştigătoare a societăţii administrate de acesta.

"Între 2011 - 2014, Mircea Roşca a primit de la Adrian Rotilă (vărul său primar) bani şi alte foloase (construcţii în valoare de peste 35.000 lei, folosinţa auto marca Audi A8 - contravaloare rate leasing plătite în sumă de peste 115.000 lei şi alte bunuri în valoare de peste 403.000 lei), în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul unor instituţii publice din judeţul Prahova (Spitalul Judeţean, Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat - Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia) asupra cărora avea influenţă prin prisma calităţilor pe care le-a deţinut în mod succesiv la nivelul autorităţilor publice locale şi centrale şi la nivel politic (consilier judeţean, vicepreşedinte/preşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a unui partid, director la SC Hidro Prahova SA - Sucursala Sinaia, vicepreşedinte al CJ Prahova, deputat), în vederea atribuirii către societăţile deţinute de acesta a unor contracte de achiziţii publice", mai spun procurorii.

În aceeaşi perioadă, Mircea Roşca a determinat - prin intervenţii la factorii de decizie din cadrul celor patru instituţii, respectiv la inculpaţii Strâmbeanu, Semcu, David, Savu - încheierea mai multor contracte de achiziţie publică cu firmele administrate de vărul său, având ca obiect furnizarea de produse alimentare, pentru care nu erau autorizate, obiectul de activitate fiind fabricarea elementelor de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii, respectiv execuţia unor lucrări.

DNA menţiona că încheierea contractelor de achiziţie publică s-a făcut ca urmare a desfăşurării unor proceduri cu nerespectarea prevederilor legale în care au fost implicaţi şi inculpaţii Rotaru, Fâcă, Şerbănoiu, Malea.

Acest fapt, au constatat anchetatorii, a avut ca rezultat prejudicierea entităţilor publice astfel: Spitalul Judeţean de Urgenţă - cu peste 96.000 lei, Consiliul Judeţean - cu aproximativ 69.000 lei, DGASPC Centrul Călineşti - cu peste 47.000 lei, RAAPPS Sucursala Sinaia - cu aproximativ 2.800 de lei.

"Aceste sume reprezintă valorile plătite în plus faţă de preţul pieţei pentru produsele alimentare furnizate de SC Adliv Termo SRL Comarnic, respectiv contravaloarea cantităţilor de materiale decontate şi nepuse în operă de către SC Stanevip SRL şi, totodată, obţinerea de către cele două societăţi a unor foloase necuvenite. În cauză s-a mai reţinut că Rotilă, în calitate de administrator al SC Adliv Termo - societate aflată în derularea unor relaţii comerciale cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti (către care livra produse alimentare), a remis mai multe bunuri şi foloase materiale managerului unităţii sanitare, Adrian Strâmbeanu (un miel în perioada Sărbătorilor Pascale din anul 2013 şi o sabie de colecţie în vara aceluiaşi an - estimate de organele judiciare la valoarea minimală de 299 lei), cât şi angajatului care avea ca atribuţii organizarea şi derularea procedurilor de achiziţie publică câştigate de firma sa - Marian Rotaru (o uşă din tâmplărie termopan în toamna anului 2013, o masă cu banchete din lemn - pentru grădină şi o umbrelă pliabilă, cu aceeaşi destinaţie în primăvara anului 2014, două excursii în Delta Dunării în vara anilor 2013 şi 2014 - estimate de organele judiciare la valoarea minimală de 2.991 lei), pentru ca aceştia, contrar îndatoririlor de serviciu, să faciliteze continuarea livrărilor efectuate de firmă către respectiva instituţie, prin nerespectarea procedurilor de achiziţie publică", susţin anchetatorii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Florin Niță și-a găsit echipă
NEWS ALERT E gata! Florin Niță și-a găsit echipă
Citește și...
Parlamentarii Rosca si Adam au fost arestati iar Ion Dinita va fi cercetat sub control judiciar. Faptele de care sunt acuzati
Parlamentarii Rosca si Adam au fost arestati iar Ion Dinita va fi cercetat sub control judiciar. Faptele de care sunt acuzati

Procurorii anticoruptie au cerut la ICCJ arestarea a inca trei parlamentari. Ion Dinita, deputat PC, Ioan Adam, deputat PSD, si Mircea Rosca, senator PNL, sunt acuzati de trafic de influenta si abuz in serviciu, in trei dosare diferite.

Deputatul Mircea Rosca a fost arestat. Parlamentarul este acuzat ca a pretins o mita de 20.000 de euro
Deputatul Mircea Rosca a fost arestat. Parlamentarul este acuzat ca a pretins o mita de 20.000 de euro

Deputatul PNL Mircea Rosca, acuzat de trafic de influenta dupa ce ar fi intervenit in favoarea unui var al sau si a unui om de afaceri care l-a denuntat, a fost arestat, joi, printr-o decizie a inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Deputatul PNL Mircea Rosca, cercetat pentru coruptie, este audiat la DNA Ploiesti. Ce a declarat inainte sa intre in sediu
Deputatul PNL Mircea Rosca, cercetat pentru coruptie, este audiat la DNA Ploiesti. Ce a declarat inainte sa intre in sediu

Deputatul liberal Mircea Rosca a ajuns, miercuri seara, la sediul DNA Ploiesti, unde va fi audiat in dosarul in care este cercetat de catre procurorii DNA pentru fapte de coruptie.

Deputatul PNL Mircea Rosca, suspectat de trafic de influenta, a fost audiat de DNA.
Deputatul PNL Mircea Rosca, suspectat de trafic de influenta, a fost audiat de DNA. "Totul este ridicol"

Deputatul PNL Mircea Rosca, suspectat de trafic de influenta, a iesit de la DNA Ploiesti marti dupa-amiaza, dupa 4 ore de audieri, el spunand ca e o situatie ”ridicola” si ca cel care l-a denuntat pentru fapte de coruptie este un om cu probleme penale.

Recomandări
Lui Donald Trump i-a trecut, la propriu, glonțul pe la ureche. Modul uluitor prin care atentatorul a păcălit Service Secret
Lui Donald Trump i-a trecut, la propriu, glonțul pe la ureche. Modul uluitor prin care atentatorul a păcălit Service Secret

Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă, a fost împușcat și rănit ușor la ureche într-o tentativă de asasinat la un miting de campanie electorală în Pennsylvania.  

Spania - Anglia, marea finală de la EURO 2024. Duelul de la Berlin este LIVE, de la 22, pe PRO TV și VOYO. Echipele de start
Spania - Anglia, marea finală de la EURO 2024. Duelul de la Berlin este LIVE, de la 22, pe PRO TV și VOYO. Echipele de start

Spania şi Anglia se vor înfrunta în finala Campionatului European de fotbal - EURO 2024, duminică, pe Olympiastadion din Berlin, de la ora 22:00, în direct pe PRO TV și VOYO.

Cum i s-a adresat președintele Joe Biden contracandidatului său Donald Trump după tentativa de asasinat. ”E o nebunie”
Cum i s-a adresat președintele Joe Biden contracandidatului său Donald Trump după tentativa de asasinat. ”E o nebunie”

Donald Trump le-a mulțumit susținătorilor săi pentru „gândurile și rugăciunile” lor în a doua declarație publică de la tentativa de asasinat.