Cuplul gay Coman-Hamilton cere dreptul la reședință în România
"Noțiunea de soț include și soții de același sex" atunci când este vorba de stabilirea dreptului la reședință. Este declarația făcută de avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul cuplului gay, format Adrian Coman și Clai Hamilton
Avocatul general este un expert cu un cuvânt important de spus în proces, iar o decizie în acest caz ar putea crea un precedent în Uniunea Europeană. Cei doi soți s-au căsătorit în Belgia și au cerut dreptul la reședința în România.
Avocatul General al Curții de Justiție a Uniunii Europene a susținut în față judecătorilor că statul român ar trebui să permită celor doi să se stabilească în România pentru că noțiunea de "soț" în cadrul directivei europene privind liberă circulație include și soții de același sex.
Avocatul general este un expert în justiție pe care Curtea îl cheamă atunci când are nevoie de o interpretare a legii.
Adrian Coman: "O reședință pentru Clai în România. Asta e întrebarea la care vă răspunde Curtea Europeană. În fața Curții Constituționale noi am dori mai mult de atât și anume recunoașterea că suntem o familie și implicit recunoașterea altor drepturi: patrimoniale, dacă venim în România va trebui să locuim undeva, să avem contracte, să ne împrumutăm de bani"
Știrea a fost preluată și de BBC, care a notat că "Țările UE ar trebui să recunoască dreptul tuturor soților la rezidență, chiar dacă acestea nu permit căsătoria gay, conform avocatului general al Curții Europene de Justiție".
Florin Buhuceanu, președinte executiv ACCEPT: "E o opinie juridică foarte puternică, care trimite un semnal clar care practic spune că discriminarea pe criteriul orientării sexuale nu poate fi acceptată, atunci când vorbim de dreptul familiei.”
Adrian și Clai formează un cuplu de mai bine de 16 ani. S-au cunoscut la New York și s-au căsătorit în Belgia, în 2010.
În 2012, cei doi au intenționat să se mute în România, dar Clai, cetățean american, nu a obținut drept de rezidență.
Soții au deschis un proces la Judecătoria Sectorului 5, care a ajuns apoi la Curtea Constituțională. CCR nu s-a putut pronunță și a trimis cazul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, ale cărei recomandări vor constitui un reper în toate țările UE.
Clai Hamilton: "Familia lui e familia mea, familiea mea e familia lui și această opinie preliminară dă o orientare Curții spre ceea ce noi sperăm că va fi o hotărâre pozitivă"
O decizie în acest caz urmează să fie dată în următoarele două luni.
Apoi, procesul se va întoarce la Curtea Constituțională din România, care trebuie să se conformeze recomandării Curții Europene.